eur:
394.4
usd:
371.39
bux:
66942.82
2024. április 16. kedd Csongor
A Vatikáni média által közreadott képen kanadai őslakos közösségek tagjait fogadja Ferenc pápa (a képen nem látható) a Vatikánban 2022. április 1-jén. Hivatalos adatok szerint mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kultúrájuktól, és egyházi intézmények bentlakásos iskoláiban helyezték el őket. Nem beszélhettek saját nyelvükön, nem követhették hagyományaikat, gyakran lelki és fizikai visszaéléseket szenvedtek el.
Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni média/Vatikáni Média

Ferenc pápa történelmi jelentőségű bocsánatkérése - képekkel

Bocsánatot kért a kanadai őslakosoktól az őket ért bántalmazások miatt Ferenc pápa.

Ferenc pápa pénteken történelmi jelentőségű bocsánatkéréssel fordult a kanadai őslakos népességhez mindazokért a bántalmazásokért, amelyeket a kanadai katolikus bentlakásos iskolákban szenvedtek el, és hangsúlyozta, hogy július végén szeretne az észak-amerikai országba látogatni, hogy személyesen kérhessen bocsánatot a kisiklott missziós tevékenység túlélőitől - adta hírül az AP amerikai hírügynökség pénteken.

A Szentatya megbocsátásért könyörgött a kanadai őslakos közösségek tagjaival folytatott audiencián. A közösségek képviselői a hét elején érkeztek a Vatikánba.

Az első latin-amerikai pápa megerősítette, hogy szeretne Kanadába látogatni Szent Anna ünnepekor, amelyet július 26-án tartanak Szűz Mária édesanyja tiszteletére.

Több mint 150 ezer kanadai őslakos gyermeket kényszerítettek állami támogatású keresztény iskolába a 19. századtól egészen az 1970-es évekig annak érdekében, hogy elszigeteljék őket otthoni környezetüktől és kultúrájuktól. A cél a gyermekek keresztény hitre nevelése és a többségi társadalomba történő beilleszkedésének elősegítése volt, amelyet a korábbi kanadai kormányzatok magasabb rendűnek tekintettek.

Az ottawai kormány is beismerte, hogy az őslakos gyermekeket az ilyen iskolákban széles körben érte fizikai és szexuális bántalmazás is, ahol a diákokat még azért is megverték, ha saját ősi nyelvükön mertek megszólalni.

Ennek a bántalmazásnak és a családtól történt elszigetelésnek az örökségét az őslakos közösségek vezetői gyakran a kanadai rezervátumokban járványszerűen elterjedt alkoholizmus és drogfüggőség alapvető okának és gyökerének tartották.

Miután egész héten hallgatta a történeteiket, Ferenc pápa azt hangsúlyozta a kanadai őslakos közösségek képviselőinek, hogy a gyarmati kísérletek elszakították az őslakos gyermekeket családjaiktól, elvágták őket gyökereiktől, hagyományaiktól és kultúrájuktól, a mai napig is tartó, nemzedékeken átívelő traumát okozva nekik.

A Szentatya úgy fogalmazott: mindez "ellentétes tanúságtétel" volt azzal az evangéliummal, örömhírrel szemben, amelyet a bentlakásos iskolai rendszer igyekezett képviselni.

"A katolikus egyház e tagjainak borzalmas viselkedéséért az Úr megbocsátását kérem. És szeretném tiszta szívemből elmondani Önöknek, hogy személyesen nagyon fáj ez nekem. És csatlakozom a kanadai püspökökhöz bocsánatkérésükben" - tette hozzá a Szentatya.

A kanadai őslakos közösségek képviselőinek római látogatását már évek óta készítették elő, de az út megszervezése 2021-ben gyorsult fel, miután több száz jelöletlen sírt tártak fel néhány kanadai bentlakásos iskola kertjében.

Három őslakos közösségi csoport tagjai a hét során - egymástól függetlenül - több órán keresztül találkoztak Ferenc pápával, és elbeszélték neki történeteiket, majd a hét a pénteki audienciával ért véget.

Cassidy Caron, a Métis Nemzeti Tanács elnöke elérzékenyülten mesélte újságíróknak: a métis közösség mellette helyet foglaló legidősebb képviselője sírva fakadt, amikor végighallgatta a pápai bocsánatkérést.

Vatikánváros, 2022. április 1.
A Vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa (j) a kanadai őslakos közösségek egyik küldöttének (k) beszédét hallgatja a Vatikánban 2022. április 1-jén. Hivatalos adatok szerint mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kultúrájuktól, és egyházi intézmények bentlakásos iskoláiban helyezték el őket. Nem beszélhettek saját nyelvükön, nem követhették hagyományaikat, gyakran lelki és fizikai visszaéléseket szenvedtek el.
MTI/EPA/Vatikáni média/Vatikáni Média
A Vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa (j) a kanadai őslakos közösségek egyik küldöttének (k) beszédét hallgatja a Vatikánban 2022. április 1-jén. MTI/EPA/Vatikáni média/Vatikáni Média

Vatikánváros, 2022. április 1.
A Vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa egy kanadai őslakos közösség egyik tagját fogadja a Vatikánban 2022. április 1-jén. Hivatalos adatok szerint mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kultúrájuktól, és egyházi intézmények bentlakásos iskoláiban helyezték el őket. Nem beszélhettek saját nyelvükön, nem követhették hagyományaikat, gyakran lelki és fizikai visszaéléseket szenvedtek el.
MTI/EPA/Vatikáni média/Vatikáni Média
A Vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa egy kanadai őslakos közösség egyik tagját fogadja a Vatikánban 2022. április 1-jén. MTI/EPA/Vatikáni média/Vatikáni Média

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×