eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Drón repül Kijev felett 2022. október 17-én. A Kijevet és más ukrán városokat ért orosz dróntámadásokban legkevesebb két ember vesztette életét.
Nyitókép: Szerhij Sesztak

Amerikai szankciók Irán ellen, 38 milliárd dollárral támogatják Ukrajnát

Emellett újabb orosz intézményeket és magánszemélyeket is szankcióval sújtott az Egyesült Államok.

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az iráni államhoz közel álló szervezeteket Irán oroszországi fegyverszállításai miatt – közölte a washingtoni külügyminisztérium.

Az Antony Blinken miniszter aláírásával kiadott dokumentum a büntetőintézkedések pontos indokaként a katonai célokra használt drónok iráni szállítását jelölte meg Oroszország számára, amelyeket – a szöveg szerint – Moszkva polgári infrastruktúra és városok elleni légicsapásokra használ fel.

A külügyminisztérium és vele összhangban az amerikai pénzügyminisztérium lépése három iráni szervezetet érint: az iráni Forradalmi Gárda légi erejét, a pilóta nélküli légi eszközöket, és drónokat gyártó iráni vállalatokat. Emellett újabb orosz intézményeket és magánszemélyeket is szankcióval sújtott az Egyesült Államok.

Ukrajnai csomag

Eközben a Fehér Ház 37,7 milliárd dollár, tehát mintegy 15 ezer milliárd forint Ukrajnának szánt katonai, pénzügyi és humanitárius segítség folyósításához kérte a kongresszus felhatalmazását 2023. szeptember 30-ig.

A Fehér Ház költségvetési ügyekért felelős igazgatója, Shalanda Young a képviselőház elnökének, Nancy Pelosinak hétfőn küldött levélben létfontosságúnak nevezte a kiegészítő költségvetési kérések elfogadását a hétfőn összeült korlátozott kongresszusi ülésszakban. A kérés az ukrajnai segítség mellett a koronavírus elleni válaszlépésekre elkülönített alap tízmilliárd dolláros kiegészítéséről, valamint meg nem nevezett összegben természeti katasztrófák következményeinek elhárításáról is szól.

A 37,7 milliárd dolláros ukrajnai csomagot a Joe Biden elnök vezette adminisztráció négy minisztérium között tervezi elosztani,

ami a Fehér Ház indoklása szerint a többi között "biztosítaná Ukrajna ellátását az önvédelemhez szükséges fegyverekkel, valamint a szükséget szenvedő polgárai számára életet mentő segéllyel".

A csomagon belül a védelmi minisztérium 21,7 milliárd dollár felett rendelkezhetne, ezt Ukrajnának szánt felszerelésekre, a minisztérium készleteinek visszapótlására, valamint folytatódó katonai, hírszerzési és egyéb védelmi támogatásra használnák fel. A külügyminisztérium 14,5 milliárd dollárt kapna, amelyet közvetlen ukrajnai költségvetési támogatásra, háború idején indokolt beruházásokra, egyéb biztonsági segítségnyújtásra, humanitárius segélyezésre, valamint a globális élelmiszer-biztonság növelésére fordíthatna.

Ezenfelül az energiaügyi minisztérium 626 millió dollár felett rendelkezhetne, amelyből az ukrán nukleáris biztonság növeléséhez és a stratégiai kőolajtárolók modernizálásához járulnának hozzá. Az amerikai egészségügyi minisztériumnak 900 millió dollár jutna, amelyet jórészt alapvető egészségügyi szolgáltatásokra fordítanának Ukrajnában.

A Fehér Ház kongresszusnak küldött leveléből az is kiderül: az előzőleg Ukrajna számára – a naptári év végéig – jóváhagyott összeg kétharmadát már felhasználták vagy lekötötték. A mostani, 37,7 milliárdos keretet 2023. szeptember 30-i határidővel használnák fel – áll az elnöki hivatal levelében.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×