eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Wikipédia/TUBS

Katonai felszerelést küld az EU az orosz fenyegetés ellen Moldovába

Az Európai Unió a Moldovának nyújtott katonai támogatás "jelentős növelését" tervezi - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke moldovai látogatásán szerdán.

A moldovai köztársasági elnökkel közös sajtótájékoztatóján Michel elmondta, hogy az EU több katonai felszerelést is szállíthat Moldovának. Az Európai Tanács elnöke szerint logisztikai és kibervédelmi területen számíthat Chisinau uniós támogatásra, de további részleteket nem árult el.

Michel kijelentette, hogy "az EU teljes szolidaritását fejezi ki Moldova iránt", és biztosította a kelet-európai ország államfőjét afelől, hogy továbbra is azon fognak dolgozni, hogy "Moldova közelebb kerülhessen az EU-hoz". Támogatni fogják az országot, hogy sikeresen megküzdjön az orosz agresszió helyi következményeivel - tette hozzá.

Maia Sandu, Moldova elnöke szerint

az ország ugyan felkészült "a pesszimista forgatókönyvekre is", egyelőre nem észlelnek közvetlen fenyegetést az ukrajnai háborúból adódóan.

Moldova volt szovjet tagköztársaságként és földrajzi közelsége miatt is Oroszország célkeresztjébe kerülhet; az Ukrajna déli térségét ért támadások ugyanis alig 200 kilométerre, míg Odessza városa mintegy 50 kilométerre található az ukrán-moldovai határtól. Az orosz katonai vezetés emellett a hetekben kijelentette, hogy célja megszerezni az ellenőrzést Ukrajna déli része fölött, ami kijáratot biztosítana számára a Dnyeszter-mellékhez.

A hivatalosan Moldovához tartozó, nemzetközileg el nem ismert, szakadár "Dnyeszter melléki Köztársaságban" kedden robbanóanyaggal megrakott drónt semmisítettek meg. Helyi bejelentések szerint a gép célpontja az a hangár volt, amelyet fokozottan őriznek a tévé- és rádióközpont antennáit ért múlt heti robbantások óta. A szakadár moldovai térségben, 1992-es de facto kiválása óta orosz "békefenntartók" állomásoznak.

Klaus Iohannis román államfőt Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel folytatott szerdai találkozója után arról is kérdezték újságírók, hogy vajon Moldovára is kiterjedhet-e a háború, és lehetségesnek tartja-e az ország közeledését a NATO-hoz, illetve az EU-hoz. Iohannis kifejtette: a provokációk ellenére jelenleg nincs olyan információ, amely szerint Moldova célponttá vált volna Oroszország számára. Hozzátette: Moldova semleges ország, és nem kérte felvételét a NATO-ba, az Európai Unióhoz viszont csatlakozni szeretne, és ebben (a Moldovával szomszédos) Románia minden támogatást megad számára.

(A nyitóképen pirossal jelölve a Dnyeszter melléki Köztársaság, Ukrajna és Moldova között.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×