eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orosz tüzérségi támadásban megsebesült nő ül megrongált otthonának kertjében a kelet-ukrajnai Bahmutban 2022. június 26-án. Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 5,7 millió ukrán állampolgár menekült az Európai Unió területére, és több mint 7 millió ember kényszerült otthona elhagyására Ukrajnán belül.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Már delfinek is meghaltak a háború miatt - a háború hétfői hírei

Lesz földgáztartalék, legalábbis az EU eldöntötte. Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 5,7 millió ukrán állampolgár menekült az Európai Unió területére, és több mint 7 millió ember kényszerült otthona elhagyására Ukrajnán belül. (A nyitóképen: Orosz tüzérségi támadásban megsebesült nő ül megrongált otthonának kertjében a kelet-ukrajnai Bahmutban 2022. június 26-án.)

2022.06.27. 21:00

Taktikai lépés volt az ukrán erők visszavonulása Szeverodonyeckből

Szlovjanszk polgármestere a lakókat távozásra szólította fel.

2022.06.27. 19:58

Kibertámadás érte a litván állami- és magánintézményeket

Úgynevezett túlterheléses (DDoS) kibertámadás érte a litván állami- és magánintézményeket, elkövetőként a Killnet orosz hackercsoport jelentkezett, megtorlásul amiért a balti állam korlátozta a kalinyingrádi orosz exlávéba irányuló, területén áthaladó árutranzitot.

A litván országos kiberbiztonsági központ és a védelmi minisztérium által közzétett közlemény szerint "nagyon valószínű, hogy hasonló, vagy még intenzívebb támadásokra lehet számítani a napokban, különösen a logisztikai, energetikai, illetve pénzügyi ágazatokban".

A kiberbiztonsági szakemberek hozzátették, hogy az állami intézmények által használt biztonsági hálózatok is érintettek a mostani támadásban. A litván adóhatóság közleményben tudatta, hogy felfüggesztette tevékenységét, mert szokatlanul sokan próbáltak rácsatlakozni hálózatára. (MTI)

2022.06.27. 18:58

Kiutasított kanadaiak

Moszkva 43 kanadai állampolgárnak tiltotta meg a belépést Oroszországba válaszul az Ottawa által idén májusban orosz vállalati és katonai vezetők, valamint családtagjaik ellen bevezetett szankciókra - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium. Az orosz feketelista kanadai szövetségi és regionális tisztviselőket, funkcionáriusokat, köztük Suzanne Cowant, a kormányzó Kanadai Liberális Párt elnökét, valamint közéleti személyiségeket tartalmaz. (MTI)

2022.06.27. 18:50

Putyin igent mondott a G20-as meghívásra

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell - jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó.

"Igen, megerősítettük részvételi szándékunkat" - mondta az orosz elnöki hivatal tisztségviselője. Usakov azonban nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy Putyin személyesen vagy videókapcsolaton keresztül vesz-e részt a csúcstalálkozón. (MTI)

2022.06.27. 18:24

A háború visszatért Kijevbe - szemtanúk az újrakezdett életbe beletrafált támadásról

A kávézók megteltek, az operaház újranyitott, aztán vasárnap jöttek a bombák.

2022.06.27. 16:41

Szijjártó Péter az EU-ülésről: mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandóak erről

Az energiaügyekért felelős miniszterek tanácskoznak Luxembourgban. Szijjártó Péter mellett Palkovics László is jelen van a megbeszélésen.

2022.06.27. 16:26

Fontos háborús határidőről beszélt az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij újabb légvédelmi rendszereket kért a G7-csúcs résztvevőitől.

2022.06.27. 15:52

Feledy Botond: Európa most fizeti meg a liberális álom árát

Nem lesz azonnali politikai változás azt követően, hogy múlt héten az Európai Unió állam és kormányfői tagjelölti státuszt adtak Ukrajnának és Moldovának – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a külpolitikai elemző.

2022.06.27. 15:29

Nagyságrendekkel megnöveli a mozgósítható katonák számát a NATO

Az eddigi 40 ezer helyett 300 ezer lehet a legmagasabb szintű készültségben tartott katonák száma. "Alapvető változás következik a védelmünk megszervezésében" - fogalmazott Jens Stoltenberg.

