eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén egy orosz tüzérségi támadásban megrongálódott áramszolgáltató létesítménynél a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Kozlov

Kis-Benedek József: akkora az orosz emberhiány, hogy mozgósítást kéne elrendelni

Az ukrán erők szerint már több mint negyven települést szabadítottak fel a harkivi régióban. A biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára szerint az ukránok sikerei átmenetiek.

Átmeneti sikert értek el az ukránok az offenzívájukkal, még nem lehet pontot tenni ennek az akciósorozatnak a végére – szögezte le Kis-Benedek József.

„Három irányban történik támadás gyakorlatilag keleti front teljes szélességében, a déli ukrán támadás úgy tűnik, kifulladt, ezt mindkét oldalról megerősítették. A Donyec-medencében folytatódnak az orosz előrenyomulások, de rendkívül lassan, és nagyon sikeres ukrán támadás indult Harkivtól délre, ennek következtében körülbelül 3000 négyzetkilométert foglaltak el. Izjum, Kupjanszk és Balaklija városát elfoglalták az ukránok, stratégiai szempontból mindhárom fontos” – mondta a szakértő.

Harminc-negyven települést teljes egészében az ukránok tartanak ellenőrzés alatt – tette hozzá.

„Az oroszok tervszerűen visszavonultak, tehát nem bocsátkoztak harcba, úgy tűnik, hogy ezen a területen nincs megfelelő erejük – véli Kis-Benedek József. – Az orosz átcsoportosítás időt vesz igénybe, ezt az ukránok kihasználják arra, hogy dél felé továbbnyomulnak, így megakadályozva azt, hogy a későbbiek folyamán a Donyec-medencében az oroszok teljesíteni tudják a politikai vezetés által kiszabott feladatot, azaz a Donyec-medence teljes elfoglalását.”

Közbevetendő ugyanakkor, hogy sok tudósítás szerint a visszavonuló oroszok rengeteg muníciót és fegyvert hagytak hátra a gyors támadásokat alkalmazó ukrán előrenyomuláskor, ami sebtiben történő visszavonulásra és nem tudatos taktikára utal.

Az oroszok válasza is megérkezett az ukrán előrenyomulásra, ennek következtében kilencmillió ember maradt áram nélkül, és támadták a kritikus infrastruktúrákat, ezzel kellemetlen helyzetet teremtenek a civilek számára – mondta a címzetes egyetemi tanár.

A hat blokkból álló zaporizzsjai atomerőmű teljes leállítása komoly problémákat fog okozni Ukrajna áramellátásában – jósolta a szakértő.

Az elmúlt napok történései miatt pár embert elbocsáthatnak orosz részről, súlyos döntéseket hozhatnak – mondta a szakértő.

„Hiányzik az a stratégiai döntés, amit viszont a felsővezetésnek kellene megtenni, hogy

az emberhiány miatt mozgósítást kellene elrendelni,

és újabb csapatokat kellene erre a területre vezényelni. Egyértelműen mutatja a jelenlegi helyzet azt, hogy azok az erők, amelyek Oroszország részéről rendelkezésre állnak az ukrajnai műveletekhez, rendkívül szerények és kevesek, tehát erő- és eszközátcsoportosításra lenne szükség” – szögezte le Kis-Benedek József.

A mostani átmeneti helyzet, végső következtetést korai lenne levonni szerinte. Az viszont világosan látszik, hogy a rendelkezésükre álló hadi eszközöket, például a HIMARS tüzérség eszközöket nagyon jól használják az ukránok. Kérdés, mit fognak még kapni. Mindenesetre a Nyugat a múlt héten teljes támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Kis-Benedek József úgy véli, „azzal, hogy az amerikai külügyminiszter is villámlátogatást tett Kijevbe, próbálják a ukránokat arra biztatni, hogy keményebben folytassák a harcot, és ehhez a Nyugat részéről meglesz a támogatás”.

Az ukrajnai háborúról a közelmúltban Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

(Nyitóképünkön tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén egy orosz tüzérségi támadásban megrongálódott áramszolgáltató létesítménynél a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. szeptember 11-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×