eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Israeli flag against the western wall  on a cloudy day
Nyitókép: Oleksii Hlembotskyi/Getty Images

Izrael választ - már megint

A szavazók a legtöbb szavazóhelyiségben este kilenc óráig adhatják le voksukat.

Megkezdődtek az izraeli parlamenti választások kedd reggel, a szavazók a legtöbb szavazóhelyiségben este kilenc óráig adhatják le voksukat.

A választásra jogosult mintegy 6,8 millió választópolgár az izraeli parlament, a kneszet 120 képviselőjét hivatott megválasztani. A Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök által vezetett Likud pártnak az előzetes közvélemény-kutatások szerint van esélye arra, hogy kormányzó többséget szerezzen a parlamentben.

Mivel a választás napja munkaszüneti nap Izraelben, a hatóságok a biztonsági készültség fokozásával, valamint a palesztin területek lezárásával készülnek a voksolásra;

hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlat van Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csak rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

Netanjahu ellen korrupciós vádak miatt folyik eljárás. A politikust tavaly 12 évnyi hivatali idő után menesztették. A június elején megalakult új kormányt a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt, a Naftali Bennett vezette, a telepesek érdekeit képviselő jobboldali Jobbra (Jamina), az iszlám hagyományokat őrző arab Raam párt, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt, a szociáldemokrata Munkapárt, a baloldali liberális Merec párt és a jobboldali-szekuláris Izrael a Hazánk párt alkotta.

Izraelben három éven belül már az ötödik választás a keddi.

A centralista-jobboldali kormánykoalícióban részt vevő pártok vezetői júniusban állapodtak meg a kneszet feloszlatásáról a koalíció szétesése miatt. Jelenleg Jaír Lapid eddigi külügyminiszter, a Van Jövő párt vezetője tölti be az ügyvezető kormányfő szerepét.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×