eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ukrán katona a kelet-ukrajnai Harkiv közeli erdőben 2022. május 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Nyugatról segítség, keletről támadás - a háború pünkösdhétfői hírei

Már tízezer alatt a magyar határon jelentkezők száma.

2022.06.06. 21:52

Orosz ellenszankciók

Oroszország ellenszankciókkal sújtott 61 amerikai tisztségviselőt, ideértve Janet Yellen pénzügyminisztert és Jennifer Granholm energiaügyi minisztert, valamint védelmi- és médiavállalatok vezetőit - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium. A tárca közlése szerint a célzott büntetőintézkedéseket megtorlásul vezették be "az orosz politikai elit és közszereplőkkel, valamint az üzleti élet képviselőivel szembeni folyton bővülő amerikai szankciók miatt". A minisztérium közölte, hogy a szankciós listára kerültek egyebek között az amerikai védelmi tárca olyan tisztségviselői is, akiknek "közük volt a rosszindulatú orosz kibertámadásokról terjesztett hamis értesülésekhez". Az orosz büntetőintézkedésekkel sújtottak névsorára került a többi között Edward Bastian, a Delta Air Lines vezérigazgatója, Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője, Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, Shalanda Young, a Fehér Ház pénzügyi igazgatója, James O'Brien, az amerikai külügyminisztérium szankciók összehangolásáért felelős hivatalának vezetője, Jeffrey Sprecher, a New York-i értéktőzsde elnöke és Paul Taylor, a Fitch Group vezérigazgatója is. (MTI)

2022.06.06. 20:30

Az orosz külügyminiszter elárulta, meddig mennek még beljebb Ukrajnában

A nyugati fegyverszállítással van szerinte összefüggésben "a fenyegetés vonalának" beljebb tolása.

2022.06.06. 20:05

Ezres nagyságrendű ukrán-orosz fogolycsere kezdődhet

Az ukrán elnök szerint 2500 katonájuk esett fogságba.

2022.06.06. 20:04

"Bíróság elé Putyinnal!"

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni támadás miatt hadbíróság elé kell állítani. Ugyanakkor orosz bíróság elé is való, mert elszigeteltségbe taszította országát, és visszavetette fejlődését - állította Milos Zeman cseh államfő a Szabad Európa Rádió ukrán adásának adott interjújában. A beszélgetés szövegét a cseh elnöki iroda hétfőn hozta nyilvánosságra. Milos Zeman a korábbi években többször is találkozott orosz partnerével és pozitívan viszonyult Oroszországhoz. Az Ukrajna elleni orosz támadás után azonban megváltoztatta véleményét. Arra a kérdésre válaszolva, leülne-e ma tárgyalni Putyinnal, akit Joe Biden amerikai elnök háborús bűnösnek nevezett, Zeman leszögezte: "Ma úgy gondolom, hogy Putyin valóban hadibíróság elé való. S ezzel párhuzamosan orosz bíróság elé is mindazért, amit képes volt Oroszországgal tenni." Zeman már korábban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni támadással béke elleni bűncselekményt követett el, ami szerinte szinonímája a háborús bűnnek. A cseh államfő úgy véli: Putyin úgy döntött az Ukrajna elleni támadásról, hogy tudatában volt annak, döntése politikai és gazdasági szankciókat von maga után Oroszország ellen. "Gyakorlatilag elszigeteltségbe küldte Oroszországot és az oroszokat. Visszavetette országa fejlődését. Ez nagyon szomorú" - fejtette ki a cseh államfő. Elismerte, hogy bár a múltban nem volt híve a gazdasági büntetőintézkedéseknek, ezek olyan eszközök, amelyek Európa rendelkezésére állnak, s valóban negatív hatással vannak az orosz gazdaságra. Zeman azonban úgy véli, hogy Oroszországnak egyebek között a földgáz és a kőolaj eladásának köszönhetően továbbra is megfelelő tartalékai vannak a háború folytatására. A Krim-félsziget 2014-es orosz megszállása után Zeman egyike volt azon európai uniós politikusoknak, akik bírálták az oroszellenes szankciók bevezetését. A háború miatt kirótt szankciókat Zeman már nem bírálja. A cseh elnök úgy véli, hogy Európának folytatnia kellene a nyitást az ukrán gazdaság előtt, mert ez mindkét fél számára előnyös. Milos Zeman úgy látja, hogy az orosz-ukrán konfliktus elhúzódására kell számítani, amelyet később valószínűleg diplomáciai tárgyalások válthatnak fel. "Ezek feltétele a harcok leállítása, s a két elnök közvetlen tárgyalása. Ettől ebben a pillanatban azonban még elég távol vagyunk" - jegyezte meg. Korábban Zeman a Krím-félsziget orosz bekebelezését kész ténynek minősítette, de megjegyezte, hogy ezzel nem kívánja jóváhagyni. Kérdésre válaszolva most azt mondta: akkori kijelentése nem volt "túl diplomatikus". Megismételte, hogy a Krím orosz elfoglalása nemzetközi jogot sért. Ennek ellenére személyesen úgy véli, hogy Oroszország nem mond le a Krímről. Ezért továbbra is kérdés, hogy mit tesz mindezzel Kijev, az Európai Unió és a NATO - mutatott rá az interjúban Milos Zeman. (MTI)

