INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

koronavírus

észak-korea

vád

Temperature checks are conducted for workers at a factory in Pyongyang on June 10, 2022, amid fears over the spread of coronavirus infections. (Photo by Kyodo News via Getty Images)

Észak-Korea vezetése hajmeresztő bejelentéssel állt elő

Infostart

A szakértők értetlenül állnak az északi, a koronavírus érkezésével kapcsolatos álláspont előtt. Észak-Korea lakosságát eközben arra figyelmeztette az ország vezetése, hogy vigyázzanak, mert idegen tárgyak érkeznek a széllel.

Dél-Koreába szökött északiak küldték ballonokkal a koronavírust északra, "fejtette meg" az ország vezetősége a víruskitörés okát. Az állam két éven át nem jelentett egyetlen koronavírusos esetet, majd május 12-én beszélt először lázas megbetegedésben érintettekről, majd Phenjan májusban rendkívüli állapotot hirdetett, és országos zárlatot rendelt el a járványhelyzet miatt. Most úgy tűnik, a szomszédos országot akarják hibáztatni a történtekért.

Pénteki adatok szerint 4750 újabb megbetegedés történt az országban, ezzel már 4,74 millióra nőtt a vírusfertőzöttek létszáma. A hatóságok nem koronavírusról, hanem lázas megbetegedésről beszélnek, mindössze 73 halottal, írja a The Guardian.

Szél szárnyán szállt a vírus?

Az állami hírügynökség, a KCNA szerint egy katona és egy ötéves gyermek Kumgang tartományban még április elején érintett meg azonosítatlan tárgyakat, később pedig tüneteket produkáltak.

"A lázas megbetegedések ugrásszerű növekedését tapasztalták ismerőseik körében, valamint azt, hogy a környéken először jelent meg lázas személyek nagyobb csoportja" – áll a közleményben.

Az állítólagosan koronavírussal fertőzött léggömböket ugyanakkor a hónap végén engedték útjára egy másik tartomány mellett.

A KCNA figyelmeztette az észak-koreaiakat, hogy óvatosan kezeljék a szél és más éghajlati jelenségek, valamint léggömbök által érkező idegen dolgokat a demarkációs vonal és a határok mentén fekvő területeken.

Dél-Koreát nem nevesítették a közleményben, de ismert, hogy az északról délre szökő koreaiak ballonokkal küldenek röplapokat és humanitárius segítséget a határon át.

A szakértők szerint ez valószínűtlen

A szakértők szkeptikusan állnak hozzá Phenjan álláspontjához, a CDC álláspontja szerint bár nem lehetetlen úgy megfertőződni, hogy olyan tárgyakat érint meg az ember, amelyek felületén vírus van, de nagyon nehéz.

Mindeközben Kínával helyreállította kereskedelmi kapcsolatait az ország: itt jelenleg is aktívan terjed a vírus.

"Ha arra a következtetésre jutottak volna, hogy a vírus Kínából származik, akkor

szigorítaniuk kellett volna a karanténintézkedéseket

a határvidéken, ami újabb visszaesést jelentett volna az Észak-Korea–Kína kereskedelemnek" – mondta Lim Eul-chul, a Kyungnam Egyetem Távol-keleti Tanulmányok Intézetének professzora.

Nem tudni, pontosan mennyire súlyos a helyzet

A hivatalos adatok szerint Észak-Koreában nem következett be az a katasztrofális méretű víruskitörés, amitől mindenki tartott, de kérdéses, mennyire bízhatunk ezekben az adatokban.

Phenjan minden segítséget elutasított a kitöréssel kapcsolatosan, az Egyesült Államokat egyenesen azzal vádolta, hogy felajánlásával megpróbálja elterelni a figyelmet arról, milyen ellenséges az országgal szemben.

Az észak-koreai külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok őszintétlenül ajánlott segítséget, miközben továbbra is katonai gyakorlatokat tart és további szankciókat szorgalmaz a rezsim nukleáris és ballisztikusrakéta-programjára válaszul.

Sajtóhírek szerint egyébként a szárazsággal és éhínséggel is sújtott Észak-Koreában nem elég jó az orvosi ellátás és a koronavírus elleni oltásnak is híján vannak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Kyodo News via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018