eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A CeBIT által közreadott képen Edward Snowden, az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus videokonferencián keresztül beszél az Adatbiztonság és magánélet a megfigyelések korában című panelbeszélgetésen a hannoveri CeBIT-en 2017. március 22-én. A világ egyik legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvásárán ebben az évben 70 ország több mint 3000 cége mutatja be termékeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Rainer Jensen

Vlagyimir Putyin tett pontot Edward Snowden állampolgársági ügyének végére

Orosz állampolgárságot adományozott Vlagyimir Putyin orosz elnök Edward Snowden amerikai informatikusnak, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori munkatársának hétfőn, kilenc évvel azután, hogy Snowden szigorúan titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra az NSA megfigyelő tevékenységéről.

A most 39 éves Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a jelhírszerzésre szakosodott NSA tömeges adatgyűjtést folytatott, és lehallgatóprogramokkal figyelte meg amerikai állampolgárok, valamint külföldi vezetők, köztük európai szövetséges országok politikusainak kommunikációját. Snowden az adatszivárogtatást követően Oroszországba menekült, ahol menedékjogot, majd állandó tartózkodási engedélyt kapott.

Az Egyesült Államok évek óta követeli a kiadatását, hogy hazájában kémkedés miatt bíróság elé állítsák.

Snowden neve szerepel azoknak a friss listáján, akik az orosz elnök rendelete alapján orosz állampolgárságot kaptak. Putyin hozzájárulásával összesen 72 ember jutott állampolgársághoz.

Edward Snowden egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel, hogy az informatikus a saját kérésére kapta meg az állampolgárságot.

Snowden ügyvédje elmondta, hogy a férfi felesége, Lindsay Mills, aki 2020-ban adott életet közös gyereküknek, szintén kérelmezni fogja az állampolgárságot.

Tavalyelőtt egy amerikai fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a Snowden által leleplezett program törvénytelen volt, és a programot védelmükbe vevő amerikai hírszerzési vezetők nem mondtak igazat.

Putyin - aki egykoron maga is a szovjet hírszerzés tisztje volt - 2017-ben úgy foglalt állást, hogy hiba volt kiszivárogtatni a titkos amerikai dokumentumokat, de Snowden nem áruló.

"Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem tud semmilyen változásról Edward Snowden amerikai állampolgársága kapcsán, így vissza kell térnie az országba, hogy bíróság elé állítsák - közölte hétfőn a tárca szóvivője, Ned Price.

"Az álláspontunk semmit sem változott, Snowden úrnak vissza kell térnie az Egyesült Államokba, és bíróság elé kell állnia, mint bármilyen más amerikai állampolgárnak" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×