2022.06.06. 19:23

Lett blokk

Lettországban teljes körűen blokkolják az Oroszországban regisztrált televíziós csatornák műsorszórását, miután korábban már felfüggesztettek egyes orosz állami csatornákat - közölte hétfőn a lett médiahatóság (NEPLP) vezetője. Ivars Abolins a Leta helyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a június 9-től hatályba lépő rendelkezés nyolcvan televíziós csatornát érint. A tilalmat az elektronikus tömegsajtóról hozott lett törvény módosítása alapján vezették be. A szabályozás ugyanis kimondja, hogy nem szabad olyan televíziós csatornák műsorait sugározni, amelyeket olyan országban vannak regisztráltak, amely fenyegeti egy másik állam függetlenségét és területi épségét. A tájékoztatás szerint a tilalom addig marad hatályban, míg Oroszország véget nem vet ukrajnai hadműveletének és vissza nem adja a Krím-félszigetet Ukrajnának. A február 24-én indult orosz hadművelet nyomán a balti állam már több orosz nyelvű csatorna műsorszórási engedélyét vonta vissza. Az intézkedés célja az NEPLP szerint, hogy elhárítsák a nemzetbiztonságra leselkedő veszélyeket a nagyszámú orosz kisebbséggel rendelkező balti NATO- és EU-tagállamban. Abolins mindemellett közölte, hogy az Oroszországban betiltott, független Dozsgy online televízió műsorszórási engedélyt kapott június 9-i hatállyal. (MTI)

2022.06.06. 19:04

Az ukrán elnök egyszer csak megjelent a keleti fronton

Szeverodoneckben szinte már házról házra folynak az utcai harcok.

2022.06.06. 19:00

Látogató

Kétnapos látogatásra érkezett Odesszába hétfőn Claudia Roth, a német szövetségi kormány kulturális és médiaügyekért felelős államminisztere ukrán hivatali partnere, Olekszandr Tkacsenko kulturális és információs politikai miniszter meghívására. "Meg akarjuk mutatni, milyen a kulturális élet egy támadás idején" - jelentette ki Roth. A tájékoztatás szerint a német zöldpárti politikust fogadja majd Makszim Marcsenko, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója és Hennagyij Truhanov, Odessza polgármestere is. Roth, aki ismételten támogatásáról biztosította az ukrán művészeket Németországban, a fekete-tengeri kikötővárosban látogatást tervez egyebek között az odesszai filmstúdióban, a városi filharmonikusoknál és az operában. A stratégiai jelentőségű fekete-tengeri kikötőt a február 24-én megindult orosz hadművelet óta ismételten érték tüzérégi csapások. Mindemellett több tonna, külföldi exportra szánt gabona rekedt a tengeri blokád alatt lévő városban. Oroszország és Ukrajna jelenleg tárgyalásokat folytat Törökországgal a gabonaszállítmányok biztonságos kihajózásáról. (MTI)

2022.06.06. 16:48

Szlovákiáig "ér" Lengyelország cseppfolyósgáz-igénye

Csehország és Szlovákia növekvő érdeklődése miatt Lengyelország kétszeresére növelné a balti-tengeri Gdanski-öbölbe tervezett úszó cseppfolyósított földgáz, vagyis LNG-terminál kapacitását.

