eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fake News on computer keyboard
Nyitókép: sodafish/Getty Images

Súlyos ára lehet az álhírterjesztésnek - pénzben mérve is

Négymillió dollárt - nagyságrendileg másfél milliárd forintot - kell az Infowars oldalt irányító Alex Jonesnak fizetnie egy, a Sandy Hook-lövöldözésben elhunyt gyermek szüleinek. Az álhíroldal azt állította, a lövöldözés meg sem történt, az áldozatok szülei pedig színészek voltak.

Saját ügyvédei mérték az egyik legnagyobb csapást a vádlottra e-mailjei véletlen kiszivárogtatásáal. Alex Jonest eredetileg 150 millió dollárra perelte Neil Harris és Scarlett Lewis, akik hatéves fiukat, Jesset vesztették el az iskolai lövöldözésben. A vád többek közt rágalmazás és érzelmi sérelem szándékos okozása volt, írja az AP.

Jones ügyvédjei azt kérték a bírótól, 8 millió dollárra mérsékelje a büntetést, de a vádlott korábban úgy fogalmazott, már kétmilliós büntetés csődbe vinné őt. Az eredeti követeléshez képest tehát az ítélet szerint megfizetendő összeg szinte szerénynek nevezhető, de a felperesek ügyvédje szerint az ügynek itt még nincsen vége - taglalta a részleteket a BBC cikke.

Álhír a lövöldözés, színészek a gyászoló szülők?

A Connecticut megyei Newtownban található Sandy Hook általános iskolában tíz éve, 2012-ben bekövetkezett lövöldözésben húsz gyermek és hat tanár vesztette életét. Az Infowars oldal mögött álló Jones ugyanakkor folyamatosan azt terjesztette, hogy a lövöldözést az amerikai kormány rendezte meg azért, hogy az amerikai embereket megfoszthassa fegyverviselési joguktól az eseményre hivatkozva. Úgy fogalmazott: a halott gyermekek szüleit színészek alakították.

Jones már egy egész sor perben veszített más áldozatok szüleivel szemben, mivel állításait semmivel nem tudta bizonyítani,

most először azonban pénzbüntetést is megítéltek az üggyel kapcsolatosan. Hamarosan Austinban ismét bíróság elé kell állnia. Harris és Lewis szerint az ítélet kiábrándító a követelésekhez képest alacsony összeg miatt, Jones pedig - aki nem volt jelen személyesen az ítélethirdetésen - nagy győzelemként utalta arra.

"Elismertem, hogy tévedtem. Elismertem, hogy hibáztam. Elismertem, hogy dezinformációt közvetítettem, de nem szándékosan. Bocsánatot kértem a családoktól. Az esküdtszék ezt megértette: amit azokkal a családokkal tettem, az helytelen volt, de nem szándékos. A megítélt összeg nagyobb, mint amivel én és a cégem rendelkezünk, de azon fogunk dolgozni, hogy meg tudjuk téríteni" - mondta.

Még nőhet a büntetési tétel

A bíróság ugyanakkor még át fogja tekinteni Jones pénzügyeit, és ezek ismeretében változtathat is az ítéleten. Ebben a döntésben segíthet nekik az a tény, hogy Alex Jones ügyvédei merő véletlenségből a férfi több évnyi e-mail- és üzenetforgalmát továbbították a felperesek ügyvédeinek. Ezekből kiderül, hogy az Infowars legmagasabb napi bevétele 800 ezer dollár volt, míg Jones korábban azt állította, hogy 200 ezer dollárnál többet nem keresett egy nap az oldallal és nem is e-mailezik. A valós bevételek alapján

évente akár 300 millió dollárt is zsebre vághatott

az Infowarson terjesztett álhírek segítségével - ugyanakkor a múlt héten az Infowarst üzemeltető anyavállalata csődöt jelentett.

Kétséges tehát, hogy működhet-e tovább az Infowars hazugságokra épített aranybányája: Alex Jones bár visszavont mindent, amit korábban a Sandy Hook-esetről állított, az oldal támadta a jelenlegi ügyben szerepet vállaló bírákat és az esküdtszék tagjait is. A YouTube, a Spotify és a Twitter már letiltotta gyűlöletbeszéd miatt az oldal csatornáit.

Jesse Lewis elvált szülei a per során megmutatták, milyen traumákat okozott Jones és oldalának tevékenysége, miközben hatalmas profitot termelt. Lövéseket adtak le házukra, telefonon és interneten fenyegették meg őket, valamint idegenek zaklatták őket az utcán. A szülők szerint ezeknek a tetteknek az Infowars terjesztette hoaxok adtak táptalajt, egy pszichiáter szerint pedig a szülők komplex poszttraumás stresszben szenvednek. Olyasmit élnek át, mint katonák háború után, vagy a gyermekkori szexuális abúzus áldozatai.

Súlytalan bocsánatkérés

Jones oldala természetesen nemcsak a Sandy Hook lövöldözés témájával foglakozott. Az Infowarson az ilyesmire fogékonyak olvashattak arról is, hogy az amerikai kormány árvizeket és tornádókat hoz létre időjárási fegyverként, illetve hogy az ivóvízben található kémiai anyagok hatására a békák homoszexuálisak lesznek.

A két szülő ügyvédei szerint a felperesek jó ügyre szándékoznak költeni az Alex Jonestól kapott pénzt, és arról is beszéltek, hogy Jones nem alhat nyugodtan továbbra sem. Ez már azért is így van, mert

az Infowars anyacégének csődeljárását intéző könyvelő vallomása szerint Jones 14 év alatt 62 millió dollárt vett ki a cégből, valamint adományokból 9 millió dollárnyi kriptovaluta került hozzá.

"A beszéd szabad, de a hazugságért fizetni kell" - fogalmaztak az ügyvédek a CNN cikke szerint.

Scarlett Lewis, Jesse édesanyja azt is elmondta: Alex Jones bocsánatkérése nem volt őszinte, de még ha az lett volna, akkor is olyan lenne, mintha valaki elütne és megnyomorítana egy embert, majd azzal állna elé, hogy ne haragudj, nem volt szándékos.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×