INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

kazahsztán

oroszország

sorozás

mozgósítás

ukrajna

háború

Oroszországból távozni szándékozó autósok várakoznak belépésre a finnországi Virolahti településen lévő határátkelőhelyen 2022. szeptember 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról.

Csak Kazahsztánba közel százezer ember menekült Oroszországból

Infostart / MTI

Szeptember 21. óta 98 ezer orosz állampolgár lépett be Kazahsztánba, és több mint 64 ezer hagyta el a köztársaságot - közölte Aszlan Atalikov, a belügyi migrációs szolgálat vezetője egy hétfői tájékoztatón.

Elmondása szerint mintegy nyolcezer személynek adtak ki egyéni azonosító számot, amely a külföldi állampolgárok számára kötelező, ha számlát akarnak nyitni kazahsztáni bankokban, ingatlanokat és járműveket szeretnének vásárolni vagy üzleti tevékenységbe kezdenének a közép-ázsiai köztársaságban.

A kazah hatóságok tárgyalásokat kívánnak folytatni az orosz féllel az orosz állampolgárok köztársaságba való érkezésének ügyében - jelentette be a kazahsztáni elnök kedden a turkesztáni régióban egy lakossági fórumon. Kaszim-Zsomart Tokajev hangsúlyozta, hogy országa gondoskodik azokról az orosz állampolgárokról, akik az ukrajnai háború miatt elrendelt katonai mozgósítás elől menekülnek Kazahsztánba.

"Az utóbbi napokban sokan jönnek (Kazahsztánba) Oroszországból. Legtöbbjük a példátlan helyzet miatt kénytelen távozni" - mondta Tokajev. "Vigyáznunk kell rájuk, gondoskodnunk kell a biztonságukról" - tette hozzá.

Hétfőn Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásai után azt mondta, hogy a 25 millió mobilizálható oroszból csak 30-50 ezer ember utazott külföldre a részleges mozgósítás elől – olyanok akik egyébként sem lennének "a mi embereink". Lukasenka hangot adott véleményének, hogy ezek az oroszok haza fognak térni.

Korábban Finnország számolt be nagy számú orosz érkezéséről, és kilátásba helyezte egy létszámkorlát bevezetését.

Az AFP jelentése szerint hosszú sorok alakultak ki az Oroszország és Mongólia közötti határátkelőkön az elmúlt napokban, abba az irányba néhány ezer ember távozhatott.

Lengyelország a három balti állammal egyetemben a múlt héten életbe léptette az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást, és nem kapnak menedékjogot az onnan érkezők. Észtország közölte, hogy a „hadkötelezettség megtagadása nem ok a menedékjogra”, egy lengyel diplomata szerint pedig a menekülő oroszok menjenek Franciaországba és Németországba, a balti államok és Lengyelország nem köteles tömegesen menedékjogot adni nekik.

(A nyitókép illusztráció: Oroszországból távozni szándékozó autósok várakoznak belépésre a finnországi Virolahti településen lévő határátkelőhelyen 2022. szeptember 23-án.)

Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Sasu Makinen
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018