INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

európa

olaszország

választások

giorgia meloni

Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője távozik egy szavazóhelyiségből, ahol leadta szavazatát a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Genovában 2022. június 12-én. A választópolgárok az olasz igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos kérdésekben dönthetnek. Az öt kérdést a jobbközép koalíció kezdeményezésére írták ki népszavazásra.

Olasz választás: Európa egyszerre örül és retteg

Infostart

Aggodalmának adott hangot több európai politikus a radikális jobboldal olaszországi választási győzelme miatt, többen ugyanakkor gratuláltak Georgia Meloninak az általa vezetett konzervatív pártszövetség győzelméhez, úgy értékelve, hogy ez egyben Európa győzelme.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke azt írta a Twitteren: "az olasz nép úgy döntött egy hazafias és szuverenista kormány megválasztásával, hogy saját kezébe veszi sorsa alakítását. Gratulálok Giorgia Meloninak és Matteo Salvini (Liga-vezetőnek) amiért ellenálltak egy antidemokratikus és arrogáns Európai Unió fenyegetéseinek, és nagy győzelmet arattak a választáson" – írta Le Pen.

Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetője azt írta a Twitteren: "Giorgia Meloni megmutatta, miként lehetséges kialakítani a szuverén nemzetek büszke és szabad Európáját, amelyben azután azok mindannyiunk biztonságáért és gyarapodásáért együttműködnek."

Twitter-üzenetben gratulált Meloninak a választási győzelemhez Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Orbán Viktor a Facebook egy közös fotót posztolt Melonival, és azt írta: "Több, mint megérdemelt győzelem. Gratulálok!"

Jordan Bardella, a közelmúltig Marine Le Pen által vezetett, bevándorlásellenes francia párt, a Nemzeti Tömörülés ideiglenes vezetője, egyben európai parlamenti képviselője élesen bírálta Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt. Von der Leyen az olasz parlamenti választások előtt azt hangoztatta, hogy

az európai hatóságok rendelkeznek a szükséges eszközökkel arra az esetre, ha az új olasz kormány nem tartja tiszteletben az uniós szabályokat.

"Az ilyen fenyegetésekkel a demokráciát nem lehet fenntartani" – fogalmazott a francia politikus. "Európa népei felemelik fejüket, és ismét kezükbe veszik sorsukat" – hangoztatta Bardella.

A ZDF közszolgálati televízió a német politikusok közül elsőként az Európai Parlament alelnökét, a szociáldemokrata Katarina Barleyt idézte, aki szerint Meloni a kampány során csupán választástaktikai okokból tett hitet Európa mellett, várható politikája valójában veszélyt jelent az európai konstruktív együttélésre. A baloldali politikus szerint Georgia Meloni politikai példaképeit Donald Trumpnak és Orbán Viktornak hívják, választási győzelme nyomán nehéz idők köszöntenek Európára.

Az ugyancsak német Zöldek Pártjának európai parlamenti szóvivője példa nélküli olasz jobbratolódásról beszélt, aminek jelentős kihatásai lesznek Európára és az Európai Unióra. Rasmus Andresen úgy vélekedett, hogy Olaszország amely az EU egyik alapító tagja és az unió harmadik legerősebb gazdaságával rendelkezik "antidemokratikus és európaellenes" irányt vesz.

A német pártok közül elsőként az ellenzéki jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) gratulált Meloninak választási győzelméhez.

"Együtt ujjongunk Olaszországgal" – fogalmazott Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-képviselője, aki szerint Meloni győzelme Európa győzelme is. A német politikus emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban tartott svédországi parlamenti választásokon ugyancsak a konzervatív pártok szereztek győzelmet.

"Svédország északon, Olaszország délen. A baloldali kormányok immár a múlt kormányai" – hangoztatta a német politikus.

Az olasz választásokról és az új helyzetről szóló Aréna-videót megnézheti itt:

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018