eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A tank ship can be seen sailing in the waters of Austrheim, Norway against a stunning sunset backdrop. Shot from a drone on a summer evening.
Nyitókép: Morten Falch Sortland/Getty Images

Egy kicsit változtatott olajszankciós javaslatán az Európai Bizottság

Ciprus, Görögország és Málta elvárja, hogy az Európai Unió tekintettel legyen aggodalmaikra az orosz nyersolaj embargójáról szóló javaslat részleteinek kidolgozásánál - közölte pénteken Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök athéni látogatásán.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát az ukrajnai hadművelet nyomán hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig kellene megszüntetni.

Több állam már jelezte, hogy felmentést kér ezen szankciós intézkedés alól.

A brüsszeli elképzelés egyben megtiltaná az uniós tagállamokban bejegyzett hajózási vállalatoknak az orosz kőolaj szállítását. Ciprus, Görögország és Málta jelentős hajólogisztikai központokkal rendelkezik, és az unióban nekik van a legnagyobb kereskedelmi flottájuk.

Anasztasziadisz a görög miniszterelnökkel, Kiriákosz Micotákisszal tartott megbeszélését követően újságíróknak nyilatkozva elmondta: "közös álláspontjuk", hogy figyelembe kell venni Athén, Valletta és Nicosia aggályait a szankciókat érintő meghatározott ügyekben. "Mindketten világosan megmondtuk. Ellenezzük az orosz inváziót, és természetesen támogatjuk a szankciókat. De ezeknek célzott szankcióknak kell lenniük, nem pedig olyanoknak, amelyek szelektíven egyes tagállamok érdekeit szolgálják másokéval szemben" - fogalmazott a ciprusi elnök.

Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter pénteken a helyi közszolgálati televízió műsorában kijelentette, hogy Ciprus nem engedheti meg kulcsfontosságú iparágainak összeomlását a szankciók miatt. "Kulcsfontosságú iparágaink a turizmus, a tengeri szállítmányozás és a szolgáltatások" - mondta a külügyi tárcavezető, hozzátéve, ha ezek bármelyike veszélybe kerül, magával ránthatja a sziget gazdaságát.

Kaszulidesz hangsúlyozta: nem szabad olyan büntetőintézkedéseket hozni, amelyek sokkal nagyobb kárt okoznak az uniós tagállamoknak, mint Oroszországnak. A ciprusi diplomácia vezetője egyben egy új európai biztonsági struktúra kiépítését szorgalmazta az ukrajnai konfliktust követően, tekintettel arra, hogy az eddigit lerombolták.

A görög kormány egyik tisztségviselője időközben közölte, hogy a büntetőintézkedések kidolgozásáról még folynak az egyeztetések Brüsszelben, és Athén tiszteletben fog tartani bármely közös döntést.

Az Európai Bizottság pénteken közzétett, módosított javaslata - a görög, a máltai és a ciprusi aggályok eloszlatása érdekében - már három hónapos átmeneti időt biztosítana az eddig egy hónap helyett, mielőtt életbe léptetné az orosz olaj tengeri szállítására vonatkozó uniós tilalmat.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×