2022.06.27. 14:42

Kanada hadihajókat vezényelt át

Vasárnap két hadihajót telepített Kanada, az egyiket a Balti-tengerre, a másikat az Atlanti-óceán északi részére. Ezekkel a NATO keleti szárnyát próbálják megerősíteni, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. A HMCS Kingston és a Summerside négy hónapos bevetésre indul. (Index)

2022.06.27. 14:38

Néhány harkivi a háború óta el sem hagyta az óvóhelyet

Több száz ember fél kimenni az utcára a megszállók által tűz alatt tartott Harkivban. Néhányan a háború első hetei óta nem láttak napfényt. Az emberek az óvóhelyeken, ahogy tudták, már berendezték az életüket - a felnőttek főznek, a diákok vizsgáznak, a gyerekek pedig próbálnak játszani - tudósított a kiszo.net. Nap mint nap felajánlják az embereknek, hogy kiviszik őket a városból, de szinte senki sem egyezik bele. Várják, hogy egy kicsit csendesedik a helyzet, és hazatérhetnek.

2022.06.27. 13:51

Találat

Drónról pottyantottak aknagránátot egy épp a dolgát végző katonára. (444)

2022.06.27. 13:47

Uniós eszközök érkeznek

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az Európai Unió 300 ezer speciális védőruházatot, 5600 liter fertőtlenítőszert és fertőtlenítési műveletekhez szükséges 850 eszközt juttat Ukrajnának. Mivel Ukrajnában a kórházaknak sürgősen orvosi felszerelésekre van szükségük, az EU betegmonitorokat, infúziós pumpákat és lélegeztetőgépeket, valamint az egészségügyi személyzet által használatos védőeszközöket, például maszkokat és köpenyeket is adományoz.

Az Európai Bizottság közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki közölte: már úton vannak Ukrajna felé az orvosi felszerelések, valamint a vegyi, biológiai vagy nukleáris vészhelyzetek kezelésére szolgáló felszerelések. "Ukrajnában a kórházaknak és az egészségügyi dolgozóknak háborús körülmények között kell helyt állniuk, ezért minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy ellássuk őket az életmentéshez szükséges eszközökkel" - fogalmazott. Az összesen 11,3 millió euró (mintegy 4,5 milliárd forint) összegű támogatást a Romániában, Magyarországon, Svédországban, Németországban, Görögországban és Dániában tárolt uniós biztonsági készletekből juttatják el Ukrajnának - tette hozzá közleményében a brüsszeli testület. (MTI)

2022.06.27. 13:08

Moszkva: utalunk mi, csak nem érkezik meg

A hivatalos álláspont szerint Oroszország teljesítette esedékes kötvénytörlesztési kötelezettségeit, az átutalások a szankciók miatt nem érkeznek meg a kedvezményezettekhez. Dmitrij Peszkov, az elnöki hivatal szóvivője hétfőn újságírókkal folytatott telefonbeszélgetés során közölte: Oroszország teljesítette a májusban esedékes kötvénykifizetéseket. Az, hogy az Euroclear elszámolóház az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt nem teljesíti az átutalási megbízásokat, az "nem a mi problémánk" - mondta. (MTI)

2022.06.27. 13:07

DK: Orbán az infláció oka

A Demokratikus Koalíció azt állítja, hogy nem az Ukrajnában zajló háború, hanem Orbán Viktor miniszterelnök miatt van infláció Magyarországon. A DK frakcióvezető-helyettese hétfői, online sajtótájékoztatóján sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, hogy egész Európában Magyarországon drágul leggyorsabban a kenyér. Arató Gergely hozzátette, hogy májusban 38,4 százalékkal kellett többet fizetni a kenyérért, mint egy évvel korábban. A kormány miatt kerül egyre kevesebb étel a magyar családok asztalára és az "orbáni megszorítócsomag miatt lettünk a térség és Európa szegényháza" - fogalmazott a képviselő. Zárásként emlékeztetett arra, hogy a DK korábban is az alapvető élelmiszerek áfájának és a jövedéki adónak a csökkentését kérte. (MTI)

2022.06.27. 12:34

Energiaügyi biztos: nincs elég gáz az orosz pótlására

Kadri Simson az energiafelhasználás csökkentését sürgette hétfőn Luxembourgban.

