eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett első új vakcinái Budapesten, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és infektológiai intézet - Szent László telephelyén 2022. szeptember 7-én. Az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagból 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Rusvai Miklós: már kérhető az új, omikron elleni vakcina, de nem mindenkinek

Az egyadagos, kétkomponensű oltóanyagból 109 ezer adag érkezett, a kórházi oltópontokon a jövő héttől válik elérhetővé a lakosság számára.

Először az egészségügyi dolgozókat oltják az oltópontokon, illetve az idősotthonok lakóit és az ott ellátó személyzetet. Mindenképpen kérhető már, be lehet állni a sorba és fel lehet iratkozni az oltás felvétele érdekében – mondta az InfoRádióban Rusvai Miklós virológus.

Az új védőoltást azonban nem kérheti mindenki, ugyanis alapimmunizálásra nem alkalmas. Erre engedély sincs az Európai Gyógyszerügynökségtől, illetve itthon is

csak azok számára engedélyezett, akik már legalább két oltást kaptak.

A módosított vakcina csak harmadik, negyedik, vagy ötödik oltásra vehető igénybe.

Magyarországon csak a Pfizer vakcinája érhető el, de a Modernának is van engedélye. A mostani Pfizer-vakcina két komponensű. Az előző vakcina tartalmazta az eredeti vuhani vírus tüskefehérjéjének kódját, tehát jó hatásfokkal védett a vuhani, az alfa és a delta variánsok ellen. Az új vakcinába második komponensként beletették az omikron variáns a tüskefehérjének mRNS-ét is, tehát

az eredeti vírusváltozat mellett a most keringő omikron változat ellen is jobb hatásfokkal véd.

A virológus azt javasolta: akik idén már átestek fertőzésen az utóbbi néhány hónapban, ne oltassák be magukat, mert nincs szükségük rá. Elsősorban azoknak fontos a vakcina, akik idén még nem fertőződtek meg, hiszen nekik van szükségük védelemre. Fontos az oltás beadatása a rizikócsoportba tartozóknak: a nyolcvan év fölöttieknek, főleg az idősotthonokban lakóknak, cukorbetegeknek, a magas vérnyomású betegeknek, a daganatterápiában részesülőknek vagy súlyos légúti allergiás személyeknek.

A virológus szerint "egészen biztosan várható ősszel újabb járványhullám". Jó hír viszont, hogy ez sem okoz majd nagyobb megterhelést az egészségügynek, mert már kevesen kerülnek lélegeztetőgépre vagy kórházba, mert a Covid már csak influenza és nátha közötti erősségű légzőszervi megbetegedést okoz.

"Ennek a folyamatnak tulajdonképpen örülhetünk. Reméljük, ez a szelídülés még folytatódik" – mondta Rusvai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×