INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

olajembargó

olajszállítás

szankció

ukrajna

oroszország

háború

A tank ship can be seen sailing in the waters of Austrheim, Norway against a stunning sunset backdrop. Shot from a drone on a summer evening.

Egy kicsit változtatott olajszankciós javaslatán az Európai Bizottság

Infostart / MTI

Ciprus, Görögország és Málta elvárja, hogy az Európai Unió tekintettel legyen aggodalmaikra az orosz nyersolaj embargójáról szóló javaslat részleteinek kidolgozásánál - közölte pénteken Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök athéni látogatásán.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát az ukrajnai hadművelet nyomán hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig kellene megszüntetni.

Több állam már jelezte, hogy felmentést kér ezen szankciós intézkedés alól.

A brüsszeli elképzelés egyben megtiltaná az uniós tagállamokban bejegyzett hajózási vállalatoknak az orosz kőolaj szállítását. Ciprus, Görögország és Málta jelentős hajólogisztikai központokkal rendelkezik, és az unióban nekik van a legnagyobb kereskedelmi flottájuk.

Anasztasziadisz a görög miniszterelnökkel, Kiriákosz Micotákisszal tartott megbeszélését követően újságíróknak nyilatkozva elmondta: "közös álláspontjuk", hogy figyelembe kell venni Athén, Valletta és Nicosia aggályait a szankciókat érintő meghatározott ügyekben. "Mindketten világosan megmondtuk. Ellenezzük az orosz inváziót, és természetesen támogatjuk a szankciókat. De ezeknek célzott szankcióknak kell lenniük, nem pedig olyanoknak, amelyek szelektíven egyes tagállamok érdekeit szolgálják másokéval szemben" - fogalmazott a ciprusi elnök.

Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter pénteken a helyi közszolgálati televízió műsorában kijelentette, hogy Ciprus nem engedheti meg kulcsfontosságú iparágainak összeomlását a szankciók miatt. "Kulcsfontosságú iparágaink a turizmus, a tengeri szállítmányozás és a szolgáltatások" - mondta a külügyi tárcavezető, hozzátéve, ha ezek bármelyike veszélybe kerül, magával ránthatja a sziget gazdaságát.

Kaszulidesz hangsúlyozta: nem szabad olyan büntetőintézkedéseket hozni, amelyek sokkal nagyobb kárt okoznak az uniós tagállamoknak, mint Oroszországnak. A ciprusi diplomácia vezetője egyben egy új európai biztonsági struktúra kiépítését szorgalmazta az ukrajnai konfliktust követően, tekintettel arra, hogy az eddigit lerombolták.

A görög kormány egyik tisztségviselője időközben közölte, hogy a büntetőintézkedések kidolgozásáról még folynak az egyeztetések Brüsszelben, és Athén tiszteletben fog tartani bármely közös döntést.

Az Európai Bizottság pénteken közzétett, módosított javaslata - a görög, a máltai és a ciprusi aggályok eloszlatása érdekében - már három hónapos átmeneti időt biztosítana az eddig egy hónap helyett, mielőtt életbe léptetné az orosz olaj tengeri szállítására vonatkozó uniós tilalmat.

Nyitókép: Morten Falch Sortland/Getty Images
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018