eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ukrajnából menekült emberek érkeznek Lengyelországból a berlini központi vasútállomásra 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Már több ország is integrálná az ukrán menekülteket

Hatmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország megtámadta az országot. A Migrációkutató Intézet tíz befogadó országban vizsgálta meg az ukrajnai menekültek helyzetét. Európa még mindig szolidáris velük, de több helyen már csökkentik a segélyezést.

Európa a II. világháború óta nem látott ekkora menekülthullámot, aminek kezelését egyre nehezebbé teszi, hogy az orosz-ukrán konfliktusnak még nem látszik a vége – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője.

Pénzváltó Nikolett felidézte: az Európai Unió a háború kitörése után azonnal életbe léptette az átmeneti védelemről szóló irányelvet. Az egyes tagállamok azonban különbözőképpen kezelik a helyzetet. "Összességében azt lehet mondani, hogy az európai államok és az európai állampolgárok szolidárisak az ukránokkal szemben.

Nem látunk egyelőre feszültségeket egyik európai uniós államban sem, mindenki támogatja a menekültek érkezését és befogadását"

– mondta.

"Ugyanakkor nagyon eltérőek a hangsúlyok. Vannak olyan országok, például Németország vagy Ausztria, ahol az elmúlt hónapokban tovább emelték az ukrán menekülteknek járó juttatásokat. És vannak olyan országok – például Csehország vagy Bulgária –, ahol csökkentették ezeket arra hivatkozva, hogy szeretnék elérni a menekültek mihamarabbi integrálódását a társadalomba és a gazdaságba. A cél, hogy ne szoruljanak hosszabb távon segélyekre."

Ennek érdekében sok befogadó ország az egészségügyi ellátáson és a gyerekek oktatásán kívül nyelvtanfolyamokat és munkalehetőséget is kínál az ukrán menekülteknek – tette hozzá a kutatási vezető. Az ukrán menekültek vállalhatnak munkát, az európai uniós államokban jogosultak az egészségügyi ellátásra, a gyermekek ingyenesen részt vehetnek az oktatásban, és emellett is számos módon próbálják segíteni az embereket. Valahol külön lakhatási támogatást nyújtanak azoknak, akik el tudtak helyezkedni, és nem szorulnak rá arra, hogy valamilyen befogadóközpontban maradjanak, illetve ingyenes nyelvtanfolyamokat biztosítanak számukra.

Ausztriában például úgy áll hozzá a lakosság, hogy akkor is kifizetődő lesz ez mindenki számára, ha az ukránok majd hazatérnek néhány hónap múlva, hiszen új képzettséggel, tapasztalattal fognak hazatérni, és ez a jövőben is további alapot teremthet majd a gazdasági és kulturális javak cseréjére Ukrajnával.

Mindazonáltal a menekültek többsége haza szeretne menni, de ennek időpontja egyre bizonytalanabb a háború elhúzódása miatt. Így előfordulhat, hogy sokan közülük letelepednek Nyugat-Európában – mondta Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×