eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű egyik tárolójáról a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.
Nyitókép: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Zaporizzsjában már készülnek az evakuálásra

Az ukránok szerint az atomerőmű állapota a kritikushoz közelít, ezért gyakorlatokon próbálják el, mit kell tenni, ha radioaktív szennyeződés miatt szükség lesz az erőmű kiürítésére.

1986, Csernobil: az évszám és a helyszín minden ember fejében egyet jelent az atomkatasztrófával. Ukrajnában ez volt az utolsó olyan eset, amelyben egy nukleáris létesítmény balesete miatt radioaktív szennyeződés szabadult el. Zaporizzsjában, Európa legnagyobb atomerőművében most attól tartanak, a következő esemény is közel lehet.

Az oroszok márciusban foglalták el az erőművet, azóta többször is felszólították őket arra, hogy adják vissza a terület irányítását az ukránoknak a veszélyek miatt. Az atomerőműben dolgozók közül volt, aki azt mondta a BBC-nek, hogy fegyvert fognak rá munka közben. Az elmúlt két hétben folyamatosak a bombázások az erőmű térségében, amiért a két fél egymást hibáztatja. Legutóbb a NATO szólította fel arra Moszkvát, hogy engedjék be az ENSZ megfigyelőit az atomerőműbe – számol be a BBC.

Egyes hivatalos személyek szerint elképzelhető, hogy

az atomerőmű áramellátását lekapcsolják annak érdekében, hogy az elektromos áramot a Krím térségébe irányítsák át.

"Lehetetlen garantálni az atomerőmű biztonságát, amíg az orosz megszálló erők ott vannak. Ezt az aggodalmat mindenkinek meg kell értenie" – mondta Denisz Monasztirszkij, Ukrajna belügyminisztere.

Az erőművet üzemeltető Enerhoatom korábbi közlése szerint bár Zaporizzsját továbbra is ukrán technikusok üzemeltetik, mintegy

500 orosz katona tartózkodik az atomerőműben,

kvázi katonai bázisként üzemel, mely egyben pajzs is, mivel az ukránok nem fogják lőni. Az erőmű dolgozói a legkülönbözőbb atrocitásoknak vannak kitéve az ukrán beszámolók szent. Az ukrán fél szerint az oroszok a felelősek az elmúlt napok bombázásaiért, míg az oroszok az ukránokat vádolják ezzel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×