eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) hivatalos honlapja (Sepahnews) által közreadott kép a gárda új generációs ballisztikus rakétáiról egy meg nem nevezett helyszínen rendezett hadgyakorlaton 2021. január 15-én. A Nagy Próféta 15 fedőnevű művelet során a gárda föld-föld ballisztikus rakéták korszerű típusait lőtte ki, és drónokat vetett be képzeletbeli célpontok ellen. A jelentés szerint a Dezful, a Zolfaghar és Zelzal típusú rakéták olyan leszerelhető robbanófejekkel voltak ellátva, amelyek az atmoszférán kívül is irányíthatók, és képesek áthatolni légvédelmi pajzsokon. A gárdának tíz napon belül ez volt a harmadik hadgyakorlata.
Nyitókép: MTI/EPA/SEPAHNEWS

Moszkva és Teherán nagyon egymásra talált

Az Oroszország és Irán közötti kapcsolatok mélyítéséről és a terrorizmus elleni közös fellépésről egyeztetett Teheránban az orosz biztonsági tanács titkára.

Nyikolaj Patrusev a nap folyamán találkozott Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, a felek a többi között megvitatták a Moszkva és Teherán közötti biztonsági együttműködést.

Nyikolaj Patrusev Ali Samhánival, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével is találkozott, aki az orosz-iráni kapcsolatok elmélyítését hangoztatta az energiaszektor, a mezőgazdaság és a kereskedelem terén - jelentette az iráni nemzetbiztonsági tanácshoz közeli Nournews hírügynökség.

Samháni emellett leszögezte: a két országnak szorosabbra kell fűznie az együttműködést a terrorizmus elleni harcban is.

Az ukrajnai háborúra kitérve Samháni hangsúlyozta, hogy Teherán minden kezdeményezést támogat, amely közelebb viheti a feleket a tűzszünethez, hozzátéve, hogy a békéhez vezető út csakis párbeszéden alapulhat, és felajánlotta Irán közvetítését.

Patrusev azt vetette a nyugati országok, elsősorban az Egyesült Államok szemére, hogy politikai akaratát akár erőszakkal is más, független államokra kényszeríti, és nem riad vissza a kombinált hadviselés alkalmazásától sem.

A találkozón a felek kitértek a kiberhadviselésre is, és megtárgyalták a nyugati hírszerző ügynökségek beavatkozását a két ország belügyeibe - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Patrusev - akit iráni útjára különböző orosz gazdasági intézmények tisztségviselői is elkísértek - leszögezte: látogatása egyik fő célja a már meglévő orosz-iráni beruházások felgyorsítása és új befektetések megvitatása - tájékoztatott az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×