eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről beszéde közben Kijevben 2022. április 2-án hajnalban.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Veszélyesen alacsonyan repült el egy orosz rakéta egy atomerőmű fölött - a háború vasárnapi hírei

Lehet, hogy Lavrov nem tud elrepülni Szerbiába. A franciák intenzíven tárgyalnak az olajpótlásról. Spanyolország rakétákat és harckocsikat küld Ukrajnába. Egész nap frissülő hírfolyam.

2022.06.05. 21:39

Ukrajna: Kijev folyamatosan veszélyben van

Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint egy vasárnapi tévéműsorban hangsúlyozta, hogy a főváros, Kijev változatlanul az orosz erők fő célja, ezért folyamatosan veszélyben van. "Mindig is őszintén elmondtuk, hogy Kijev állandó veszélyben van" - jelentette ki Maljar. Megerősítette, hogy ennek ellenére az emberek elkezdtek visszatérni a fővárosba. "Mindazonáltal meg kell értenünk, hogy a háború 'forró szakaszban' van, Kijev pedig továbbra is megmaradt az Oroszországi Föderáció fő célpontjának" - állította a védelmi miniszterhelyettes. (MTI)

2022.06.05. 21:38

Egy orosz tábornok haláláról számoltak be az ukránok

Életét vesztette Roman Kutuzov, az orosz hadsereg vezérőrnagya a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében - közölte vasárnap este az ukrán Szabadság Rádió orosz Telegram-csatornákon megjelent értesülésre hivatkozva.

A híradások szerint a tábornok Mikolajivka faluban esett el. Idézve az orosz forrásokat, az ukrán portál azt állította, hogy Kutuzov már a negyedik orosz tábornok, aki meghalt a háborúban. A Szabadság Rádió szerint korábban ukrán híradások is beszámoltak a tábornok haláláról.

A Meduza című, Rigában szerkesztett orosz ellenzéki hírportál azt írta, hogy Kutuzov haláláról az orosz állami média egyik tudósítója, Alekszandr Szladkov adott hírt.

Szerjih Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó a Szuszpilne hírportálnak adott interjújában azt fejtegette, hogy a régióban

katonai stratégiai szempontból Szeverodonyeck nem is olyan fontos, mint Liszicsanszk.

Meggyőződését fejezte ki, hogy Szeverodoneckből az ukrán hadsereg képes lesz kiűzni az orosz erőket. A városnak a kormányzó szerint politikai szempontból van jelentősége, hiszen ez a megye közigazgatási központja azóta, hogy Luhanszkot 2014-ben elfoglalták a Moszkva által támogatott szakadárok.

Liszicsanszk viszont - amelyet szintén hevesen ostromol az orosz hadsereg - fekvése miatt katonai szempontból fontosabb, mint Szeverodoneck, mert magasabban fekszik, azaz stratégiailag előnyös helyen - emelte ki a kormányzó. (MTI)

2022.06.05. 21:34

Lehet, hogy Lavrov nem tud elrepülni Szerbiába

Veszélybe került Szergej Lavrov hétfőre és keddre tervezett belgrádi látogatása, Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária ugyanis megtiltotta, hogy az orosz külügyminisztert szállító gép használja a légterét - közölte értesülését vasárnap az internetes oldalán a Vecernje Novosti című belgrádi napilap. Ana Brnabic miniszterelnök úgy nyilatkozott: "nagyon bonyolult" az orosz diplomácia vezetőjének szerbiai útjával kapcsolatos helyzet, az országba érkezés részleteivel Aleksandar Vucic államfő foglalkozik. A hírek szerint még vasárnap este kiderül, hogy összejön-e a látogatás, de a hétfői nap így is meghiúsolni látszik. (MTI)

2022.06.05. 21:30

Ágyúzás közepette mentettek ki 66 embert

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó arról adott hírt, hogy az ukrán katonáknak, rendőröknek és katasztrófa-elhárítóknak közös erővel előzetes bejelentés nélkül, titokban sikerült kimenekíteniük 66 embert, köztük hat gyermeket az orosz erők által ostromlott Liszicsanszkból. A városban maradt civileket továbbra is arra kéri, hogy maradjanak az óvóhelyeken, mert az ágyúzások hevessége nem csökken. (MTI)

