eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó perének tárgyalásán a Moszkva szomszédságában fekvő Khimkiben 2022. augusztus 2-án. Grinert öt hónapja tartják előzetes letartóztatásban kábítószer-birtoklásáért. A Phoenix Mercury valamikori játékosát röviddel az ukrajnai háború előtt, február 17-én állították meg egy oroszországi repülőtéren, és nem sokkal később meg is vádolták kannabiszolaj szállításával. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a kosaras ellen, akire 5-10 év szabadságvesztés is kiszabható.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/REUTERS/Jevgenyija Novozsenyina

Egyhamar nem lesz orosz-amerikai fogolycsere

Eltarthat még egy darabig, amíg létrejöhet a foglyok kicserélése a két ország között.

Szokatlan lépésre szánta el magát az amerikai külügyminiszter. Anthony Blinken még az előtt nyilvánosságra hozta, hogy az USA kit ajánl cserébe két állampolgáráért, hogy egyáltalán megállapodtak volna az oroszokkal. Márpedig a fogolycserék történetében többnyire csak utólag szokták elmondani, hogy kit kivel cseréltek ki - olvasható az ABC cikkében.

Az amerikaiak egy NBA-s kosárlabdázót, Brittney Grinert, és egy volt tengerészgyalogost, Paul Whelant szeretnék kiszabadítani. Mindkettőjüket kábítószer birtoklásért tartóztatták le az oroszok. Hiába vallotta magát bűnösnek Gringer, az oroszok ragaszkodnak ahhoz, hogy lefolytassák az eljárást és ítélet szülessen, méghozzá mindkét amerikai állampolgár esetében. A fogolycseréről csak ezután lennének hajlandóak tárgyalni.

De van még egy bökkenő - írja az amerikai portál. Az, hogy Washington csak egy foglyot ajánlott fel a két amerikaiért. Igaz, az az egy elég jelentős figurának tűnik. Ő Viktor But, akit fegyvercsempészésért ítéltek el és az Egyesült Államokban tölti börtönbüntetését. Moszkva azonban ragaszkodik ahhoz, hogy két fogolyért ők is kettőt kapjanak - mutatott rá az orosz egyenértékűség fontosságára William Pomeranz, a Wilson Központ Oroszországgal és Eurázsiával foglalkozó fejlett kutatóintézetének igazgatója.

Ez azt jelenti, hogy a Biden-kormánynak még

egy kicsit tovább kellene édesítenie az alkut.

Ráadásul But nem is az, akiért Moszkva szívesen alkudozna. Bár fontosnak tűnik, valójában nem az - vélekedett az ABC-nek Steve Ganyard ezredes. Az egykori külügyminisztériumi tisztviselő úgy fogalmazott: "Nem egy kém, aki komoly károkat okozott volna az amerikai nemzetbiztonságnak. Az oroszok többet érnek azzal, hogy ujjal mutogatnak az Egyesült Államokra. Vagy, ami még többet ér nekik, azt tudják mondani, hogy a Fehér Ház teljesen kétségbe esett."

Időt húznak

Washingtonnal ellentétben, Moszkvának szemmel láthatóan nem sürgős a fogolycsere. Ned Price külügyi szóvivő is elismerte, hogy a szokatlan kiszivárogtatás azért történt, mert:

"néhány héttel az ajánlat után még mindig nem tartunk ott, ahol mi szeretnénk"

Az oroszok eddig nem adták nyilvános jelét annak, hogy készek lennének a komoly tárgyalásokra.

"Hacsak nem zajlik valami a színfalak mögött, amiről nem tudunk, Brittney Griner és Paul Whelan továbbra is egy elhúzódó alkudozás túszai maradnak" - nyilatkozta az ABC-nek Ganyard ezredes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×