eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
London, 2013. július 22.Érdeklődők gyülekeznek a londoni Buckingham Palota előtt 2013. július 22-én, miután vajúdás miatt a londoni Szent Mária kórházba szállították Katalin cambridge-i hercegnőt, Vilmos, Cambridge hercegének, a brit trónörökös elsőszülött fiának feleségét. (MTI/EPA/Tal Cohen)
Nyitókép: MTI/EPA/Tal Cohen

Bűntettek százai maradtak felderítetlenül a brit palotákban

Összesen 470 bűncselekmény történt a Buckingham-palota, a Kensington-palota, a St. James's palota és a Clarence House területén vagy környékén 2019-2021 között a hivatalos statisztikák szerint.

Erőszak, rablás, fegyverhasználat és drogok: a királyi palotákban és környékükön elkövetett bűncselekmények mindössze 1 százaléka zárult azzal, hogy valakit megvádoltak, megbüntettek vagy figyelmeztettek volna, 400 esetben pedig gyanúsított sem volt, derült ki a londoni Metropolitan Police adataiból.

A jelentések szerint több száz lopás, gyújtogatás és rongálás, betöréses lopás, rablás, fegyvertartás és személy elleni erőszakos bűncselekmények szerepel a paloták bűnlajstromaiban - minderre azt követően derült fény, hogy a hazalátogató Harry herceg arról beszélt, nem érzi magát megfelelő biztonságban, és kész lett volna fizetni is a rendőri védelemért, írja a Sky News.

Ijesztő adatok

Dai Davies, a Scotland Yard korábbi, királyi védelemmel foglalkozó vezetője szerint a bűncselekmények száma megdöbbentő és ijesztő.

"Ha a királyi családnál vagy annak közelében lehet lopni és egyéb incidenseket okozni,

mit mond ez a jelenlegi biztonsági rendszerről?

Ha ezek a bűncselekmények hatással vannak a királyi család személyes biztonságára, az nagyon aggasztana engem" - mondta.

A Sky News közhasznú adatigénylés keretében kérte ki a 2019-2021 között elkövetett bűncselekmények lajstromát: a rendőrség nemzetbiztonsági és bűnüldözési okokra hivatkozva megtagadta az információk egy részének átadását, beleértve azt is, hogy az egyes helyszíneken milyen bűncselekményeket jelentettek, és hogy a bűncselekmények a területen belül vagy közvetlenül azon kívül történtek.

A járvány alatt visszaesett a bűncselekmények száma is

2019-ben összesen 383 bűncselekményt regisztráltak, mielőtt a koronavírus-világjárvány idején jelentősen visszaesett volna az esetek száma. 2020-ban 64, 2021-ben pedig 23 bűncselekményt jelentettek.

Az esetek megoszlása a következő:

  • Lopás - 380
  • Fegyverbirtoklás - 25
  • Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények - 17
  • Gyújtogatás és rongálás - 15
  • Személy elleni erőszak - 15
  • Közrend elleni bűncselekmények - 8
  • Rablás - 7
  • Betöréses lopás - 1
  • Gépjárművel kapcsolatos bűncselekmények - 1
  • Különféle társadalom elleni bűncselekmények - 1

A 470 regisztrált bűncselekményből mindössze kilenc vezetett vádemeléshez vagy idézéshez. Egy esetben figyelmeztetést adtak ki, egyszer pedig büntetést szabtak ki.

404 bűncselekmény esetében nem sikerült azonosítani a gyanúsítottat,

34 bűncselekmény esetében bizonyítási nehézségek merültek fel, 5 esetben pedig úgy ítélték meg, hogy a közérdek nem áll fenn.

Tizenhat bűncselekményt közösségi határozatokkal kezeltek, amelyeket alacsony szintű bűncselekmények esetén alkalmaznak, és amelyek tartalmazhatnak egyszerű bocsánatkérést, kártérítési ajánlatot vagy ígéretet a bűncselekmény okozta károk felszámolására.

Konkrét esetek

Tavaly a Buckingham-palota egy catering-munkatársát ítélték el lopásért: fotókat és érmeket vitt el a férfi a királynő rezidenciájából, amiért 8 hónapnyi börtönbüntetést kapott. A férfi az eBayen akarta eladni zsákmánya egy részét.

Tavaly májusban egy másik férfi átjutott a palota kerítésén,

egy késsel és egy kokainnal teli zacskóval a kezében.

Ő 24 heti felfüggesztett büntetést kapott - a bíró indoklásában úgy fogalmazott, örülhet, hogy a rendőrök nem végeztek vele. Egy amerikai turista 200 fontos pénzbüntetést kapott, miután olyan területre lépett be, amelyre nem lett volna szabad.

A rendőrség nem kívánta kommentálni az eseteket, ahogy a Buckingham-palota sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×