2022.06.05. 21:14

Veszélyesen alacsonyan repült el egy orosz rakéta egy atomerőmű fölött

Az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat a Telegramon közölte, hogy egy Kalibr típusúra hasonlító orosz rakéta kritikusan alacsonyan repült el a dél-ukrajnai atomerőmű felett, amivel veszélybe sodorta a nukleáris biztonságot. "Oroszország továbbra is fenyegeti az ukrán atomerőművek nukleáris biztonságát, és új atomkatasztrófával az egész világot. Az oroszok még mindig nem értik, hogy a rakéta legkisebb darabja is, amely működő atomreaktorra zuhanhat, radioaktív szivárgást okozhat" - emelte ki a vállalat. (MTI)

2022.06.05. 18:16

A franciák intenzíven tárgyalnak az olajpótlásról

Az Egyesült Arab Emírségekkel. A cél, hogy az uniós olajembargó miatt kieső mennyiséget pótolni tudják. Az ukrajnai háború az energia- és élelmiszerárak ugrásszerű emelkedéséhez vezetett, amely befolyásolja a francia növekedési kilátásokat - fogalmazott Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter az Europe 1 francia rádiónak és a CNews hírtelevíziónak adott interjúiban. Jelezte: a párizsi kormány felülvizsgálja a jelenleg négyszázalékos növekedési előrejelzést, miután az tarthatatlanná vált az ukrajnai háború és az infláció miatt. (MTI, Reuters)

2022.06.05. 18:15

Spanyolország harckocsikat is küld

Spanyolország légvédelmi rakétákat és Leopard harckocsikat szállít Ukrajnának, ezzel fokozva az országnak nyújtott katonai támogatást – közölték kormányzati források az El Pais című napilappal vasárnap. Spanyolország emellett a megfelelő alapkiképzést is biztosítja a harckocsik használatához. (Telex)

2022.06.05. 18:11

Kritikus helyzet a vízhiány miatt Mariupolban

A város polgármesterének munkatársa, Petro Andrushenko szerint az emberek csak kétnaponta kaphatnak ivóvizet, akkor is regisztráció után, írta a CNN alapján a Telex. Mariupolban a több mint két hónapja tartó bombázások miatt olyan súlyosan megsérül az infrastruktúra, hogy a mai napig nem sikerült teljesen helyreállítani az alapvető szolgáltatásokat, mint például az áram, a gáz vagy a vezetékes ivóvíz.

Vízből eddig is kevés volt, de a helyzet tovább romlott, a hőmérséklet pedig emelkedik, ami még több bajt vetít előre.

Andrushenko azt is mondta, hogy a megszálló oroszok által biztosított víz forralás nélkül a normális életben egyáltalán nem lenne fogyasztható, és jelenleg nincs is min forralni, legfeljebb nyílt tűzön. "A valóság az, hogy az emberek úgy fogyasztják el, ahogy van, ami járványveszélyt jelenthet".

2022.06.05. 16:40

Kelet-európai tankokat semmisítettek meg az oroszok

Nagypontosságú rakétákkal lőttek ki három, haditechnikát javító üzemet, valamint hat élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást - egyebek mellett erről számolt be hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy.

2022.06.05. 14:46

Ukrajna elindítja labdarúgó-bajnokságait, megvan a kezdési hónap is

Nemcsak az élvonalbeli, hanem a másod- és harmadosztályú bajnokság is elkezdődhet.

2022.06.05. 13:05

Vlagyimir Putyin eddig megkímélt célpontokra mért csapást helyezett kilátásba

Megfogalmazása szerint az orosz légvédelmi rendszerek a nyugatiak által adott csapásmérő drónokat "úgy ropogtatják őket, mint a mogyorót".

2022.06.05. 11:53

Üres üzletek Szentpéterváron

Több amerikai és nyugati márka is kivonult Oroszországból vagy legalábbis bezárta üzleteit - ez a híres szentpéntervári GUM áruházban és más bevásárlónegyedekben is szembeötlő.

