INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

zaporizzsja

erőmű

veszély

ukrajna

háború

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű egyik tárolójáról a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.

Zaporizzsjában már készülnek az evakuálásra

Infostart

Az ukránok szerint az atomerőmű állapota a kritikushoz közelít, ezért gyakorlatokon próbálják el, mit kell tenni, ha radioaktív szennyeződés miatt szükség lesz az erőmű kiürítésére.

1986, Csernobil: az évszám és a helyszín minden ember fejében egyet jelent az atomkatasztrófával. Ukrajnában ez volt az utolsó olyan eset, amelyben egy nukleáris létesítmény balesete miatt radioaktív szennyeződés szabadult el. Zaporizzsjában, Európa legnagyobb atomerőművében most attól tartanak, a következő esemény is közel lehet.

Az oroszok márciusban foglalták el az erőművet, azóta többször is felszólították őket arra, hogy adják vissza a terület irányítását az ukránoknak a veszélyek miatt. Az atomerőműben dolgozók közül volt, aki azt mondta a BBC-nek, hogy fegyvert fognak rá munka közben. Az elmúlt két hétben folyamatosak a bombázások az erőmű térségében, amiért a két fél egymást hibáztatja. Legutóbb a NATO szólította fel arra Moszkvát, hogy engedjék be az ENSZ megfigyelőit az atomerőműbe – számol be a BBC.

Egyes hivatalos személyek szerint elképzelhető, hogy

az atomerőmű áramellátását lekapcsolják annak érdekében, hogy az elektromos áramot a Krím térségébe irányítsák át.

"Lehetetlen garantálni az atomerőmű biztonságát, amíg az orosz megszálló erők ott vannak. Ezt az aggodalmat mindenkinek meg kell értenie" – mondta Denisz Monasztirszkij, Ukrajna belügyminisztere.

Az erőművet üzemeltető Enerhoatom korábbi közlése szerint bár Zaporizzsját továbbra is ukrán technikusok üzemeltetik, mintegy

500 orosz katona tartózkodik az atomerőműben,

kvázi katonai bázisként üzemel, mely egyben pajzs is, mivel az ukránok nem fogják lőni. Az erőmű dolgozói a legkülönbözőbb atrocitásoknak vannak kitéve az ukrán beszámolók szent. Az ukrán fél szerint az oroszok a felelősek az elmúlt napok bombázásaiért, míg az oroszok az ukránokat vádolják ezzel.

Nyitókép: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018