2022.06.06. 15:49

Tükröt próbál tartani Moszkva a NATO arca elé

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nincs meglepve, hogy egyes tagállamok nem engedték őt átrepülni maguk fölött.

2022.06.06. 15:33

Jobb most nem nézni az olaj világpiaci árát, de ez lehetetlen

Elérte a 120 dollárt hétfőn, miután...

2022.06.06. 15:14

Románia papírmunkában

Románia 35 256 tartózkodási engedélyt adott ki a háború elől menekülő, átmeneti védelemben részesülő (menedékesként elismert) ukrán állampolgárok számára, 4356 ukrán állampolgár pedig menedéket kért Romániától - közölte hétfőn a bukaresti belügyminisztérium. A román bevándorlási hivatal (IGI) hat regionális befogadóközpontban biztosít szállást és ellátást a menedéket igénylő külföldiek számára. Ezek telítettsége a háború első heteiben elért 68 százalékról 53 százalékra csökkent. Tavaly az IGI mintegy 1100 férőhellyel gazdálkodott. Az ukrajnai háború kitörése óta a hatóságok nem közöltek már összesített adatokat, csak azt jelezték, hogy szükség esetén növelni fogják a befogadóközpontok kapacitását. Románia március 19. óta személyi számot és tartózkodási engedélyt ad az ukrajnai menekülteknek a háború elől menekülők átmeneti védeleméről szóló, március 4-én elfogadott európai uniós határozat alapján. Az ukrajnai menekülteknek az IGI bocsát ki fényképes tartózkodási engedélyt. A román határrendőrség hétfői adatai szerint február 24. óta 1 millió 129 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába. Március 12. óta a hatóságok már nem tettek közzé pontos adatokat arról, hogy a menekültek közül hányan maradtak Romániában. A bukaresti média szerint számuk mintegy 80 ezerre tehető. (MTI)

