eur:
389.47
usd:
361.56
bux:
68408.52
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az Ukrajnából érkezett menekülteket kísérik a pihenőhelyre a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpontban 2022. április 22-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ukrajna a menekültjeinek: ne térjetek haza még

Az ukrán kormány kérése szerint legalább tavaszikg tartsanak ki külföldön, ha tudnak.

Az állandó orosz támadás alatt álló energiahálózat nem lenne képes kielégíteni a megnövekvő energiaigényt, ha a menekültek visszatérnének otthonaikba.

"A hálózat nem bírná. Látjátok, mit művel Oroszország. Túl kell élnünk a telet" – indokolta a kérést Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Később szívesen látnák őket újra otthon

Volodimir Zelenszkij elnök a BBC cikke szerint úgy nyilatkozott, az orosz légitámadások elpusztították energiahálózatuk harmadát. Verescsuk úgy fogalmazott: nagyon örülne, ha tavasszal hazatérnének az otthonaikból elmenekült ukránok, de most az a fontos,

hogy ne télen térjenek haza, a helyzet ugyanis romlani fog.

"Ha lehetséges, egyelőre maradjatok külföldön" - kérte.

A gazdaság romokban

Az ukrán gazdaságra katasztrofális hatása volt a háborúnak. Zelenszkij elnök sürgős segítséget kért a világtól a jövő évi várható 38 milliárd dolláros költségvetési hiány fedezéséhez. A Nemzetközi Valutaalap szerint a országnak havi hárommilliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy túlélje a jövő évet – ha pedig a heves orosz bombázások folytatódnak, ez az összeg ötmilliárd dollár lesz.

Szerhij Kiral, Lvivi polgármesterhelyettese szerint az orosz taktika a kritikus infrastruktúra megsemmisítése még a tél beállta előtt,

illetve a háború kiterjesztése a frontvonalon túlra. Az orosz álláspont szerint az infrastruktúra támadása válasz a Krím-félsziget hídja elleni robbantásos merényletre – annak ellenére, hogy azt Ukrajna sosem vállalta azt magára.

Gátrobbantás a friss vitatéma

A legutóbbi támadások a fővárostól, Kijevtől délkeletre fekvő Cserkaszi régiót és a nyugatabbra fekvő Hmelnyickij városát érintik. Pénteken Zelenszkij azzal vádolta Oroszországot, hogy aknákat helyezett el egy vízerőmű gátjánál a dél-ukrajnai Herszon régióban, amely Moszkva erőinek ellenőrzése alatt áll. Elmondása szerint ha a kahovkai vízerőmű gátját felrobbantják,

százezrek lesznek veszélyben árvíz miatt.

Oroszország tagadja, hogy ilyesmire készülne és az ukránokat vádolta azzal, hogy lövik a gátat.

A 44 milliós népességű Ukrajnát a háború kezdete óta az ENSZ becslései szerint 7,7 millió ember hagyta el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×