eur:
368.12
usd:
344.33
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Joe Biden amerikai elnök az egészségügyi ellátás költségeiről beszél a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2022. szeptember 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden a választásokról: a republikánusok visszavennének Ukrajna támogatásából

Novemberben félidős kongresszusi választásokat tartanak az Egyesült Államokban. Az elnök amiatt aggódik, hogy ha többségbe kerül az ellenzéke, akkor az oroszok ellen háborúzó Ukrajna kisebb támogatást kap, ami szerinte Kelet-Európa és a NATO számára is rossz lenne.

Joe Biden amerikai elnök pennsylvaniai látogatása során aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy megfelelő mértékben folytatódik-e Ukrajna katonai támogatása, amennyiben a republikánusok győznek a novemberi félidős kongresszusi választásokon.

Mint mondta, választási győzelmük esetén a republikánusok csökkenteni akarnák Kijev támogatását.

Nem értik, hogy ez mennyire fontos nemcsak Ukrajna, hanem Kelet-Európa és a NATO számára is

– mondta újságíróknak Biden.

A republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy néhány napja jelezte, hogy pártja a novemberi kongresszusi választásokon aratott választási győzelem esetén lefékezheti az ukrajnai segélyeket. Egy interjúban kijelentette: "Nem hiszem, hogy az emberek gazdasági hanyatlás idején majd biankó csekket adnak ki Ukrajnának".

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten Berlinben tett látogatásán azt mondta, Donald Trump a béke reménye.

A november 8-i kongresszusi választások, Biden elnöki ciklusának közepén, a képviselőház mind a 435 helyét és a szenátusi helyek mintegy egyharmadát érintik az Egyesült Államokban. A republikánusoknak jó esélyük van arra, hogy többséget szerezzenek a képviselőházban, és a szenátusban is átvehetik az irányítást Biden demokratáitól.

Washington Oroszország ukrajnai háborújának február végi kezdete óta 17,6 milliárd dollár katonai támogatást helyezett kilátásba Kijevnek.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×