eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Oroszországból távozni szándékozó autósok várakoznak belépésre a finnországi Virolahti településen lévő határátkelőhelyen 2022. szeptember 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról.
Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Sasu Makinen

Csak Kazahsztánba közel százezer ember menekült Oroszországból

Szeptember 21. óta 98 ezer orosz állampolgár lépett be Kazahsztánba, és több mint 64 ezer hagyta el a köztársaságot - közölte Aszlan Atalikov, a belügyi migrációs szolgálat vezetője egy hétfői tájékoztatón.

Elmondása szerint mintegy nyolcezer személynek adtak ki egyéni azonosító számot, amely a külföldi állampolgárok számára kötelező, ha számlát akarnak nyitni kazahsztáni bankokban, ingatlanokat és járműveket szeretnének vásárolni vagy üzleti tevékenységbe kezdenének a közép-ázsiai köztársaságban.

A kazah hatóságok tárgyalásokat kívánnak folytatni az orosz féllel az orosz állampolgárok köztársaságba való érkezésének ügyében - jelentette be a kazahsztáni elnök kedden a turkesztáni régióban egy lakossági fórumon. Kaszim-Zsomart Tokajev hangsúlyozta, hogy országa gondoskodik azokról az orosz állampolgárokról, akik az ukrajnai háború miatt elrendelt katonai mozgósítás elől menekülnek Kazahsztánba.

"Az utóbbi napokban sokan jönnek (Kazahsztánba) Oroszországból. Legtöbbjük a példátlan helyzet miatt kénytelen távozni" - mondta Tokajev. "Vigyáznunk kell rájuk, gondoskodnunk kell a biztonságukról" - tette hozzá.

Hétfőn Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásai után azt mondta, hogy a 25 millió mobilizálható oroszból csak 30-50 ezer ember utazott külföldre a részleges mozgósítás elől – olyanok akik egyébként sem lennének "a mi embereink". Lukasenka hangot adott véleményének, hogy ezek az oroszok haza fognak térni.

Korábban Finnország számolt be nagy számú orosz érkezéséről, és kilátásba helyezte egy létszámkorlát bevezetését.

Az AFP jelentése szerint hosszú sorok alakultak ki az Oroszország és Mongólia közötti határátkelőkön az elmúlt napokban, abba az irányba néhány ezer ember távozhatott.

Lengyelország a három balti állammal egyetemben a múlt héten életbe léptette az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást, és nem kapnak menedékjogot az onnan érkezők. Észtország közölte, hogy a „hadkötelezettség megtagadása nem ok a menedékjogra”, egy lengyel diplomata szerint pedig a menekülő oroszok menjenek Franciaországba és Németországba, a balti államok és Lengyelország nem köteles tömegesen menedékjogot adni nekik.

(A nyitókép illusztráció: Oroszországból távozni szándékozó autósok várakoznak belépésre a finnországi Virolahti településen lévő határátkelőhelyen 2022. szeptember 23-án.)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×