eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Egy férfi megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. december 12-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Rusvai Miklós azt tanácsolja, várjuk meg az új, omikron elleni vakcinát

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság a világon elsőként engedélyezte a kórokozó eredeti és a jelenleg terjedő variánsai ellen egyaránt hatékony oltóanyagok beadását.

A Moderna és a Pfizer is kijött a saját vakcinaverziójával, amely már nem a vuhani vírus, hanem az omikron változat tüskefehérjét kódoló mRNS-ét tartalmazza hatóanyagként – mondta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató. A Pfizer a BA.1-es, első omikron variáns, míg a Moderna a BA.4-es és 5-ös változat mRNS-ét tartalmazza.

Az új oltóanyag jobban véd a most terjedő variáns ellen, az eredeti oltóanyag a mostanra már kihalt vuhani változat ellen lett kidolgozva, ezért már kevésbé véd. Ezt az oltást azokban az országokban fogják ősszel alkalmazni, amelyek importálják vagy a felhasználására megegyezést kötnek.

A víruskutató szerint azok, akik most igényelnének oltást, még az eredeti változat ellen jobban védő vakcinát fogják kapni, mivel Magyarországon ez a új vakcina még nem érhető el.

"Tanácsolom mindenkinek, hogy várjon még egy kicsit,

mert én őszintén remélem, hogy az Európai Unió, és ezen belül Magyarország is hozzáfér majd az új típusú oltóanyaghoz néhány héten belül" – fogalmazott Rusvai Miklós.

A nyári járványhullám lecsengőben van, és a következő járványhullámra másfél-két hónapot talán még várni kell. A szakértő szerint ha valaki kicsit kivár az oltással, akkor az új, jobban védő oltóanyaghoz férhet hozzá.

Az Európai Bizottság már a napokban kiadott egy ajánlást a felkészülésre és az oltási kampány fokozására. A víruskutató úgy fogalmazott: a rizikócsoportba tartozóknak célszerű oltatniuk magukat, ami viszonylag széles réteget jelent. "Legjobban a kampány megfelelő erre, hiszen a légzőszervi betegségek megjelenése is kampányszerűen várható széles körben" – mondta a Rusvai Miklós víruskutató.

A szakértő szerint az oltás továbbra is opcionális marad minden országban, tehát nem fogják kötelezővé tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×