eur:
394.34
usd:
370.33
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Tálib fegyveres az Ajmán az-Zaváhíri elleni merénylet helyszínén Kabulban 2022. augusztus 2-án. Az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet vezetőjét július 31-én egy amerikai dróntámadás megölte. Brit sajtóértesülés szerint Zaváhírit az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) likvidálta.
Nyitókép: MTI/EPA

A Nyugat szerint a tálibok nem állják a szavukat

Az Afganisztánban működő szélsőséges csoportok miatt fejezték ki aggodalmukat.

Súlyos aggodalmának adott hangot helyi idő szerint csütörtökön közös közleményben több nyugati ország amiatt, hogy Afganisztánban szélsőséges csoportok tevékenykednek, az országot egy éve lerohanó tálibok pedig nem teljesítik vállalásaikat.

Az Európai Unió, Franciaország, Olaszország, Norvégia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottjai az előző héten találkoztak, s arra jutottak, hogy az, hogy Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője Afganisztánban volt, ahol amerikai légicsapás végzett vele, azt bizonyítja, hogy a tálibok nem állják a szavukat a nemzetközi terrorizmus visszaszorítása terén.

Amikor a tálibok a nemzetközi erők kivonulásakor lerohanták Afganisztánt, és átvették a hatalmat, azt ígérték, hogy az ország nem lesz ismét a nemzetközi terrorizmus melegágya, és Afganisztán területéről nem ér majd fenyegetés egyetlen más országot sem.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×