eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (b) és Mateusz Morawiecki miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésről tartott vitában a parlament varsói üléstermében 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik

Hiába mondott le, Jaroslaw Kaczynski marad az igazi vezető

Lemondott Jaroslaw Kaczynski a miniszterelnök-helyettesi posztjáról, de a vezető kormánypárt elnökeként továbbra is az ország tényleges irányítója marad – véli Domány András Lengyelország-szakértő.

Domány András szerint a 73 éves Jaroslaw Kaczynski vélhetően már nem bír túl nagy terhelést, ezért most már a pártjára akar fókuszálni.

A Lengyelország-szakértő emlékeztetett, amióta 2015-ben a Jog és Igazságosság (PiS) megnyerte a választásokat, Jaroslaw Kaczynski volt Lengyelország tényleges vezetője, még akkor is, amikor 2015 és 2020 között semmilyen alkotmányos tisztséget nem viselt, hiszen csak 2020 őszén lett miniszterelnök-helyettes. Akkor az a furcsa helyzet állt elő, hogy a kormányban ő lett a helyettese a saját pártbéli helyettesének.

Bár most újra „csak” pártelnök és persze parlamenti képviselő lesz, továbbra is ő fogja irányítani az országot

– vélekedett Domány András.

A Lengyelország-szakértő szerint mindez bizonyos fokig összefüggésben állhat az uniós helyreállítási alap pénzeinek érkezésével – bár az Európai Bizottság azt a feltételt szabta, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos kritériumoknak feleljenek meg, ami eltarthat még egy darabig –, a meglátása szerint a döntés hátterében inkább az áll, hogy Kaczynski országjárásra készül, hogy a jövő őszi parlamenti választások előtt felrázza a PiS-t. Különös tekintettel arra, hogy már olyan „hangulati elemek” is megjelentek, miszerint ha az ellenzék nyerne, amire egyébként semmilyen felmérés nem mutat pillanatnyilag, akkor az

akár az ország szuverenitásának elveszésével járhatna

– magyarázta a szakértő.

Annak, hogy Jaroslaw Kaczynski másfél évvel ezelőtt belépett a kormányba, részint az is volt az oka, hogy rendezze a kormány kisebbik koalíciós pártjával a viszonyt, ami Domány András elmondása alapján viszont nem igazán sikerült. A Szolidáris Lengyelország nevű párt, aminek az elnöke az euroszkeptikus Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, továbbra is állandóan „lázong” és emiatt folyamatosan alkudozni kell vele, nélküle viszont a Jog és Igazságosságnak nincs többsége a parlamentben. Hozzátette:

Kaczynskiék hiába keresnek kompromisszumokat, a kisebbik kormányzópárt állandóan kitör ezekből.

Példaként említette, hogy bár most megszavazták a legfelsőbb bíróságról szóló – „sokak szerint csak alibi jellegű” – törvényt, másnap Zbigniew Ziobro kijelentette, hogy a miniszterelnök „megalkuvó, puhány és eljárulja a nemzeti érdekeket, amikor egyezkedik az Európai Bizottsággal”.

Azzal kapcsolatban, hogy szüksége van-e egyáltalán a Jog és Igazságosság pártjának az országjárásra, Domány András úgy fogalmazott, hogy Kaczynskiéket nyilvánvalóan idegesíti, hogy az ellenzék úgymond megmozdult, különösen miután Donald Tusk volt miniszterelnök, korábbi Európai Tanács-elnök, majd az Európai Néppárt elnöke tavaly ősszel hazatért, és beszállt a lengyel belpolitikába. Arról nem is beszélve, hogy a magyarhoz kísértetiesen hasonló vita indult arról, hogy az ellenzék különböző pártjai összefogjanak-e a választásra, és ha igen, akkor hogyan – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×