INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

szajna

beluga

kiemelés

A francia Eure régió tűzoltóságának videófelvételéről készült kép egy eltévedt belugáról, más néven fehér delfinről a Szajna folyóban, Saint-Pierre-la-Garenne település közelében, Párizstól nyugatra 2022. augusztus 4-én. A francia hatóságok tartanak attól, hogy a hideg sarkvidéki vizekhez szokott, de onnan igen messzire tévedt tengeri emlős éhen halhat.

Rá sem hederít a neki szánt élelemre a Szajnába tévedt beluga

Infostart / MTI

Továbbra sem fogad el élelmet a Szajnába tévedt fehér delfin (beluga), ezért szakemberek a vészesen lesoványodott tengeri emlős kiemelésével is próbálkoznak.

A Sea Shepherd France természetvédő szervezet hétfőn bejelentette, hogy mivel továbbra is eredménytelenek a sarkvidéki hideg vizekhez szokott beluga élelmezésére tett kísérletek, ezért miközben szakadatlanul próbálkoznak az etetésével, igyekeznek megoldást találni a zsilipek közé szorult delfin lehető legkíméletesebb kiemelésére is.

A beluga nem maradhat túl sokáig a két zsilip közti folyószakasz meleg, pangó vizében – figyelmeztettek szakértők. A faj a sós tengervízben honos, de átmenetileg képes életben maradni édesvízben is, ugyanakkor félő, hogy éhen hal, ha nem eszik.

A Sea Shepherd közleménye szerint a fehér delfin nem fogad el élelmet, de érdeklődést mutat az emberi tevékenység iránt. Az éjszaka folyamán a zsilip falához dörzsölte a testét, eltávolítva a bőrén megjelent foltokat, de lehet, hogy az antibiotikumok is hozzájárultak a foltok eltűnéséhez.

A helyi hatóságok és állatorvosok vitaminokat és étvágygerjesztőt adtak a delfinnek, és némi orvosi kezelésben is részesítették. A természetvédők ínycsiklandó falatokkal, heringgel és lazaccal próbálják etetni, de az állat rá se hederít a finomságokra.

A múlt héten a Szajnába tévedt beluga több tíz kilométerre felúszott az észak-franciaországi folyón, és jelenleg két zsilip között rekedve, a Párizs és a normandiai Rouen közötti folyószakaszon tartózkodik.

Nyitókép: MTI/AP/Eure régió tűzoltósága
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018