INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

fakókeselyű

ciprus

madár

„Migráns” keselyűkben bízik Ciprus

„Migráns” keselyűkben bízik Ciprus

Infostart / MTI

Szabadon engedtek 15 fakókeselyűt, hogy megmeneküljön az állomány.

Tizenöt, Spanyolországból importált fakókeselyűt engedtek szabadon szerdán Cipruson, hogy segítségükkel állítsák helyre a szándékos mérgezések miatt csaknem teljesen kipusztult helyi keselyűállományt.

A dögevő madarak valójában már csaknem egy évvel ezelőtt a földközi-tengeri szigetországba érkeztek, de eddig egy speciális röpdében tartották őket, hogy hozzászokjanak a helyi klímához - közölte a LIFE with Vultures CY természetvédő szervezet.

A ciprusi természetvédelmi hatóságok GPS-jeladóval látták el a madarakat, hogy megfigyeljék mozgásukat és jóllétüket. Más európai tapasztalatok alapján bízni lehet abban, hogy a behozott keselyűk elvegyülnek a megmaradt őshonos példányokkal.

A természetvédők hosszú távú célja az egykori populáció helyreállítása, de a legsürgetőbb feladat annak megakadályozása, hogy a vadonba kihelyezett méregcsapdák teljesen kiirtsák a meglévő állományt - mondták el a szerdai kihelyezési ceremónián.

Egy nemrég publikált kutatás szerint Ciprusról 15 éven belül teljesen eltűnnek a keselyűk, ha nem számolják fel a mérgezésveszélyt és nem frissítik fel az állományt külföldről behozott madarakkal. A méregcsapdák miatt 8-10 példányra csökkent a keselyűk száma a szigeten.

További 15, ugyancsak Spanyolországból behozott fakókeselyűt jövőre engednek szabadon Cipruson. Európa fakókeselyű-állományának 90-95 százaléka Spanyolországban él.

Az 1,2 méteresre is megnövő, 2,8 méter szárnyfesztávolságú madár állati tetemekkel táplálkozik.

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018