eur:
394.9
usd:
371.92
bux:
66355.57
2024. április 16. kedd Csongor
WASHINGTON, DC - JULY 16:  Czech Republic MP Jan Lipavsky speaks during a news conference with American and European counterparts at the Atlantic Council July 16, 2018 in Washington, DC. The news conference is part of a forum titled, Pulling at the Strings: The Kremlins Interference in Elections and comes on the heels of a summit meeting between U.S. President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin in Helsinki, Finland.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

Cseh külügyminiszter: botrány, hogy Szijjártó Péter Moszkvába utazott

Jan Lipavsky elítélte, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter egy olyan energetikai fórumon vett részt, amelyen az Európai Unió szankciós listáján szereplő személyek is megjelentek.

Jan Lipavsky, a soros EU-elnök Csehország külügyminisztere Prágában "botrányosnak" nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán Moszkvában egy olyan energetikai fórumon vett részt, amelyen az Európai Unió szankciós listáján szereplő személyek is megjelentek.

"Egészen botrányosnak tartom, hogy (Szijjártó Péter) olyan konferenciára ment, amelyen az Európai Unió szankciós listáján szereplő személyek is megjelentek" - jelentette ki Lipavsky újságírók előtt.

"Magyarország véleményem szerint részben foglya az Oroszországi Föderációval fenntartott kapcsolatainak.

Azt az elképzelést, hogy velük együtt atomerőművet épít, nem tartom reálisnak" - szögezte le a cseh miniszter, akinek szavait a CTK hírügynökség idézte.

A visegrádi együttműködéssel (V4) kapcsolatban Jan Lipavsky elmondta: a visegrádi négyek országait vitaplatformnak lehet minősíteni, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia problémái a migrációval és az energiával hasonlóak.

A cseh diplomácia irányítója szerint a V4 csoportját nem kellene konzervatív blokknak minősíteni, mert az a tény, hogy ezek az országok bizonyos regionális formátumban csoportosulnak, nem jelenti azt, hogy Csehország bármelyikük politikáját is átvenné.

"Nem fogadom el, hogy a V4-et valamiféle konzervatív blokknak minősítsék, de elutasítom a kilépést vagy a csoport munkájának befejezését hangoztató véleményeket is"

- fejtette ki a cseh külügyminiszter. Jan Lipavsky szerint a V4-es csoportnak jelenleg nincs semmiféle erős egységes álláspontja, mint volt 2015-ben, a migránsválság idején.

Hozzátette: nem utasítja el a V4-en belüli tárgyalásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×