eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Az a gyanús, aki nem gyanús – a TikTok mindent cáfol

A kínai tulajdonú cég tagadja, hogy egyes amerikai felhasználóinak földrajzi helyzetét folyamatosan követné - a Forbes számolt be arról, hogy ezt tervezik.

A Forbes cikke a ByteDance alkalmazásával kapcsolatosan írta le azt, hogy amerikai felhasználók nyomon követésére készül – írja a CNBC.

Az állítást általuk olvasott dokumentumokra alapozva tették meg, illetve további részleteket is elárultak a TikTok terveiről. Ezek szerint az ellenőrzést a TikTok anyavállalatának, a ByteDance-nek a belső ellenőrzési és kockázatellenőrzési osztálya végzi, amelynek vezetője közvetlenül a vezérigazgatónak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

A Forbes arról is ír, hogy az osztály elsősorban az alkalmazottak által elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálatokat folytat, de egy alkalommal azt is tervezte, hogy helymeghatározási adatokat gyűjt egy olyan amerikai állampolgárról, aki soha nem dolgozott a vállalatnál. A Forbes cikke szerint nem világos, hogy ténylegesen gyűjtöttek-e adatokat.

A TikTok mindent tagad

A TikTok A Twitteren egy egész sorozatnyi bejegyzésben tagad, azt állítva, hogy a cikkből hiányzik belőle "a szigor és az újságírói tisztesség".

A TikTok szerint a Forbes úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja nyilatkozatuk azon a részét, amely megcáfolja az alapvető állítás megvalósíthatóságát.

"A TikTok nem gyűjt pontos GPS helymeghatározási adatokat az amerikai felhasználóktól, ami azt jelenti, hogy

a TikTok nem tudná a cikkben feltételezett módon megfigyelni az amerikai felhasználókat"

– írták. Hozzátették, hogy az alkalmazás soha nem "célozta meg" az amerikai kormány tagjait, illetve amerikai aktivistákat, újságírókat és közszereplőket sem.

A Forbes részéről nem érkezett kommentár a CNBC-hez.

A TikTok nehéz éveken van túl az Egyesült Államokban, miután Donald Trump korábbi elnök elrendelte, hogy az alkalmazás váljon meg amerikai üzletágától arra hivatkozva, hogy az veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Washington attól tartott, hogy a TikTok által az amerikai állampolgárokról gyűjtött adatok a kínai kormány kezébe kerülhetnek.

Júliusban a TikTok vezérigazgatója, Sou Ce Csö elismerte, hogy "az Egyesült Államokon kívüli alkalmazottak, beleértve a Kínában dolgozó alkalmazottakat is, hozzáférhetnek a TikTok amerikai felhasználói adataihoz egy sor erős kiberbiztonsági ellenőrzés és engedélyezési jóváhagyási protokoll alapján, amelyeket az amerikai székhelyű biztonsági csapatunk felügyel".

A vállalat azonban akkor azt mondta, hogy egy nagyszabású, Project Texas nevű kezdeményezésre vállalkozik, amelynek célja "a felhasználói adatok és az amerikai nemzetbiztonsági érdekek teljes körű védelme". Ez magában foglalja az összes amerikai adat az Oracle felhőjében való alapértelmezett tárolását.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×