INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

unicef

gyerekek

ólomszennyezés

39 ország bő 20 millió gyereke vérében magas az ólomszint

39 ország bő 20 millió gyereke vérében magas az ólomszint

Infostart / MTI

Világszerte veszélybe kerülhetnek a gyerekek a fejlett országok túlfogyasztása miatt - áll az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jelentésében, amelyben kiemelik, hogy több gazdag ország még a saját határain belül élő gyermekek egészségére sem figyel kellőképpen.

"Ha a világ összes országa a leggazdagabb országokhoz hasonlóan fogyasztana, több mint három Földre lenne szükség az igények kielégítésére" - szögezik le a dokumentum összeállítói.

A jelentésben 39, az Európai Unióhoz, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országot vizsgálnak meg, és kitérnek egyebek között a levegőben lévő mérgekre, a vegyszerek okozta károsodásokra és a lakások nedvességtartalmára. A kutatás összeállítói leszögezik: még ezekben az országokban is több mint 20 millió gyereknek magas a vérében az ólomszint.

"Sok fejlett ország igyekszik viszonylag egészséges környezetet teremteni a határaikon belül élő gyermekeknek, ám ezek az országok a világ legnagyobb környezetszennyezői, így a bolygó más részein élő gyermekek környezetét tönkreteszik" - fogalmazott Gunilla Olsson, a szervezet kutatóintézetének a vezetője.

A jelentés szerint Finnország, Izland és Norvégia törekszik leginkább az ott élő gyerekek egészségének megóvására. Egyúttal azonban ezen országok lakói érdeklődnek legkevésbé aziránt, hogy szennyezőanyag-kibocsátásuk milyen hatással van a világ más részeire.

Spanyolország, Írország és Portugália bizonyult a leginkább kiegyensúlyozottnak abból a szempontból, hogy miközben viszonylag csekély mértékben járulnak hozzá a globális környezetszennyezéshez, az ott élő gyermekeknek igyekeznek egészséges életfeltételeket biztosítani.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018