INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

ausztria

ukrajna

nehammer

Karl Nehammer, az előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára sajtóértekezletet tart Bécsben 2019. október 1-jén. A plakát feliratának jelentése: az új néppárt.

A bécsi parlament nemet mondott Volodimir Zelenszkijnek

Infostart

Ausztria semlegessége miatt az ukrán elnök nem szólalhat fel a bécsi parlamentben. Az osztrák fővárosban ugyanakkor bejelentették, hogy Karl Nehammer kancellár hamarosan Kijevbe látogat.

Ausztriában március végén heves parlamenti vitát váltott ki, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszlkij mondhat-e beszédet az osztrák parlamentben. Az ukrán államfő felszólalását az ellenzéki NEOS párt kezdeményezte, azt azonban a szintén ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az ország semlegességére hivatkozva elutasította.

Hasonló állásponton volt az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) is, arra utalva, hogy tekintettel kell lenni Ausztria semleges státuszára, valamint "közvetítői szerepére". Sietett azonban leszögezni, hogy Ausztria a leghatározottabban elítéli a Putyin-rezsim Ukrajna elleni háborúját, és nem maradhat semleges az emberi jogok és általánosságban a nemzetközi jog megsértésével szemben.

.Az ukrán elnök az elmúlt hetekben több ország parlamentjében videón keresztül szólt a képviselőkhöz. Felszólalt többek között az amerikai kongresszusban, az Európai Parlamentben, az izraeli kneszetben, továbbá az olasz vagy épp a német parlamentben is. A Bundestagban különösen éles hangú beszédet mondott, több támogatásra és nagyobb szolidaritásra szólítva fel Németországot.

A NEOS párt éppen a szolidaritás kinyilvánításának szükségességére hivatkozva sürgette Zelenszkij felszólalását a bécsi törvényhozásban is.

Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament néppárti (ÖVP) elnöke dodonai módon foglalt állást. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva azt hangoztatta: kész felkérni Zelenszkijt arra, hogy a bécsi parlament képviselői előtt is tartson beszédet, ennek előfeltételéül ugyanakkor azt szabta, hogy valamennyi parlamenti frakció egyetértsen ezzel.

"Ha megszületik az egyetértés a parlamenti frakciók között, megoldást találunk"

– hangoztatta Sobotka.

Ugyan megoldás egyelőre még nem született, azt azonban a hét elején Bécsben hivatalosan bejelentették:

Karl Nehammer osztrák kancellár a napokban Ukrajnába látogat, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Elmondta: célja az, hogy hazája részéről továbbra is biztosítsa a humanitárius és politikai támogatást Ukrajnának. Ausztria eddig 17,5 millió eurót bocsátott az ország rendelkezésére a külföldi katasztrófák áldozatait segítő alapból, valamint 10 ezer sisakot és 9100 golyóálló mellényt küldött polgári használatra.

A tervezett látogatást Zelenszkij is megerősítette, közölve, hogy telefonon beszélt Nehammerrel. Utalt arra is, hogy megköszönte Ausztriának az eddigi segítséget.

Ugyancsak a hét elején az osztrák parlament egyperces néma csenddel emlékezett meg az Ukrajna elleni orosz háború áldozatairól.

Wolfgang Sobotka házelnök elmondta: a leghatározottabban elítélik a Kijevben és környékén, Bucsában és Irpinyben elkövetett szörnyűségeket.

Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018