eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Megsemmisült orosz páncélozott harcjármű a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. március 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Lettország orosz háborús szimbólumokat tilt be

Az orosz tankokon és harci járműveken feltűnő Z és V feltüntetése pénzbírságot vonhat maga után.

A lett parlament képviselői csütörtökön megszavazták, hogy megtiltják a katonai agresszió és a háborús bűnök szimbólumainak nyilvános rendezvényeken való megjelenítését.

Akit az új törvény értelmében bűnösnek találnak, 350 euróig (közel 130 ezer forint) terjedő pénzbírsággal sújthatják, míg a cégeket 2900 euróig (több mint egymillió) terjedő bírsággal sújthatják, írja a Euronews.

Sürgős döntést hoztak meg

"Miközben elítéljük Oroszország ukrajnai háborús tevékenységét, határozott álláspontot kell képviselnünk az orosz katonai agresszió dicsőítését szimbolizáló jelképekkel szemben" - mondta Artuss Kaimiņš, a lett Emberi Jogi és Közügyi Bizottság elnöke. A parlament sürgősnek tartotta, hogy meghozzák a döntést.

A "Z" és "V" betűknek vagy más, ilyen célokra használt szimbólumoknak nincs helyük a nyilvános rendezvényeken, tette hozzá Kaimiņš.

Lettország korábban már betiltotta a náci vagy kommunista rezsimeket népszerűsítő vagy dicsőítő szimbólumokat,

kivéve, ha azokat oktatási, tudományos vagy művészeti célokra használják. Mostantól azonban a szovjet hadseregre vagy Lettország második világháború utáni megszállására emlékeztető emlékművek 200 méteres körzetében nem lehet rendezvényt tartani sem.

Több helyen betilthatják

Az elmúlt hónapban a "Z" szimbólum gyakran jelent meg orosz katonai járműveken és Kreml-barát közösségi média fiókokon. Az orosz védelmi minisztérium a "V" betűt használta az ukrajnai háborúval kapcsolatban:

az orosz ábécében egyik betű sem létezik.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter az inváziót követően a "Z" betű politikai célú használatának általános betiltására szólított fel. Egy másik balti ország, Litvánia törvényhozói szintén tárgyalnak a "Z" jelkép betiltásáról.

A németországi szövetségi hatóságok szintén üdvözölték egyes tartományok bejelentését, miszerint kivizsgálják, hogy a "Z" betű használatának egyes esetei bűncselekménynek minősülnek-e.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×