INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

ukrajna

háború

zaporizzsja

Videó bizonyítja: orosz katonai járművek álltak a zaporizzsjai erőműben

Videó bizonyítja: orosz katonai járművek álltak a zaporizzsjai erőműben

Infostart

Az nem tiszta, mikor készült a felvétel, melyet a CNN verifikált: annyi tűnik biztosnak, hogy valóban az ukrán erőműben készítették.

Az atomerőmű nyugati részén található egyik turbinaterem látható a felvételen: a hat turbinaterem összeköttetésben áll egymással, együttesen alkotják azt a hatalmas épületet, mely a nukleáris reaktornak ad otthont – írja a CNN.

A járművek orosz katonai teherautóknak tűnnek a videóból, a nyugati szárny földszintjén állnak, mintegy 130 méterre magától a reaktortól. Legalább öt teherautó felismerhető a videón, némelyikük a jól ismert Z szimbólummal megjelölve. Mellettük raklapok láthatók, valamint sátorszerű tárgyak – az, hogy ezek az atomerőmű felszerelései, vagy az oroszoké, nem derül ki a képsorokból.

Korábban erről nem volt szó

Moszkva korábban arról beszélt, hogy az atomerőműben csak őrzési feladatokhoz köthető járműveket állomásoztat. Csütörtökön úgy nyilatkoztak műholdas képekre hivatkoztak, hogy lőszer, főként nehéztüzérségi lőszer nincsen Zaporizzsjában.

Az ukránok ez utóbbival vádolják az orosz felet. Kijev szerint az oroszok azért is tartanak nagy mennyiségű lőszert az erőműben, mert tudják, hogy ők így nem fognak tüzet nyitni rá.

Nem tudni, hol vannak a hiányzó járművek

Hétfőn az ukrán állami atomenergetikai vállalat elnöke, Petro Kotin azt állította, hogy Oroszország 14 nehéz katonai felszerelést tárol az első erőműegységben és hat járművet a második gépházban. Műholdas felvételeken július 24. óta nem látni járműveket az üzemben.

Az nem világos, hogy az orosz katonai teherautókat

a turbinateremben tárolják-e, vagy fedezékként használják a július 19-i ukrán katonai csapás után.

Annak a csapásnak a célpontja az orosz katonai személyzet volt, akik három sátorban tartózkodtak, alig 300 méterre az egyik atomreaktortól.

Az ENSZ aggódik

Az erőművet még márciusban foglalták el az oroszok, az utóbbi két hétben annak közvetlen közelében becsapódó bombák miatt egyre nagyobb az aggodalom egy esetleges atombalesettel kapcsolatosan.

A szakértők ugyanakkor igyekszenek felhívni a figyelmet arra, hogy Csernobilhoz hasonló katasztrófa még egy esetleges bombatalálat esetén sem várható. Az ENSZ szeretné, ha az erőmű környékét demilitarizálnák, a helyzetet aggasztónak tartják.

Nyitókép: Youtube
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018