eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Katonai jármű áll egy út mentén a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Nem áll jól az ukrán hadak szénája Szeverodoneckben

tovább fokozódott Szeverodoneck és a szomszédos, magaslaton fekvő, a védelmi vonal megtartása szempontjából "stratégiai fontosságú" Liszicsanszk város ágyúzása.

Rosszabbodott az ukrán erők helyzete Szeverodoneckben, a kulcsfontosságú keleti városban, az orosz csapatokkal vívott heves harcok jelenlegi epicentrumában - közölte hétfő reggel Luhanszk megye kormányzója.

Szerhij Hajdaj az 1+1 ukrán televízióban azt mondta, a harcok nagyon hevesek Szeverodoneckben. "Védőinknek sikerült ellentámadást indítaniuk és felszabadítaniuk a város felét, de a helyzet számunkra romlott" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint tovább fokozódott Szeverodoneck és a szomszédos, magaslaton fekvő, a védelmi vonal megtartása szempontjából "stratégiai fontosságú" Liszicsanszk város ágyúzása.

Mint fogalmazott, az oroszok "mindent lerombolnak a szokásos, úgynevezett felégetett föld taktikájukkal", hogy "ne maradjon semmi, amit meg lehetne védeni".

Az ipari központ a legnagyobb, még ukrán kézben lévő település a Luhanszki területen, ahol az orosz katonák az elmúlt hetekben folyamatosan nyomultak előre, miután visszavonultak vagy kiszorultak a kelet-ukrán térség más részeiről, köztük a főváros, Kijev környékéről.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy az ukrán csapatok Liszicsanszkba vonulnak vissza, miután a Szeverodoneckért folytatott harcokban kritikus veszteségeket szenvedtek, a veszteség több egységnél akár 90 százalékos is volt.

Az orosz hadsereg megpróbálja meghódítani az egész Donyec-medencét, az ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiót, amely 2014 óta részben oroszbarát szakadárok kezén van.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×