eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Teljesen megsemmisült a dnyiprói repülőtér

Oroszország elleni szankciók lehetőségéről is tárgyalt Olaf Scholz és Volodimir Zelenszkij.

Ismét légicsapást mértek az orosz erők vasárnap Dnyipro városára, ahol a támadásokban teljesen megsemmisült a repülőtér - közölte Valentin Reznyicsenko, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

A helyi vezető kifejtette, hogy a rakéták a repülőtéren kívül egy mellette lévő infrastrukturális létesítménybe is becsapódtak. Megjegyezte, hogy már másodjára érte támadás a megyeszékhely repülőterét. Mikola Lukasuk, a megyei tanács elnöke később nyilvánosságra hozta, hogy

az előzetes információk szerint öt határőr sérült meg a rakétatámadásokban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben telefonon beszélt Olaf Scholz német kancellárral. Utóbbi élesen elítélte "az orosz hadsereg által Bucsában és Ukrajna más régióiban elkövetett szörnyű háborús bűnöket". A német kormányfő hangsúlyozta, hogy szolidaritást vállal Ukrajna népével, és Berlin teljes mértékben támogatja az ukránokat. "A német kormány partnereivel együtt mindent megtesz ezeknek a bűncselekményeknek az objektív kivizsgálásért és a felelősök azonosításáért, hogy nemzeti és nemzetközi bíróságokon is felelősségre vonhatók legyenek" - ígérte Scholz.

A német kancellár megvitatta Zelenszkijjel Ukrajna további támogatásának lehetőségeit, és megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak - emelte ki Scholz sajtószolgálata. Zelenszkij a maga részéről hozzáfűzte a Twitteren, hogy újabb Oroszország elleni szankciók lehetőségéről is tárgyaltak.

A Jevropejszka Pravda hírportál ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a héten Scholz kijelentette: Németország csak olyan fegyverekkel hajlandó ellátni Ukrajnát, amelyeket az ország hadserege ismer, és így azonnal be is tudja vetni.

Mindeközben az ukrán határőrszolgálat közölte, hogy a nyílt háború február 24-i kezdete óta

2200 hadköteles férfit vettek őrizetbe, akik külföldre próbáltak távozni az országból.

A hatóság emlékeztetett, hogy a hadiállapot alatt börtönbüntetés jár az ország illegális elhagyásáért. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szökést választó hadköteles férfiak nemcsak szabadságukat, de életüket is kockára teszik. A határőrség szerint ugyanis sokan válnak szélhámosok áldozatává. "Az utóbbi időben az is előfordult, hogy a rendfenntartók férfi holttesteket találtak határ menti víztározók partjain" - tette hozzá az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint a határőrszolgálat.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×