eur:
396.11
usd:
354.53
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Föld alatti óvóhelyre tartózkodnak emberek egy légiriadó alatt a fekete-tengeri kikötővárosban, Odesszában 2022. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Hiperszonikus fegyver lehetett a Fehéroroszországban felszállt repülőgépen

Vasárnap már kétszer is megszólaltak a légiriadót jelző szirénák Ukrajna teljes területén.

Helyi idő szerint vasárnap 12 óra után megszólaltak Ukrajna teljes területén a légiriadót jelző szirénák – írta az Ukrajinszka Pravda alapján a hirado.hu. A kormány arra kérte az ukránokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

A riadót azért kellett elrendelni, mert a híradások szerint egy MiG-31K elfogó repülőgép, amely feltételezhetően Kinzsal hiperszonikus rakétákat hordozhatott, szállt fel Fehéroroszországban. Nem sokkal később további két vadászgép követte.

Ez volt vasárnap a második légiriadó az ország teljes területén. Az előző még a reggeli órákban kezdődött és másfél órán át tartott.

Időközben - az MTI jelentése szerint - az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közleményében arra szólította fel az embereket, hogy az orosz megszállás alól felszabadított településekre való visszatéréssel várják meg, amíg az aknamentesítő szakemberek végeznek, és a helyi hatóságok engedélyt adnak a hazatérésre. "Számos példa van arra, hogy az ellenség lakóépületeket, polgári járműveket, sőt a holttesteket is aláaknázta" - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

A herszoni helyzetről, az áramhálózat elpusztításáról és az aknamentesítésről az alábbi cikkünkben írtunk:

Az ukrán vezérkar reggeli jelentése szerint az ukrán erők célzott csapást mértek a Herszon megyei Dnyiprjani településen egy épületre, amelyben mintegy ötszáz orosz katona tartózkodott. A támadás után két teherautóval vitték ki a halott orosz katonákat Tavrijszkba. A legközelebbi kórházba 56 súlyos sebesültet szállítottak, közülük 16 meghalt - írta a vezérkar.

Az orosz megszállás alól felszabadult Herszon városába érkezett Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy, az ukrán déli erők műveleti parancsokságának vezetője - számolt be a hétvégén hivatalos Facebook-oldalán a parancsnokság, amely videófelvételt is közzétettet arról, hogyan fogadták a helyi lakosok a katonai vezetőt.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×