2022.06.27. 12:21

EU-s döntés

Az Európai Unió energiabiztonságának javítása érdekében az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az európai földgáztartalék biztosítását célzó rendeletet az ukrajnai háborúval összefüggésben.

A Luxembourgban hétfőn tartott tanácskozásról kiadott tanácsi közlemény szerint a rendelet annak biztosítását célozza, hogy a gázpiacon megfigyelhető zavarok ellenére az uniós gáztárolási kapacitások feltöltött készletekkel várják a téli időszakot, valamint, hogy a készleteket a tagállamok szükség esetén meg tudják osztani egymással.

A rendelet előírja, hogy a tagállamok területén található, földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetét megelőzően, a következő téli időszakok kezdete előtt pedig 90 százalékig. Összességében az unió 2022-ben arra fog törekedni, hogy az uniós, földfelszín alatti teljes gáztárolási kapacitás 85 százalékos feltöltöttségi arányt érjen el - írták.

Mivel a gáztárolási kapacitások országonként jelentősen eltérnek egymástól, a tagállamoknak - a helyzettől függően - nem kell maradéktalanul megvalósítaniuk a tárolási célértékeket, azokba ugyanis beleszámíthatják a cseppfolyósított földgáz (LNG), illetve az alternatív üzemanyagok készleteit is. A nemzeti gázfogyasztásukhoz képest nagyon jelentős tárolókapacitással rendelkező tagállamok helyzetének figyelembevétele érdekében a földfelszín alatti készletek feltöltésére vonatkozó kötelezettség a tagállamok elmúlt öt éves átlagos éves gázfogyasztásának 35 százalékára fog korlátozódni.

Mivel egyes tagállamok nem rendelkeznek a területükön kiépített gáztárolóval, a rendelet előírja, hogy ezek a tagállamok éves nemzeti gázfogyasztásuk 15 százalékát más tagállamokban lévő készletekben tárolják.

A rendelet előírja továbbá, hogy minden földfelszín alatti tárolóhely-üzemeltető az érintett tagállamok hatóságai révén kötelező tanúsítással rendelkezzen. E tanúsítás célja, hogy elkerülhető legyen a kritikus tárolási infrastruktúrákra gyakorolt külső befolyás kockázata, mely veszélyeztethetné az unió energiaellátásának biztonságát vagy bármely egyéb alapvető biztonsági érdeket.

A tárolási kapacitások feltöltésére vonatkozó kötelezettségek 2025. december 31-én szűnnek majd meg, míg a tárolóhely-üzemeltetők tanúsítására vonatkozó kötelezettségek ezen időpontot követően is érvényben maradnak majd. A rendelet eltérést enged Ciprus, Málta és Írország számára mindaddig, amíg ezen országok gázrendszere nem lesz közvetlenül összekapcsolva más tagállamok gázrendszerével - tette hozzá közleményében az uniós energiatanács.

2022.06.27. 11:59

Delfináldozatok

Fekete-tengeri delfinek ezreinek pusztulását hozzák összefüggésbe kutatók az Ukrajna ellen indított orosz háborúval.

Egy vezető ukrán szakértő szerint szokatlanul sok, legalább 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a háború kezdete óta a szonártechnika alkalmazása és a robbanások miatt, amelyek megzavarják a tengeri emlősök érzékeny navigációs rendszerét, így azok nem tudnak elegendő halat elejteni és legyengülve hajlamosabbá válnak a fertőző betegségekre.

Ivan Ruszev, a dél-ukrajnai Tuzlovi Limánok Nemzeti Park - a Dunától a Dnyeszterig terjedő, Fekete-tengerbe ömlő folyók torkolatvidékét magában foglaló természetvédelmi terület - kutatási igazgatója főleg a román és a bolgár tengerparton talált delfintetemekre alapozta számítását.

A szokatlanul nagy számban elpusztult delfineken bombák és aknák okozta égési sérülések , fertőző betegségek és többnapos éhezés nyomai láthatók - írta Facebook-oldalán a tudós, aki felszólította a tenger mentén élő embereket, hogy jelentsenek minden elpusztult állatot.

