eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ferdinand Bongbong Marcos Junior, a néhai Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos fia sajtótájékoztatót tart Mandaluyongban 2022. május 11-én. A Fülöp-szigetek választási bizottság adatain alapuló számítások szerint a 64 éves ifjabb Ferdinand Marcos behozhatatlan előnyre tett szert a két nappal ezelőtt rendezett választáson, így ellenfelei már nem tudják megfordítani a végeredményt.
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Diktátorcsemeték tandemje tért vissza a Fülöp-szigetek élére

Harminchat évvel ezelőtt egy helikopter fedélzetén menekült el az országból családjával együtt Ferdinand Marcos, aki 1965 és 1986 között volt a Fülöp-szigetek elnöke. Tüntetők milliói követelték távozását a hatalomból, amelyet hírhedt diktátorként, az emberi jogokat lábbal tiporva gyakorolt. És harminchat évvel később fiát választották meg a délkelet-ázsiai ország új elnökének.

Az ifjabb Ferdinand Marcos – akit hazájában diákkori gúnyneve nyomán Bongbong Marcosnak neveznek – mindössze 28 esztendős volt, amikor a szüntelen tüntetések nyomán a helikopter felszállt a manilai elnöki palota udvaráról. A család – tagjai között a mindenekelőtt páratlan fényűzése miatt híres és hírhedt diktátorfeleséggel, Imelda Marcosszal – az Egyesült Államokban telepedett le, ahol az idősebb Ferdinand Marcos három évvel később meghalt.

A Marcost az elnöki székben 1986-ban felváltó Corazon Aquino, az ország első női elnöke engedélyezte a család megmaradt tagjainak, hogy visszatérjenek a Fülöp-szigetekre.

És az ifjabb Marcos elsöprő győzelmet aratott a hét elején tartott elnökválasztáson.

Ráadásul alelnöke egy másik "diktátorcsemete", mégpedig a leköszönő elnök, Rodrigo Duterte lánya, a 43 esztendős Sara Duterte lesz.

Az előzetes végeredmény szerint Bongbong Marcos a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, csaknem kétszer annyit, mint ellenfele.

A televízióban felolvasott nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a Fülöp-szigetek minden állampolgárának érdekét szem előtt fogja tartani.

"Tetteim, nem pedig felmenőim alapján ítéljetek meg!"

– fogalmazott az újdonsült elnök, akit mindvégig támogatott a leköszönő előd, az idősebb Duterte. A 64 éves "ifjabb" Marcos elemzők szerint elérte azt, amire évtizedeken keresztül törekedett, mégpedig a család visszatérését a hatalomba.

Apja számüzetésben Hawaiin halt meg, és noha a kilencvenes évek elején visszatérhettek az országba, hosszú időn keresztül inkább megtűrtek, mint szívesen látottak voltak.

Elemzők most azt találgatják, miként lehetséges, hogy az egykori diktátor fiát – akit korábban adócsalások miatt többször is elítéltek, illetve akinek apja az országot súlyos gazdasági válságba taszította – nagy fölénnyel elnökké választják. A választ az angol nyelvű Manila Times igyekezett megadni, utalva arra: az ifjabb Marcos hívei számára immár nem egy diktátor sarja, hanem egy olyan, hosszú időn keresztül száműzetésben élt családtag, aki igazságot sürget "jogtalanul" elmozdított apjának, és vissza kívánja szerezni elnöki székét.

Bongbong Marcos korábban tartományi kormányzóként, kongresszusi képviselőként, illetve szenátorként a választási kampányban mindenekelőtt nagyszabású infrasttruktúrális programot hírdetett. "Építeni, építeni, építeni" – volt a jelszava, hangoztatva azt is, hogy az "egység elnöke" kíván lenni, azt azonban nem fejtette ki, hogy ez valójában mit is jelent.

De nem ez, és nem is kampányának politikai tartalma volt az, ami őt elsősorban a hatalomra segítette. Sokkal inkább az a céltudatos kampány, amelyet a közösségi médiában, a TikTokon, a YouTube-on és a Facebookon folytatott, és aminek segítségével milliókat ért el. A rendszeres és valóban profi videók segítségével sikerült megvalósítania a tényleges történelemhamisítást, mégpedig azt, hogy

apja elnöki korszakát a Fülöp-szigetek "aranykoraként" tüntesse fel.

Ezzel sikerült neki a család imázsát "kipolírozni", mindenekelőtt a leginkább befolyásolható fiatalok körében, akik a Marcos-diktatúrát hírből is alig ismerték.

Ami pedig az alelnököt, a távozó elnök, Rodrigo Duterte lányát illeti, elég emlékeztetni arra: apja kíméletlen, brutális uralmával, mindenekelőtt a kábítószerek elleni "háborújával", valamint a feltételezett törvényszegők bírósági ítélet nélküli meggyilkolásával a lakosság körében széles körű támogatásra tett szert. Azok körében, akik a Bongbong Macos és Sara Duterte tandemjében az idősebb Ferdinánd Marcos és Rodrigo Duterte politikájának folytatását látják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×