eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Földbe fúródott rakéta a kelet-ukrajnai Dnyipro település közelében lévő Jahidne faluban 2022. április 12-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Kelet-európai tankokat semmisítettek meg az oroszok

Nagypontosságú rakétákkal kelet-európai országokból T-72-es harckocsikat és más páncélozott harcjárműveket semmisített meg az orosz légierő egy Kijev külvárosában lévő vagonjavító üzem területén - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Precíziós levegő-föld rakéták a donyecki régióban megsemmisítettek három, haditechnikát javító üzemet, két vezetési pontot, valamint hat élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. Likvidáltak emellett két Osza-AKM légvédelmi rakétaindítót, két rakétasorozatvetőt, három rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, valamint egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es típusú tüzérség-elhárító radarállomást. Utóbbit a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Szeverszk közelében.

A szóvivő szerint a rakéta- és a tüzérségi csapatok 46 vezetési pontot, 123, lőállásban lévő tüzérségi és aknavető alegységet, valamint 498 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást semmisítettek meg.

Harcászati gépek három ukrán vezetési posztra, 65 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, három lőszerraktárra és egy, a Donyec-medencébe tartó vasúti üzemanyag-szállítmányra mértek légicsapást, amelynek következtében 350 "nacionalista" vesztette életét, tíz harckocsi és páncélozott harcjármű, két Grad rakéta-sorozatvető, kilenc tüzérségi löveg és 14 speciális katonai jármű megsemmisült.

A légierő egy ukrán MiG-29-es harci gépet, a légvédelem pedig egy fegyverszállító An-26-os gépet - Odessza közelében -, két Tocska-U rakétát és 10 drónt lőtt le, köztük egy Bayraktar TB2 típusút.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 189 repülőgépet, 129 helikoptert, 1114 drónt, 330 légvédelmi rakétarendszert, 470 rakéta-sorozatvetőt, 1778 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3419 különleges katonai járművet veszítettek.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szombat éjjel arról tett bejelentést, hogy Szeverodonyeckben az ukrán erők - amelyek egyes alegységeinél az emberveszteség szerinte elérte a 90 százalékot - aláaknázták az Azot vegyiüzem több, mint 100 tonna nitrátot és salétromsavat tartalmazó tartályait, így kísérelve meg megállítani az orosz hadsereg előrenyomulását. A tábornok szerint a robbanásért és az általa kiváltott természeti katasztrófáért az orosz felet szándékoznak hibáztatni, ahogyan az korábban már Kremenna és Rubizsne esetében történt.

A tábornok ismét azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy lakóépületeket, iskolákat és a szociális infrastruktúra egyéb létesítményeit alakít át katonai célokra,

ezáltal bűncselekményt elkövetve a polgári lakosság ellen. Ezúttal Harkivból, Szlovjanszkból és Druskivkából hozott fel erre példát.

A donyecki területvédelem szerint a régiónak immár 227 települése áll szakadár és orosz erők ellenőrzése alatt. A tájékoztatás szerint a hét végén tucatnyi lakott települést és egy bányát ért ukrán tüzérségi támadás, amelynek következtében többen életüket vesztették. A hatóság a Telegram-csatornáján azt is közölte, hogy az ukrán hadsereg az ellenőrzése alatt álló Kramatorszkban megszállta az ENSZ irodáját, kizárva onnan a világszervezet alkalmazottjait.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×