eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Washington, 2018. március 13.Gyászolók közel hétezer pár cipőt helyeztek el a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt 2018. március 13-án. A cipőkkel a Connecticut állambeli Newtown Sandy Hook általános iskolájában 2012. december 14-én történt lövöldözés óta fegyver által elhunyt gyerekekre emlékeznek. 2018-ban már 17 iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban.  (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Félmilliárd dolláros kártérítést követelnek az álhírterjesztőtől

Alex Jones Infowars nevű oldalán azt állította, a Sandy Hook iskolában nem is történt vérengzés, a gyerekeiket gyászoló szülők színészek. Most hatalmas árat fizethet érte.

"Ki mint vet, úgy arat" – fogalmazott a felperesek ügyvédje Alex Jones perében. A kereset szerint 500 millió dollárt kellene az álhíreket terjesztő férfinak fizetnie az elhunyt gyerekek családjainak – írja az ABC News.

"Az önök feladata, hogy meggyőződjenek arról: megértette, mekkora rombolást okozott" – mondta az ügyvéd, Chris Mattei a connecticuti esküdtszéknek záróbeszédében a tárgyaláson, amelynek célja annak megállapítása, hogy az Infowars tulajdonosának mekkora kártérítést kell fizetnie.

Egy bíró tavaly Jonest és az Infowars anyavállalatát, a Free Speech Systems-et felelősnek találta abban a rágalmazási perben, amelynek felperesei között volt egy, a lövöldözés helyszínén dolgozó FBI-ügynök, valamint nyolc áldozat családja, akiket Jones színészeknek nevezett.

Mattei szerint az 550 milliós követelés csak kiindulási alap, amelynél még nem vette figyelembe azt az érzelmi károkozást, amit az érintetteknek jelentett az egész eset. A felperesek szerint Jones megsértette azt a connecticuti törvényt, miszerint álhírek terjesztéséből tilos profitot termelni.

"Hazugsággyárat épített. Ki mint vet, úgy arat" – mondta az ügyvéd.

Mattei arra kérte az esküdteket, gondolkodjanak el, micsoda károkozás az, ha hat-hétéves halottak szüleiről állítja valaki, hogy csak megjátszották gyermekük halálát.

A védő szerint ez túlzás

Norm Pattis védőügyvéd azt mondta, hogy egy "megvetett emberi lényt" képvisel, de a felperesek ügyvédje által javasolt félmilliárd dolláros összeget elutasította.

"Egy évi 100 ezer dollárt kereső embernek több száz évre lenne szüksége ahhoz, hogy 550 millió dollárt összegyűjtsön" – mondta Pattis záróbeszédében. Érvelése szerint nem nyújtottak megfelelő bizonyítékot a felperesek ilyen hatalmas összeg jogos követelésére: sem kórházi számlákat, sem elmaradt munkabérről szóló igazolásokat.

Azt mondta, nem az esküdtek feladata csődbe vinni Jonest azért, hogy ne tudjon többet ilyesmit tenni.

A felperesek mindegyike – köztük a 2012-es mészárlásban megölt 20 gyermek szülei – tanúvallomást tettek a heteken át húzódó tárgyalás során, részletesen beszámolva arról, hogy éveken keresztül halálos fenyegetésekkel, nemi erőszakkal kapcsolatos fenyegetésekkel és az otthonaikon kívüli konfrontációkkal szembesültek olyan emberek részéről, akik elhitték Jones hazugságait

A felperesek ügyvéde szerint Jones tisztában volt azzal, hogy ezt zúdítja a halott gyerekek szüleire. Szeptemberben Alex Jones azt mondta: nem hajlandó többször bocsánatot kérni az áldozatok szüleitől, és úgy fogalmazott, tényleg azt hitte, hogy a kormány rendezte meg az egész esetet azért, hogy a fegyverviselés ellen kampányoljon. Későbbb azt is megtagadta, hogy vallomást tegyen. Most az esküdtek feladata dönteni az összegről: augusztusban már megítéltek egy 50 millió dolláros kártérítést ellene egy másik perben.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×