2022.06.06. 14:39

Orosz panasz

Súlyos aggodalomra ad okot, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) mindeddig egyszer sem tájékoztatta Oroszországot ukrajnai orosz hadifoglyoknál tett látogatásól - jelentette ki Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos, amikor hétfőn fogadta őt Vlagyimir Putyin elnök. Moszkalkova szerint Moszkvának nincs információja arról, hogy fogságba esett orosz katonák esetében is betartják-e a nemzetközi normákat és szabályokat, ahogy az orosz oldalon az ukrán hadifoglyokkal szemben. Beszámolt arról, hogy Szevasztopolban az ukránok esetében erről személyesen győződött meg, és személyesen fogadott foglyokat, akiknek kérésére sorsukról tájékoztatta a hozzátartozóikat. Elmondta, hogy egyeztetések folynak a fogolycseréről. A Parlamentszkaja Gazetának arról nyilatkozott, hogy hivatala tárgyalásokat folytat az ukrán hatóságokkal 77, Izmajil kikötőjében fogva tartott orosz tengerész szabadon bocsátásáról. Közölte, hogy eddig 45 kamionsofőrt, 36 tengerészt és a Roszatom egy leányvállalatának négy munkatársát sikerült visszavinni Oroszországba. Tájékoztatása szerint Oroszországban jelenleg több mint 1,4 millió ukrajnai menekült tartózkodik. Az orosz ombudsman egyébként hétfői Telegram-bejegyzésében "törvényszerűnek" nevezte, hogy az ukrán parlament kedden menesztette ukrán hivatali partnerét, Ljudmila Denyiszovát. Moszkalkova szerint az ukrán biztos inkább PR-tevékenységet folytatott, amikor Ukrajnában mások segítettek a bajba jutott embereken, és "rég ideje volt", hogy távozzon. Kifejezte reményét, hogy a hivatalba olyan ember kerül majd Kijevben, aki megérti az emberi jogok védelmének küldetését, és "aki számára a humanizmus és az irgalom értéket jelent". A menesztés oka a hivatalos indoklás szerint az volt, hogy Denyiszova nem teljesítette a humanitárius folyosók és a fogolycsere megszervezésével kapcsolatos feladatait, és emiatt az ukrán kormánypárt aláírásgyűjtést is indított az elbocsátását kezdeményezve. Az orosz sajtóban megjelent értesülések szerint az ombudsman hitelének megrendüléséhez az is hozzájárult, hogy nem tudott bizonyítani több olyan állítást, amelyet az orosz hadsereg állítólagos kegyetlenkedésével kapcsolatban tett, köztük azt, hogy orosz katonák nyilvánosan gyerekeket erőszakoltak meg. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve arról számolt be, hogy az orosz légierő nagy hatótávolságú, precíziós rakétái megsemmisítettek egy kovácsolóüzemet a Harkiv megyei Lozova falu közelében, amelyben az ukrán hadsereg páncélozott járműveit javították. A levegő-föld rakéták elpusztítottak továbbá négy vezetési pontot, valamint 15 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. A harcászati gépek 73 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében 150 "nacionalista" életét vesztette, valamint megsemmisült két vezetési pont, három rakéta- és tüzérségi raktár, egy üzemanyagraktár, nyolc harckocsi és páncélozott jármű, egy Grad rakétasorozatvető, egy tábori tüzérségi üteg, 10 speciális katonai jármű, valamint egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50 típusú, tüzérség elleni radarállomás. Az orosz légvédelmi Szlavjanszk közelében lelőtt egy ukrán légierő MiG-29-es repülőgépet, valamint Ukrajna különböző területein 13 drónt. A rakéta- és tüzérségi erők 431 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, hét vezetési pontot és 34 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős alegységet találtak el, aminek következtében több mint 300 "nacionalista" életét vesztette és üzemképtelenné vált 10 tank, két Grad rakétasorozatvető, 17 speciális katonai jármű, 17 tábori tüzérségi ágyú és aknavető, valamint megsemmisült három rakéta- és tüzérségi raktár. Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 190 repülőgépet, 129 helikoptert, 1127 drónt, 330 föld-levegő rakétarendszert, 3424 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 473 rakétasorozatvetőt, 1795 tüzérségi löveget és aknavető eszközt, valamint 3446 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg. Miközben a Donyec-medencében folytatódott a szakadár területek ukrán ágyúzása, Roman Sztarovojt, az orosz Kurszk megye kormányzója Telegram-bejegyzéseben számolt be róla, hogy hétfő hajnalban újabb ukrán belövések érték a határhoz közeli Tyotkino falut. A fő csapások egy hidat és a helyi cukorgyárat érték, de lakóházak is megsérültek. A támadásnak nem voltak sérültjei. A falut legutóbb május 21-én vették tűz alá. (MTI)

2022.06.06. 12:51

Fegyverszünet-ajánlat jön?

Oroszország hamarosan bejelentheti győzelmét a Donbászban és fegyverszünetet ajánlhat Ukrajnának – mondta Phillips O'Brien amerikai hadtörténész, a St. Andrews egyetem professzora a svájci Sonntagszeitungnak. Ezt az ukrán fél aligha fogadja el az állást látva. (Index)

2022.06.06. 12:27

Nem áll jól az ukrán hadak szénája Szeverodoneckben

tovább fokozódott Szeverodoneck és a szomszédos, magaslaton fekvő, a védelmi vonal megtartása szempontjából "stratégiai fontosságú" Liszicsanszk város ágyúzása.

