eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Németországra lecsap a nyári járványhullám, és nem ez a legnagyobb baj

Ismét gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Németországban. Ugrásszerűen növekszik a heti megbetegedések száma, miközben a kórházak súlyos emberhiánnyal küzdenek.

A legfrissebb adatok szerint július első hetében a napi új esetek előző hét napra vetített átlaga a múlt év hasonló időszakához képest csaknem 150 százalékkal növekedett. A jelek szerint a lakosságot azonban mindez alig foglalkoztatja. A növekvő esetszám azonban egyre több gondot okoz a kórházaknak és a klinikáknak. Egyre több szakértő teszi fel a kérdést, vajon az ország kellően felkészült-e a várható nagy őszi hullámra.

A megbetegedések számának rohamos növekedés ellenére több kórház intenzív osztályán üresek az ágyak. A probléma nem új keletű, de a megfelelő személyzet, az ápolók hiánya egyre nagyobb gondot okoz. A Saar-vidéki Homburg kórházában az intenzív részleg ötvenszázalékos kapacitással működik. Az okok sokrétűek, de mindenekelőtt az alkalmazottak súlyos leterheltsége, az alacsony fizetés, valamint az elismerés hiánya.

A járvány korábbi tetőpontján általános volt a kép: az intenzív osztályok zsúfolásig voltak, miközben ápolószemélyzet csak rendkívül korlátozottan állt rendelkezésre. A Robert Koch Intézet szerint a német kórházak több mint a fele hasonló gondokkal küszködik, azaz

az ápoló személyzet hiánya miatt az intenzív ágyak jelentős részét nem tudják működtetni.

Miközben nemcsak a megbetegedések, hanem a halálesetek száma is nő, az adatok szerint az üres intenzív ágyak száma meghaladja a háromezret.

A Német Kórházi Szövetség arról számolt be, hogy 2022 elején a kórházak intenzív részlegei az előző évről mintegy 8000 fős személyzethiányt "örököltek".

Az aggodalmakat növeli, hogy a szakértők a nyár végén, illetve az ősz elején erős influenzahullámra számítanak. Ráadásul nem zárják ki azt sem, hogy az omikron után a vírus újabb variánsa köszönhet be. Virológusuk ezért mindenekelőtt az oltások felgyorsítását sürgetik.

A baden-württembergi egészségügyi hivatal fővirológusa, Stefan Brockmann egyenesen a jobb kézbe vírus elleni, balba influenza elleni oltást sürget. Brockmann szerint a tartományban arra készülnek, hogy ősszel nyolc héten belül legkevesebb 6,5 millió embert oltsanak be. Továbbá azon a véleményen van, hogy

a maszkviselési kötelezettséget és a távolságtartást legkésőbb ősztől ismét napirendre kell majd tűzni.

A német virológusok jelentős része ugyanakkor már most azt indítványozza, hogy az emberek mindenekelőtt a bevásárlóközpontokban és a nyilvános közlekedési eszközökön viseljenek maszkot

Fontos az, hogy az emberek tudatában legyenek a kockázatoknak. Hogy bizonyos dolgokat már most megtegyenek, és ne csak akkor, amikor kötelezően előírják – fogalmazott Brockmann.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×