eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Liz Truss brit külügyminiszter a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri értekezletének munkaebédjén a liverpooli Museum of Liverpoolban a találkozó első napján, 2021. december 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Olivier Douliery

Visszatér a brit nagykövet Kijevbe

A brit védelmi minisztérium közben hírszerzési értesülései alapján azt közölte, az orosz kormány az ukrajnai háborúban működésképtelenné vált hadfelszerelés oroszországi javíttatásával próbálja pótolni az elszenvedett veszteségeket.

Nagy-Britannia hamarosan újból megnyitja kijevi nagykövetségét - közölte a brit kormány.

A Downing Street bejelentése szerint a brit diplomáciai képviselet a jövő héten nyílhat meg ismét az ukrajnai fővárosban, bár ez továbbra is függ a biztonsági helyzettől.

Liz Truss brit külügyminiszter a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: a brit nagykövetség újbóli megnyitását az a rendkívüli bátorság tette lehetővé, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán nép tanúsít, sikereket elérve az orosz fegyveres erőkkel szemben.

A kijevi képviselet brit személyzete a londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint jelenleg Ukrajna nyugati térségében dolgozik, elsősorban humanitárius és egyéb feladatokat ellátva.

A nagykövetség épületeinek biztonságossá tételét célzó munkálatok azonban már folynak, és elsőként Melinda Simmons nagykövet tér majd vissza Kijevbe - áll a Downing Street pénteki beszámolójában.

A brit védelmi minisztérium által ugyancsak pénteken közzétett katonai hírszerzési értesülések szerint a mariupoli Azovsztal acélmű blokádjáról hozott orosz döntés valószínűsíthető célja az ukrán ellenállás kordában tartása, és az, hogy az így felszabaduló orosz erőket Kelet-Ukrajna más térségeibe lehessen átvezényelni.

A tárca által kivonatosan ismertetett hírszerzési értékelés szerint az acélmű elleni teljes körű szárazföldi támadás valószínűleg jelentős veszteségeket okozna az orosz hadseregnek, tovább gyengítve az orosz fegyveres erők harckészültségét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön rendelte el a mariupoli acélmű tervezett ostromának leállítását, parancsot adva egyben arra, hogy az orosz fegyveres erők vonjanak blokádot az üzemben bekerített ukrán erők köré. Putyin az élő televíziós közvetítésben kiadott utasítást azzal indokolta, hogy elsősorban az orosz katonák és tisztek életének és egészségének megőrzésére kell gondolni.

A londoni védelmi minisztérium brit katonai hírszerzési adatokon alapuló pénteki tájékoztatása szerint azonban az orosz haderő a hadműveletek súlypontjának áthelyezése ellenére

továbbra is érzi a háború korábbi szakaszaiban elszenvedett veszteségek következményeit.

A megfogyatkozott ütőerő újbóli feltöltése érdekében például működésképtelenné vált hadfelszereléseket szállítanak vissza Oroszországba javításra - áll a brit védelmi tárca pénteken ismertetett hírszerzési összefoglalójában.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×