2022.06.05. 11:38

Szombaton több mint hatezren érkeztek Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 6068 ember lépett be szombaton Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5056-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

A beléptetettek közül a rendőrség 243 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szombaton 143 ember, köztük 69 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.06.05. 11:38

Hetek óta először: orosz támadások kijevi kerületek ellen - képek

Szeverodonyeckben pedig megrongálódott vegyi üzemről és ukrán előrenyomulásról számoltak be.

2022.06.05. 10:58

Az ukrán elnök kitenné az oroszokat az ENSZ-ből is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte a kelet-ukrajnai Szvjatohirszknél lévő kolostor elleni orosz támadást, az ukránok szerint ezért gyulladt ki a 16. században épült templom. Az 1526-ban épült templom a moszkvai patriarchátushoz tartozik. Az oroszok azonban azzal vádolták az ukránokat, hogy a visszavonuló erőik gyújtották fel az épületet - tudósított a Telex.

"A megszállók tudják, mire lőnek. Tudják, hogy nincsenek a területen katonai célpontok" – mondta Zelenszkij a Telegramon. Szerinte közel háromszáz civil keresett menedéket a kolostornál, köztük hatvan gyerek. Később arról beszélt, hogy

a háború alatt eddig 113 templomot semmisítettek vagy rongáltak meg az orosz tüzérségi támadások,

köztük olyanokat is, amelyek épen maradtak a II. világháború alatt, a mostani inváziót azonban nem vészelték át.

Kijelentette: Oroszország szándékosan és szisztematikusan rombolja Ukrajna kulturális és történelmi örökségét, ahogy az infrastruktúrát, a lakóházakat és mindent, ami a normális élethez szükséges, mondta. „Egy ország, ami ilyet tesz, nem lehet az UNESCO tagja, és nem maradhat az ENSZ-ben, mintha mi sem történt volna” – mondta.

2022.06.05. 10:55

Volodimir Zelenszkij a települések pusztulásáról közölt adatokat

"Február 24-től Ukrajnában összesen 3620 település került orosz megszállás alá: nagy- és kisvárosok egyaránt. Ezeken a helyeken nagy a pusztítás. Közülük sok már egyszerűen alkalmatlan a civilizált életre. Ezt az állapotot Oroszország teremtette meg. Nincs mobilhálózat, nincs áram, még csak víz sem. A bombák és rakéták bármilyen épületet elpusztíthatnak – akár egy óvodát vagy egy egyetemet is. Az egész várost felégethetik vele" – idézte az elnök szavait a kiszo.net.

Az ukrán államfő emellett arról tájékoztatott, hogy a teljes körű katonai invázió kezdete óta az Orosz Föderáció csaknem 2500 különböző rakétát vetett be Ukrajna ellen. Elmondása szerint a legtöbbjük a városi infrastruktúrát sújtotta.

2022.06.05. 10:42

Íme, a szombati kormánydöntések részletei - vannak újdonságok

Csak néhány a sok változás közül: bekerült a Revolut és a Wise is a tranzakciódíj-köteles pénzmozgások közé, kétféle díjat kaptak a repülőtársaságok, 25 százalékos sarcot a Mol, két adó - az egyik a cégautóadó - pedig megduplázódik.

2022.06.05. 08:53

Három feltételt szabott az oroszokkal való tárgyaláshoz Ukrajna

Az ukrán tárgyalódelegáció tagja, Mihajlo Podoljak beszélt erről. Nyilatkozott arról is, hány hónap múlva lehet vége a háborúnak.

2022.06.05. 08:23

Joe Biden: Olyan helyzetbe fogom hozni az ukránokat, hogy meg tudják magukat védeni

Az amerikai elnök nem zárta ki, hogy esetleg területeket kell feladnia Ukrajnának.

2022.06.05. 07:30

Gondban az OMV magyarországi benzinkútjai

Lapinformációk szerint az OMV leállítja az üzemanyag-szállítást a kutakra.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×