eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Twitter/Mateusz Morawiecki

Kijev melletti vérengzés: Varsó nemzetközi vizsgálóbizottságot kezdeményez

Erről hétfői sajtóértekezletén Matusz Morawiecki beszélt.

A Kijev melletti Bucsánál elkövetett vérengzés körülményeit vizsgáló nemzetközi bizottság felállítását szorgalmazta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki szerint a ma élők mindig emlékezni fognak az ukrajnai Bucsa, Irpiny, Hosztomel és Motizsin településnevekre, mint az oroszok által elkövetett tömeggyilkosságok helyszíneire.

"Az orosz katonák által elkövetett mészárlásokat néven kell nevezni, népirtásról van szó, és népirtásként kell elítélni ezt a bűntettet" - jelentette ki a miniszterelnök. Szorgalmazta a történtek leírását, dokumentálását is.

"Ezért javasoljuk az ukrajnai városokban történt népirtás bűntettét vizsgáló nemzetközi bizottság felállítását" - mondta. A testületnek Morawiecki szerint szakértőkből - orvosokból, jogászokból, kriminológusokból - kellene állnia.

Úgy látta:

az ukrajnai orosz agresszió nem véletlenszerű, megtestesíti "a fasiszta orosz rendszer" lényegét, mert Oroszország "szisztematikusan alkalmazza az agressziót politikája elveként".

A lengyel kormányfő felidézte: már tavaly novemberben figyelmeztette az uniós vezetőket Oroszország ukrajnai terveire, ismertette a várható (etnikai) tisztogatás mechanizmusait.

"Most láthatjuk, amint kirajzolódik egy 21. századi népirtás terve, és ebből az következik, hogy Oroszország ma totalitárius-fasiszta állam", amelyet meg kell állítani a NATO, az Európai Unió (EU) révén - hangoztatta.

Felszólította az EU vezetőit, hogy tegyenek határozott lépéseket Moszkvával szemben. Példaként említette az Oroszországi Föderáció és az orosz oligarchák vagyonának elkobzását, "határozott" szankciókat, ezen belül az orosz kőolaj- és gázimport leállítását.

A Moszkvával szembeni visszafogott magatartásért bírálta Olaf Scholz német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt.

"Bűnözőkkel nem tárgyalunk, a bűnözőket le kell győzni"

- jelentette ki, és feltette a kérdés: "vajon tárgyalnátok-e Hitlerrel, Sztálinnal, Pol Pottal?".

Morawiecki már vasárnap esti, a közösségi médiában tett bejegyzésben az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta a bucsai vérengzés miatt.

Andrzej Duda elnök pedig az írta a Twitter közösségi oldalán: a Bucsán készült fényképek "aláássák azt az elvet, hogy mindenáron kompromisszumot kell keresni (Moszkvával)". Valójában Ukrajna védőinek "elsősorban három dologra van szükségük: fegyverre, fegyverre, és még több fegyverre" - áll Duda bejegyzésében.

Az ukrán hatóságok vasárnap Kijev környékén készült fényképeket és videofelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Hivatalos közlések szerint Bucsában tömegsírra is bukkantak, összesen legkevesebb 330 férfi holttestet találtak. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×