INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

varga judit

jogállamiság

kötelezettségszegési eljárás

európai bizottság

európai bíróság

Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal, az Igazságügyi Minisztériumban 2021. november 11-én.

Varga Judit: meglepte a magyar kormányt, hogy eljárást indított az EP

Infostart / MTI

Két magyar ügyet utalt az Európai Unió Bírósága elé pénteki döntésével az Európai Bizottság és két ügyben indított újabb kötelezettségszegési eljárást – közölte az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán.

Varga Judit azt írta, hogy a kormány meglepődésére az egyik a gyermekvédelmi törvény ügyével kapcsolatban megindított eljárás, amely során "mindvégig hangsúlyoztuk, hogy a bizottság által felhozott vádak alaptalanok".

"Már az elején leszögeztük, hogy a kiskorúak védelme és erkölcsi fejlődésük zavartalanságának garantálása tagállami hatáskörbe tartozik, az unióhoz való csatlakozásával Magyarország nem a szuverenitásáról mondott le, hanem csak egyes hatáskörök közös gyakorlását tette lehetővé" - emelte ki.

Hozzátette: e hatáskörök egyike sem vonatkozhat ugyanakkor a nemzeti identitás részét képező értékek megváltoztatására, és az uniós tagság semmilyen módon nem érinti azt a Magyarországot megillető jogot, hogy a gyermekek védelmével kapcsolatos döntéseket nemzeti identitásával összhangban, nemzeti hatáskörben hozza meg.

Ezeket az értékeket Magyarország alaptörvénye is védi, így az alkotmányos szinten szabályozott jogintézményeket felpuhító bármely rendelkezés alaptörvény-ellenes szabályozási gyakorlathoz vezetne, hiszen a magyar államnak kötelessége az alkotmányos szinten rögzített elvek és jogintézmények védelme és érvényesítése - közölte.

A miniszter úgy folytatta, hogy a másik ügy a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának megújításával és a pályáztatással kapcsolatos hatósági eljárásokat és az ott született elutasító döntéseket kifogásoló kötelezettségszegési eljárás.

Fontos leszögezni, hogy

a Klubrádió ügyében a kormánytól független hatóság hozta meg a döntést, amelyet a független magyar bíróság is jóváhagyott

- írta Varga Judit.

Úgy fogalmazott, hogy a bizottság kifogásaira korábban egyértelmű válaszokat adtak, levelükben kiemelték, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, a sajtószabadság és a médiapluralizmus elvét a jelen ügy és annak szabályozási környezete nem érinti.

A magyar engedélyezési rendszer a médiaszolgáltatási lehetőségekhez való hozzáférést minden igénylőnek egyenlő eséllyel biztosítja a megújítás körében és a pályázati eljárás keretében, továbbá valamennyi nyertes médiaszolgáltató számára biztosítja a frekvencia hozzárendelését - közölte.

"Mindez pedig teljes mértékben összhangban van az Emberi Jogok Európai Egyezményében és a Chartában írt elvekkel, amelyek megsértését kifogásolta a bizottság" - írta a miniszter.

Ezzel párhuzamosan a bizottság újabb kötelezettségszegési eljárásaihoz "csak annyit tudnánk hozzátenni, hogy ahogy eddig is,

a magyar kormány kész a konstruktív jogi párbeszédre",

amennyiben az továbbra is a kölcsönös tiszteleten alapul - jegyezte meg.

Varga Judit közölte: a kettős magyar üzemanyagár-rendszer bevezetésével kapcsolatban a bizottság korábbi megkeresésére válaszolva a kormány kiemelte, hogy bevezetésekor az intézkedés mindenkire alkalmazandó volt, azonban az időközben kialakult inflációs és háborús helyzetre tekintettel "a fokozódó üzemanyag-turizmus olyan mértékben veszélyeztette az ellátásbiztonságot", hogy a kabinet a külföldi rendszámmal rendelkező járműveket kivonta a kedvezményezetti körből.

A gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat bevezető nemzeti szabályozásról a kormány szintén megküldte előzetes észrevételeit - jelezte a miniszter.

"A luxemburgi bíróság elé utalt mindkét ügy kapcsán reméljük, hogy győz a józan ész, és számunkra kedvező döntés születik" - írta Varga Judit.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018