eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Sértődőtt az ukrán külügy, szerintük Orbán Viktor nem kérheti ezt

Kijev reagált a magyar miniszterelnök pénteki rádióinterjújára.

Nem hagyta szó nélkül az ukrán külügy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjúját.

Ismert, a magyar kormányfő ismételten amellett foglalt állást, hogy az ukrajna elleni orosz háborúban Európa legfontosabb feladata a fegyverszünet és a béke elérése lenne, nem a háború segítése és a fegyverszállítás. Továbbá: a szankciós politika "nekünk fáj a legjobban", az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegő után kapkod.

Erre reagált a kijevi külügyminisztérium. Az Index összefoglalója szerint Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a közösségi médiában azt írta, Ukrajna nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy az Oroszország elleni nemzetközi szankciók hatástalanok.

"Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy ezeket az intézkedéseket válaszul vezették be az Oroszország által hazánk ellen indított teljes körű háborúra, amely már több tízezer ukrán életét követelte, több százezer kritikus infrastrukturális eszközt tett tönkre, és emberek millióit kényszerítette otthonaik elhagyására" - írta bejegyzésében a szóvivő. Szerinte a szankciók segítenek abban, hogy "az agresszor államot felelősségre vonják az atrocitásaiért, és gyengítik a képességét a háború folytatására".

Nyikolenko véleménye szerint nem a szankciók sújtják az európai gazdaságot, hanem "Oroszország hibrid hadviselése".

Úgy látja, Orbán Viktor nem kérheti az Oroszország elleni szankciók feloldását akkor, amikor az orosz hadsereg hidegvérrel mészárolja az ukrán gyerekeket.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×