INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

olaszország

giorgia meloni

kormányzás

Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (b-j) köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én. Olaszországban szeptember 25-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

Olasz választások: brüsszeli csatával kezdhet az új kormány

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Egyben kell tartani a három párt által létrejött egységet, és "meg kell nyugtatni" az olaszokat a válság idején – ez derült ki az InfoRádió Aréna című műsorából, amelynek Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, Olaszország-szakértő és Szomráky Béla újságíró, italianista volt a vendége.

Giorgia Meloni lehet az új olasz miniszterelnök, miután a vasárnap tartott parlamenti választásokon az általa vezetett konzervatív pártszövetség győzött. Az InfoRádió Aréna című műsorában Szomráky Béla arról beszélt a legfontosabb teendők között, hogy az új miniszterelnöknek "mindenféleképpen egyben kell tartania a három párt között létrejött egységet", mert súlyos támadások elé néz.

"Ez eddig abból állt, hogy a mainstream média és az európai uniós politikusok legnagyobb része lefasisztázta, alkalmatlannak, demagógnak, populistának, hozzá nem értőnek tartotta" – mondta, és hozzátette, a győzelem után több kritikus cikk és megszólalás született. Például a francia miniszterelnök, Élisabeth Borne azt mondta, nem kommentálja a választási eredményt, de azért jelezte: Franciaország vigyázó szemét majd az olasz kormány viselkedésére fogja vetni, nehogy sérüljenek az emberi jogok, különösen az abortuszhoz való jog.

Molnár Anna ugyanakkor hozzátette: a francia–olasz viszonyban mindig volt egy kettősség. Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali párt elnöke kifejezetten üdvözölte az eredményeket. Emmanuel Macron francia elnök pragmatikus kijelentést tett, miszerint meg kell várni a történéseket. Arra utalt, hogy korábban volt olyan olasz politikus, Luigi Di Maio, az 5 Csillag Mozgalom képviseletében, aki Franciaországba látogatott, és a sárga mellényes tüntetőkkel találkozott. Belőle később külügyminiszter lett, most azonban kiesett a parlamentből. Tehát a szakértő szerint sokszor előfordul, hogy

ha kormányra kerül egy olasz politikus, akkor "sokszor másképpen cselekszik, mint amit előtte képviselt".

Molnár Anna beszélt arról is, hogy az új kormánypártok választási programjában a családtámogatást, az egykulcsos adó részleges bevezetését helyezte előtérbe, emellett szerepelnek tervek az energia árával kapcsolatban, de fellépnének az oktatás modernizálásáért, a tanári fizetések emeléséért, a digitalizációért. "Hogy mit fognak előrehozni, és mit lépnek majd első körben, ezt meg kell várni" – jegyezte meg.

Szomráky Béla szerint lehet tudni, hogy mi lesz az első teendője az új kormánynak: azonnal "meg kell nyugtatni az olaszokat", ezért az uniós helyreállítási pénzeket újra kell tárgyalni annak érdekében, hogy az olasz lakosokat kárpótolni lehessen az európai szankciók miatt elszenvedett veszteségekért. Megjegyezte: ezt már tervezik az olasz politikusok.

"Ezekből a forrásokból lehetne fizetni, és nem kell tönkre vágni a költségvetést negyvenmilliárd euróval, hiszen van pénz" – jelentette ki a szakértő, és azzal érvelt, hogy a helyzet hasonló, mint a pandémia idején. Akkor is leálltak a boltok és a termelőüzemek, most a pénzt a bezárások megelőzésére, a lakosok kárpótlására és a rezsiköltségek igazságosabb támogatására lehetne fordítani.

A szakértő szerint az új olasz kormány tehát egy "brüsszeli csatával" kezdheti a munkáját.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Kapcsolódó hang

Molnár Anna és Szomráky Béla az Arénában
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018