eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin
GMT282_14_36_Megan McArthur_1097_Aurora Australis Soyuz
Nyitókép: Megan McArthur/NASA

Nem Ukrajna miatt viseltek kék-sárga ruhát az orosz űrhajósok

Mark Vande Hei amerikai űrhajós oszlatta el a félreértést: a három orosz kozmonauta ugyanarra az egyetemre járt, annak színeit viselő öltözetet viseltek, és maguk is zavarba jöttek a félreértéstől.

A Nemzeti Űrállomásra ukrán színekben érkező orosz űrhajósok nem tüntetésképp viseltek kék-sárga színeket öltözetükön: a Bauman Moszkvai Állami Műszaki Egyetem színei megegyeznek az ukrán zászlóéval, ők az oktatási intézmény miatt viselték azokat.

Oleg Artemjev, Denisz Matvejev és Szergej Korzakov maguk is meglepődtek, micsoda félreértés alakult ki űrruhájuk körül: nem számítottak arra, hogy a színválasztással darázsfészekbe nyúlnak a CNN cikke szerint.

Beszélgettek a háborúról is

Vande Hei elmondása szerint az űrállomáson a háború is szóba került: hosszasan nem elemezték a helyzetet, de megkérdezte társait arról, hogy éreznek a helyzettel kapcsolatban, és más témákról is faggatta őket. Az elsődleges azonban a közös munka elvégzése volt számukra. Vande Hei rekord hosszúságú űrbéli tartózkodás, 355 nap után tért vissza az űrből március 30-án a Szojuz fedélzetlén két orosz társával együtt.

Az Nemzetközi Űrállomásról való visszatérését nagy várakozás előzte meg, a növekvő geopolitikai feszültségek szokatlan figyelem övezte azt: ezt az orosz űrügynökség vezetője, Dmitrij Rogozin okozta, aki több, az Egyesült Államokra irányuló, heves közösségimédia-bejegyzést tett közzé.

Többek között retweetelt egy részben animált videót, amely azzal fenyegetőzött, hogy az orosz űrhajósok ott hagyják Vande Heit az űrben.

Rogozin a Twitteren vitába keveredett Scott Kelly nyugalmazott NASA-asztronautával is, aki addig az amerikai űrhajósok által a leghosszabb ideig az űrben töltött idő rekordját, amíg VandeHei meg nem előzte őt.

Nem foglalkozott a rémhírekkel

Vande Hei feleségétől értesült ezekről a bejegyzésekről, melyeket elmondása szerint nem vett komolyan, mivel azokat nem neki szánták.

"Egyszerűen csak

nem fordítottam energiát arra, hogy odafigyeljek rájuk.

Hallottam róluk, nevettem egyet és továbbléptem" - mondta.

Rogozin egy sorozatnyi tweetben azt is sugallta, hogy Oroszország a Moszkva elleni nemzetközi szankciók miatt megszüntetheti az Nemzetközi Űrállomással való együttműködést, A NASA ugyanakkor azt közölte: " nemzetközi partnereink, űrhajósaink és űrhajósaink közötti szakmai kapcsolat folytatódik az ISS fedélzetén tartózkodók biztonsága és küldetése érdekében". Az orosz űrprogram más részeit is érintette az ukrajnai háború. Az országnak az Európai Űrügynökséggel közös marsjáró projektje leállt.

Az orosz űrhajósok barátai maradnak

Vande Hei nem volt hajlandó elárulni, hogy a fedélzeten lévő oroszok hogyan vélekedtek az ukrajnai invázióról.

"Ezek olyan dolgok, amelyeket inkább közvetlenül nekik kellene megosztaniuk, mintsem nekem" - mondta. Maga az invázió számára szívszorító, nagyon szomorú volt, és tehetetlennek érezte magát, amikor az űrben élve értesült róla. Vande Hei azt mondta, hogy ez nem változtatta meg az orosz társaival kapcsolatos érzéseit.

"Ők nagyon kedves barátaim voltak és lesznek a jövőben is. Mindenben támogattuk egymást. Soha nem voltak aggályaim azzal kapcsolatban, hogy továbbra is együtt tudok-e dolgozni velük"

- fogalmazott.

A rekordkísérletét követő leszálláskor Vande Hei elmondta, hogy körülbelül nyolc óra elteltével már tudott járni, bár elmondása szerint még mindig imbolygott. Azt is elmondta, hogy egy év után először örült, hogy guacamole-t ehetett, és megdöbbentette, hogy milyen normális érzés volt visszatérni a Földre, miután ilyen hosszú ideig az űrben volt. "Kicsit kiábrándító, hogy ennyire normális érzés".

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×