eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott műholdkép a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműről Enerhodarban 2019. szeptember 2-án. Orosz csapatok támadását követően az atomerőműben tűz ütött ki 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Demilitarizált zónát alakítana ki a zaporizzsjai erőmű körül Ukrajna

Az erőművet hétvégén támadás érte, melynek hatására Kijev egy csernobili típusú katasztrófa lehetőségét is felvetette.

A területet Ukrajna demilitarizált övezetté tenné, az ENSZ pedig azt akarja elérni, hogy megfigyelőit beengedjék az erőműbe. A háborúban álló felek egymást okolják a régiót ért lövésekért a Reuters cikke szerint.

"Minden atomerőmű elleni támadás öngyilkos tett" - mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn egy sajtótájékoztatón Japánban, ahol a világ első atombombája ledobásának 77. évfordulója alkalmából szombaton tartott hirosimai békeemlékünnepségen vett részt.

Petro Kotin, az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat vezetője békefenntartó csapatot telepítene a zaporizzsjai telephelyre. Az erőművet még mindig ukrán technikusok üzemeltetik, de orosz felügyelet alatt.

"A döntés, amelyet a világközösségtől és minden partnerünktől követelünk, az, hogy vonják ki a megszállókat az állomás területéről, és

hozzanak létre demilitarizált övezetet.

Megoldaná a problémát, ha az ukrán fél irányítaná az erőművet, békefenntartók jelenlétében" - mondta Kotin a televízióban.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy ukrán lövések rongálták meg a szovjet korszakból származó erőművet kiszolgáló nagyfeszültségű vezetékeket, ezzel arra kényszerítve a létesítmény üzemeltetőjét, hogy a hat reaktor közül kettőnek csökkentse a teljesítményét a fennakadások megelőzése érdekében.

Ukrajna Oroszországot hibáztatta az erőmű környékén kiújult harcokért, amelyek közlésük szerint megrongáltak három sugárzásérzékelőt, két dolgozót pedig repeszsérülésekkel szállítottak kórházba.

Másként látja a két fél a helyzetet

A régió orosz telepítésű hatósága szerint az ukrán erők rakétavetőkkel támadták a telephelyet, megrongálva az adminisztratív épületeket és egy raktárterületet. A Reuters nem tudta ellenőrizni egyik fél verzióját sem a történtekről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen rendkívül veszélyesnek nevezte a lövöldözést.

"Elvárjuk, hogy azok az országok, amelyek abszolút befolyással rendelkeznek az ukrán vezetésre, használják ezt a befolyást annak érdekében, hogy kizárják az ilyen események ismételt előfordulását"

- mondta.

Petro Kotin különösen súlyosnak nevezte annak veszélyét, hogy a lövedékek eltalálják a kiégett, erősen radioaktív nukleáris fűtőelemeket tartalmazó konténereket. Ha két vagy több konténer törik össze, lehetetlen felmérni a kialakuló katasztrófa mértékét.

Ukrajna ellentámadásokat tervez a régióban

Guterres szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) be kell jutnia a zaporizzsjai erőműbe. "Teljes mértékben támogatjuk a NAÜ-t az erőmű stabilizálásához szükséges feltételek megteremtésével kapcsolatos minden erőfeszítésében" - mondta.

Ukrajna közölte, hogy nagyszabású ellentámadást tervez az oroszok által megszállt déli területeken,

amely a Zaporizzsjától nyugatra fekvő Herszonra összpontosul,

és hogy már több tucat falut visszafoglalt.

A világ legsúlyosabb polgári nukleáris katasztrófája 1986-ban történt, amikor az északnyugat-ukrajnai csernobili komplexum egyik reaktora felrobbant. A mostani hadműveletben az erőművet az orosz erők nem sokkal a február 24-i invázió után elfoglalták, majd március végén kivonultak onnan.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×