eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Propagandaórákkal is várják az iskolapadba visszaülő orosz diákokat

A "párbeszéd fontos ügyekről" óra orosz aktivisták szerint nem másról szól, mint az ukrajnai háborúval kapcsolatos orosz propaganda fejekbe ültetéséről.

A "párbeszéd fontos ügyekről" óra bojkottjára kérik mind a szülőket, mind a gyerekeket: aktivisták szerint már hatéves kortól megkezdhetik ezek bevezetését, melyek bár választhatók lesznek, sokan attól tartanak, rá akarják majd őket erőltetni a diákokra - írja a The Guardian.

"Sok igazgató a főnökeitől való félelemből hazudik a szülőknek, és azt mondja nekik, hogy ezek a propagandaórák kötelezőek. Még egyszer kiemeljük, hogy nem kötelező elengedni a gyerekeket ezekre az órákra" - közölte szerdán az Oroszországi Tanárok Szövetsége, egy független szakszervezet.

A tanárokon múlik, mit tanítanak

A tárgy nevének és tartalmának értelmezése valószínűleg annak a több tízezer tanárnak az értékítéletén múlik majd, akikre a hazafias tanóra megtartását bízzák. Az óratípus megszületése mögötti szándék ugyanakkor nagy valószínűséggel az ukrajnai háború alapjának, valamint Vlagyimir Putyin immár 22 éves uralmának erkölcsi megerősítése.

Már júniusban kihirdették, hogy ősztől ilyen órákat is tartanak az orosz iskolákban, de akkor csak annyit közöltek ezek tartalmával kapcsolatosan, hogy

az orosz társadalom értékeiről szólnak majd

a tanár és a diákok beszélgetései.

Kiszivárgott, milyen üzenetek kerülhetnek elő

A független orosz iStories szerint ezek közé tartozik, hogy már a nyolcéves diákoknak meg kell érteniük, hogy a hazaszeretet azt jelenti, hogy veszélyes időkben készek vagyunk "fegyvert fogni a haza védelmében".

Tízéves korukra a diákoknak már lehet tanítani Oroszország "különleges katonai műveletéről"

- a Kreml által kedvelt kifejezés az ukrajnai háborúra -, valamint a kelet-ukrajnaiak "Oroszországba való visszatérésének" fontosságáról. A magasabb osztályokban a diákoknak meg kell tanítani, hogy a hazafiság magában foglalja a hajlandóságot arra, hogy jelentkezzenek a hadseregbe Oroszországért harcolni - derül ki a dokumentumokból.

Hazafiságra otthon kell nevelni

Sok orosz független médium arra biztatja a szülőket, hogy tudják meg, mit fognak tanítani az órákon.

"Biztosak vagyunk benne, hogy az igazi hazafiakat nem a gyűlölet, a félelem és a kötelességtudat légkörében nevelik.

Hazaszeretetre csak példamutatással lehet nevelni:

jótékonykodással, a természet védelmével, a történelmi örökség tanulmányozásával és megőrzésével. Ezt pedig a szülőknek kellene megtenniük, és az iskolának ebben kellene segítenie őket" - írta a Tanárok Szövetsége.

Az orosz belpolitikai helyzetről szóló korábbi adásunk:

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×