eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (b-j) köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én. Olaszországban szeptember 25-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Olasz választások: brüsszeli csatával kezdhet az új kormány

Egyben kell tartani a három párt által létrejött egységet, és "meg kell nyugtatni" az olaszokat a válság idején – ez derült ki az InfoRádió Aréna című műsorából, amelynek Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, Olaszország-szakértő és Szomráky Béla újságíró, italianista volt a vendége.

Giorgia Meloni lehet az új olasz miniszterelnök, miután a vasárnap tartott parlamenti választásokon az általa vezetett konzervatív pártszövetség győzött. Az InfoRádió Aréna című műsorában Szomráky Béla arról beszélt a legfontosabb teendők között, hogy az új miniszterelnöknek "mindenféleképpen egyben kell tartania a három párt között létrejött egységet", mert súlyos támadások elé néz.

"Ez eddig abból állt, hogy a mainstream média és az európai uniós politikusok legnagyobb része lefasisztázta, alkalmatlannak, demagógnak, populistának, hozzá nem értőnek tartotta" – mondta, és hozzátette, a győzelem után több kritikus cikk és megszólalás született. Például a francia miniszterelnök, Élisabeth Borne azt mondta, nem kommentálja a választási eredményt, de azért jelezte: Franciaország vigyázó szemét majd az olasz kormány viselkedésére fogja vetni, nehogy sérüljenek az emberi jogok, különösen az abortuszhoz való jog.

Molnár Anna ugyanakkor hozzátette: a francia–olasz viszonyban mindig volt egy kettősség. Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali párt elnöke kifejezetten üdvözölte az eredményeket. Emmanuel Macron francia elnök pragmatikus kijelentést tett, miszerint meg kell várni a történéseket. Arra utalt, hogy korábban volt olyan olasz politikus, Luigi Di Maio, az 5 Csillag Mozgalom képviseletében, aki Franciaországba látogatott, és a sárga mellényes tüntetőkkel találkozott. Belőle később külügyminiszter lett, most azonban kiesett a parlamentből. Tehát a szakértő szerint sokszor előfordul, hogy

ha kormányra kerül egy olasz politikus, akkor "sokszor másképpen cselekszik, mint amit előtte képviselt".

Molnár Anna beszélt arról is, hogy az új kormánypártok választási programjában a családtámogatást, az egykulcsos adó részleges bevezetését helyezte előtérbe, emellett szerepelnek tervek az energia árával kapcsolatban, de fellépnének az oktatás modernizálásáért, a tanári fizetések emeléséért, a digitalizációért. "Hogy mit fognak előrehozni, és mit lépnek majd első körben, ezt meg kell várni" – jegyezte meg.

Szomráky Béla szerint lehet tudni, hogy mi lesz az első teendője az új kormánynak: azonnal "meg kell nyugtatni az olaszokat", ezért az uniós helyreállítási pénzeket újra kell tárgyalni annak érdekében, hogy az olasz lakosokat kárpótolni lehessen az európai szankciók miatt elszenvedett veszteségekért. Megjegyezte: ezt már tervezik az olasz politikusok.

"Ezekből a forrásokból lehetne fizetni, és nem kell tönkre vágni a költségvetést negyvenmilliárd euróval, hiszen van pénz" – jelentette ki a szakértő, és azzal érvelt, hogy a helyzet hasonló, mint a pandémia idején. Akkor is leálltak a boltok és a termelőüzemek, most a pénzt a bezárások megelőzésére, a lakosok kárpótlására és a rezsiköltségek igazságosabb támogatására lehetne fordítani.

A szakértő szerint az új olasz kormány tehát egy "brüsszeli csatával" kezdheti a munkáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×