Aggodalmát fejezte ki az elhalt delfinek növekvő száma miatt a Török Tengeri Kutatási Alapítvány is, amely szerint a háború "pusztító hatással" van a tengeri ökoszisztémára. Az alapítvány szerint a háború máris "biodiverzitási válságot" okozott, egyebek közt kipusztítva a veszélyeztetett vörös algát, tengeri harci övezetté változtatva a halak és delfinek táplálkozási helyét.

A háború előtt egy nemzetközi kutatócsoport 253 ezerre becsülte a Fekete-tengerben élő delfinek számát.

2022.06.27. 11:58

Johnson Putyinnak üzen

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem szabad megengedni, hogy az ukrán élelmiszerexport blokádjával Vlagyimir Putyin orosz elnök felhajtsa a világpiaci árakat. London olyan vizsgálati módszer kifejlesztését is kezdeményezi, amellyel kideríthető, ha Oroszország Ukrajnából lopott gabonát próbál értékesíteni a világpiacon.

A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint Johnson a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) németországi csúcstalálkozóján sürgős cselekvésre szólítja fel a tagországokat annak érdekében, hogy ki lehessen juttatni Ukrajnából az alapvető fontosságú exportélelmiszereket.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője hangsúlyozta: a világ búzaszükségletének 10 százalékát, a globális kukoricakereslet 12-17 százalékát, a napraforgóolaj-kínálat felét Ukrajna adja. Jelenleg azonban 25 millió tonna ukrán kukorica és búza exportjára nincs lehetőség - ez a legkevésbé fejlett országok egy teljes évi fogyasztásának felel meg -, és fennáll annak a kockázata, hogy ez a terménytömeg ukrajnai silókban rothad el.

A Downing Street szóvivőjének hétfői nyilatkozata szerint a probléma várhatóan drámai mértékben még tovább romlik a júliusi betakarítási szezonban.

A londoni miniszterelnöki hivatal hétfői ismertetése szerint az ukrán élelmiszerexport orosz blokádja világszerte 47 millió embert sodort a humanitárius katasztrófa szélére.

Johnson szóvivője bejelentette: a brit kormány szakértői segítséget ajánl Ukrajnának ahhoz, hogy meg lehessen teremteni az áruszállító hajók biztonságos kijutásának feltételeit.

A Downing Street közölte azt is, hogy Liz Truss brit külügyminiszter és Ben Wallace védelmi miniszter a múlt héten Törökországba utazott, ahol a tengeri exportútvonalak megnyitásának lehetőségéről tárgyalt a török kormánnyal.

Az ukrán gabonaexport 96 százaléka a Fekete-tengeren keresztül zajlott, ám Oroszország ezen az útvonalon jelenleg nem engedi a kivitelt, ráadásul támadásokkal akadályozza a vasúti szállítást is.

Ennek ellensúlyozására a brit kormány 10 millió fontig terjedő értékben szállít alapanyagot és felszerelést az ukrán vasúttársaságnak az infrastruktúra kijavítására és annak elősegítésére, hogy a gabonaszállítmányok vasúton kijuthassanak az országból - közölte Boris Johnson hivatalának szóvivője.

Hozzátette: London közvetlen megbeszéléseket folytat az ukrán kormánnyal arról, hogy miként lehetne maximalizálni az ukrán vasúti szállítási kapacitást, mozgásban tartva a vasúti közlekedést és így a gabonaexportot is.

A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint egyre több a bizonyíték arra is, hogy Oroszország lopja és értékesítés céljából átcsempészi a határon az ukrán gabonát, ezzel is növelve az Ukrajna elleni háborúra fordítható bevételeket.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője közölte: a brit kormány 1,5 millió fontot különít el egy olyan tesztelési módszer kifejlesztésére, amellyel meg lehet állapítani, ha Oroszország Ukrajnától illegálisan elsajátított gabonát próbál értékesíteni a világpiacon. (MTI)

2022.06.27. 11:37

Soha nem volt ilyen rossz a forint az euróhoz képest

A jelek szerint nem tud 400 alá visszaerősödni a forint az euróval szemben, napok óta a lélektani határ felett járunk, sőt…

2022.06.27. 11:30

Államcsődbe került Oroszország

Ha tudna is fizetni, nem teheti meg - a szankciók miatt alakult így.

2022.06.27. 11:00

12 ezernél is többen jöttek vasárnap Ukrajnából

Kisebbik részük Románián keresztül érkezett a háború elől menekülve.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×