2022.06.06. 10:27

Fegyverek

Nagy-Britannia is szállít az eddigieknél nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának az orosz invázióval szembeni védelem erősítésére - jelentette be hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter. Wallace a BBC brit közszolgálati médiatársaság idézete szerint közölte, hogy London M270 típusú rakéta-sorozatvetőket ad át az ukrán fegyveres erőknek, ugyanazokkal a szigorú feltételekkel, amelyekkel az Egyesült Államok is kilátásba helyezte hasonló képességű, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú rakétarendszerek szállítását. E feltételek között elsődleges helyen szerepel, hogy Ukrajna nem használhatja ezeket a rakétarendszereket oroszországi célpontok elleni támadásokra. A brit védelmi tárca ismertetése szerint az M270 rakéta-sorozatvetők percenként tizenkét rakéta kilövésére alkalmasak. E precíziós vezérlésű rakéták hatótávolsága 80 kilométer, amely messze meghaladja az ukrán fegyveres erők által jelenleg birtokolt rakétaeszközök kapacitásait. A londoni védelmi minisztérium azt nem közölte, hogy hány ilyen rakéta-sorozatvetőt ad át Ukrajnának, de a BBC úgy tudja, hogy jelenleg három M270-es rakétarendszer szállításáról van szó. Ben Wallace védelmi miniszter hétfői nyilatkozatában közölte: ezek a nagy kapacitású rakéta-sorozatvetők hatékonyabb védelmet nyújtanak Ukrajnának a nagy hatótávolságú orosz tüzérségi eszközök ellen, amelyeket az orosz haderő "brutális módon, válogatás nélkül" alkalmaz ukrajnai városok lerombolására. Boris Johnson brit miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy London hamarosan Brimstone típusú, hajók ellen bevethető rakétákat és Stormer légvédelmi fegyverrendszereket is szállít Ukrajnának. A brit kormány mindemellett páncélozott járműveket is ad civilek evakuálására támadás alatt álló területekről, és a kritikus fontosságú infrastrukturális létesítmények karbantartásán dolgozók védelmére. A Downing Street tájékoztatása szerint ezek a járművek új, különlegesen kialakított Toyota Land Cruiser terepjárók, amelyeket a brit kormány a kelet-ukrajnai térségek polgári tisztviselőinek védelmére és a tűzvonalhoz közeli területeken élő civilek evakuálásához szállít Ukrajnának. Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és az orosz invázió február végi kezdete óta több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, több mint ötezer könnyű páncéltörő fegyvert, precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, a hadszíntéri utánpótlás eljuttatására szolgáló, nagy teherbírású drónokat, több ezer éjjellátó berendezést és tüzérségi ütegek lokalizálására alkalmas radarrendszereket adott át az ukrán hadseregnek. A brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett legújabb helyzetértékelése szerint a Kijev környéki vasúti infrastruktúra ellen légi indítású manőverező robotrepülőgépekkel előző nap végrehajtott orosz támadás valószínűsíthető célja annak megakadályozása volt, hogy az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek eljussanak a harcok frontvonalába. (MTI)

2022.06.06. 10:06

Gyógyszerek

Újabb tízmillió forint értékű gyógyszerszállítmányt küld Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet - mondta a szervezet elnök-igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn. Lehel László elmondta: a Hungary Helps program részeként lebonyolított magyar kormányzati akció után az Ökumenikus Segélyszervezet "nemzetközi konzorciumként" dán, finn, svéd, holland, angol gyűjtések alapján koordinálja a szállítmányok eljuttatását, ezúttal a beregszászi kórházba. A háború első hónapjaiban elsősorban élelmiszert és higiéniai eszközöket szállítottak, de Ukrajnában jelenleg nincs krónikus élelmiszerhiány, ezért fontosabb lett a gyógyszer, illetve a helyi igényeket felmérve egyre sürgetőbb a menekültek visszaköltözésének támogatása, a lakhatás problémájának megoldása. Kárpátalján például több száz intézményben, iskolákban helyeztek el menekülteket, a intézmények őszi nyitásához azonban új helyet kell találni a menekülteknek - tette hozzá. Az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője kitért arra is, hogy jó az együttműködés az ukrán szervekkel, és hosszú távú, többéves munkára készülnek Ukrajnában. (MTI)

2022.06.06. 09:49

Belépők

Az ukrán-magyar határszakaszon 4225 ember lépett be vasárnap Magyarországra, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4945-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 251 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták. Az ukrajnai háború elől vasárnap 412 ember, köztük 163 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte hétfőn a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a rendőrök az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

2022.06.06. 09:48

Elfogott külföldiek fölött készülnek ítélkezni az oroszok

A szakadárok előre jelezték, hogy a foglyok akár halálbüntetést is kaphatnak.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×