eur:
392.74
usd:
366.09
bux:
66823.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Prime Minister Mateusz Morawiecki (center) appeared on the Polish-Belarusian border at the border wall, which the Polish government called a physical barrier. He participated in the handover of this steel and concrete structure to the Border Guard, by the contractor of the project, Budimex, Unibep and Budrex companies. The border wall on the Polish-Belarusian border was built with the use of 50,000 tons of steel. It is 5.5 meters high,  topped with a razor wire and it stretches for 186.25 km.  On Thursday, June 30, 2022, in Nowodziel, near Kuznica, Podlaskie Voivodeship, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Artur Widak/NurPhoto/Getty Images

Elkészült az acélkerítés a lengyel–fehérorosz határon

Mateusz Morawiecki szerint Vlagyimir Putyinék a menekültekkel tesztelték a határt a háború előtt.

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel–fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.

Morawiecki az északkelet-lengyelországi Kuznicában tartott sajtóértekezletet Mariusz Kaminski belügyminiszterrel, valamint Tomasz Praga tábornokkal, a határőrség főparancsnokával közösen.

A miniszterelnök rámutatott: Lengyelország keleti szomszédságában, Ukrajnában "a második világháború óta a legvéresebb háború" zajlik.

Ennek a háborúnak, mint ma már látható, "első akkordja volt Aljakszandr Lukasenka támadása a lengyel-fehérorosz határon",

a fehérorosz elnök, valamint "az ő felettese, Vlagyimir Putyin ugyanis úgy döntöttek akkor, hogy tesztelik a lengyel határt, az Európai Unió keleti határát", amely felé közel-keleti, nagyrészt iszlám vallású migránsokat irányítottak - fejtette ki Morawiecki.

Mariusz Kaminski az Ukrajnával szembeni orosz agresszióért a Lukasenka-rezsimet is felelőssé tette. Februárban Fehéroroszországból orosz csapatok indultak Kijev felé, az onnan kilőtt rakétákkal azóta is ukrán civileket ölnek meg - érvelt.

Aláhúzta egyúttal: minden fehérorosz, aki Lengyelországban keres menedéket, ezentúl is megkapja.

A lengyel idegenrendészeti hivatal szerdai közleménye szerint a lengyelországi tartózkodási engedéllyel rendelkező fehéroroszok száma túlhaladta az 50 ezret, és ez nem foglalja magában a Lengyelországban átmenetileg, vízum alapján tartózkodókat. A fehéroroszok a külföldiek második legnépesebb csoportját képezik az ukránok után.

Az 5,5 méter magas kerítést a migrációs nyomás miatt kezdték el építeni. Tavaly szeptemberben határtérségre vonatkozóan belépési tilalmat is bevezettek, amely a kerítés befejezésének köszönhetően péntektől megszűnik.

  • Tavaly a lengyel-fehérorosz határszakaszon 39 714 határsértési kísérletet jegyeztek fel, míg
  • egy évvel korábban mindössze 88-at. A sajtóértekezleten Praga tábornok elmondta:
  • ez év eleje óta csaknem 6 ezer határsértési kísérletet jegyeztek fel.

A sajtókonferencián elhangzott: szeptember közepéig felszerelik az acélkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is. Az elektronikus riasztórendszer összesen 202 kilométer hosszú szakaszra terjed majd ki, mert a szárazföldi szakaszon emelt acélkerítésen kívül a folyók képezte határszakaszt is őrizni fogja.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

A legutóbbi negyedéves magyar GDP-adatok kapcsán kevésbé volt ok az örömre, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés. Az idei első negyedévvel kapcsolatban viszont már most jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 13. tagállamként az unióban – 30 napos határidővel publikálja majd első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé. A lépés jelentőségéről és annak hátteréről a statisztikai hivatalt kérdezte a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×