eur:
395.88
usd:
372.83
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a szavazóival találkozik a kelet-lengyelországi Odrzywolban a lengyel elnökválasztás második fordulóját követő napon, 2020. július 13-án. A választási bizottság a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.
Nyitókép: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Lengyelország Ukrajna támogatására szólítja "az egész világot"

"A szuverén állam polgárait a pincékben és a városok utcáin gyilkolják, tarkólövéssel is" - hangoztatta Andrzej Duda államfő.

Ukrajna támogatására és az orosz "imperializmus" megállítására szólított fel Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Gdansk melletti Westerplatte félszigeten, a Lengyelország német megtámadása 83. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Az akkor a részben autonóm, döntő többségében németek lakta Danzig Szabad Város mellett fekvő Westerplattén található lengyel katonai létesítménynél zajlott a második világháború első európai ütközete, miután a náci Németország megtámadta Lengyelországot. Duda a csütörtök hajnali megemlékezésen felidézte: Lengyelországot 1939 szeptemberében először a náci Németország, majd a kommunista Szovjetunió támadta meg.

"A más államok és nemzetek brutális leigázásra törő birodalmi ambíciók nem tűntek el a világból. Oroszország feléleszti nagyorosz imperialista vágyait" - jelentette ki Duda, utalva a jelenlegi ukrajnai háborúra. "Ezért ma felszólítjuk az összes szövetségesünket és az egész világot, (...) hogy támogassák Ukrajnát, és állítsák meg az orosz imperializmust" - hangoztatta a lengyel elnök.

A világ előtt álló legfontosabb feladatnak nevezte "az új birodalmi lidércekkel szembeni határozott ellenállást".

Ukrajna "brutális megtámadását az egész világ megrendülten figyelte", hiszen mindenki azt hitte, hogy soha meg nem ismétlődik az, "ami már csak a második világháború történelmi emlékezetének számított" - fogalmazott Duda.

Közben "a tűzérség és a bombázók brutálisan rombolják a civilek lakta épületeket (...), a szuverén állam polgárait a pincékben és a városok utcáin gyilkolják, tarkólövéssel is" - utalt Duda az 1940-es katyni vérengzésre.

A második világháborúról beszélve Duda leszögezte: a háború az egyik legszörnyűbb tragédiát okozta Lengyelország történetében, megfosztotta a lengyeleket a szabadságuktól, és "a szovjet és a német katonák kézfogása nyomán" az államiságtól is. A lengyel állampolgárok millióinak életét követelte, és helyrehozhatatlan anyagi károkat hagyott maga után - idézte fel az elnök.

Varsóban csütörtök délután ismertetik a Lengyelországnak okozott második világháborús károkat összegző terjedelmes jelentést, amelyet egy parlamenti munkacsoport készített.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×