eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
A Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett első új vakcinái Budapesten, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és infektológiai intézet - Szent László telephelyén 2022. szeptember 7-én. Az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagból 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Rusvai Miklós: már kérhető az új, omikron elleni vakcina, de nem mindenkinek

Az egyadagos, kétkomponensű oltóanyagból 109 ezer adag érkezett, a kórházi oltópontokon a jövő héttől válik elérhetővé a lakosság számára.

Először az egészségügyi dolgozókat oltják az oltópontokon, illetve az idősotthonok lakóit és az ott ellátó személyzetet. Mindenképpen kérhető már, be lehet állni a sorba és fel lehet iratkozni az oltás felvétele érdekében – mondta az InfoRádióban Rusvai Miklós virológus.

Az új védőoltást azonban nem kérheti mindenki, ugyanis alapimmunizálásra nem alkalmas. Erre engedély sincs az Európai Gyógyszerügynökségtől, illetve itthon is

csak azok számára engedélyezett, akik már legalább két oltást kaptak.

A módosított vakcina csak harmadik, negyedik, vagy ötödik oltásra vehető igénybe.

Magyarországon csak a Pfizer vakcinája érhető el, de a Modernának is van engedélye. A mostani Pfizer-vakcina két komponensű. Az előző vakcina tartalmazta az eredeti vuhani vírus tüskefehérjéjének kódját, tehát jó hatásfokkal védett a vuhani, az alfa és a delta variánsok ellen. Az új vakcinába második komponensként beletették az omikron variáns a tüskefehérjének mRNS-ét is, tehát

az eredeti vírusváltozat mellett a most keringő omikron változat ellen is jobb hatásfokkal véd.

A virológus azt javasolta: akik idén már átestek fertőzésen az utóbbi néhány hónapban, ne oltassák be magukat, mert nincs szükségük rá. Elsősorban azoknak fontos a vakcina, akik idén még nem fertőződtek meg, hiszen nekik van szükségük védelemre. Fontos az oltás beadatása a rizikócsoportba tartozóknak: a nyolcvan év fölöttieknek, főleg az idősotthonokban lakóknak, cukorbetegeknek, a magas vérnyomású betegeknek, a daganatterápiában részesülőknek vagy súlyos légúti allergiás személyeknek.

A virológus szerint "egészen biztosan várható ősszel újabb járványhullám". Jó hír viszont, hogy ez sem okoz majd nagyobb megterhelést az egészségügynek, mert már kevesen kerülnek lélegeztetőgépre vagy kórházba, mert a Covid már csak influenza és nátha közötti erősségű légzőszervi megbetegedést okoz.

"Ennek a folyamatnak tulajdonképpen örülhetünk. Reméljük, ez a szelídülés még folytatódik" – mondta Rusvai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bácsi Péter: nem fér bele több baki!

Bácsi Péter: nem fér bele több baki!

A Magyar Birkózók Szövetségének szakmai igazgatója azt mondta az InfoRádióban, hogy idén a szokatlan időpont miatt háttérbe szorult az Európa-bajnokság, inkább az áprilisi bakui és a májusi isztambuli olimpiai kvalifikációs versenyen kell majd jól teljesíteniük a magyar birkózóknak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×